14 de gener del 2011

[Tribuna] 'Creixement per crear llocs de treball', article de Joan Sabaté


A penes estem tancant les darreres eleccions autonòmiques, quan coincidint amb l'inici del 2011, enfilem la recta de les eleccions municipals. En els darrers comicis, els socialistes hem suportat la factura de la greu crisi econòmica que estem patint i segurament d’algunes de les errades que hem comès en el govern. Ha servit de poc, malauradament, l'evidència d’una important acció de govern, que a les Terres de l’Ebre ha significat, entre moltes altres inversions, el pont del Passador al Delta o l’arribada de la Universitat Rovira i Virgili, amb el nou edifici del campus a Tortosa o la important actuació mitjançant la Llei de Barris al nucli històric de Tortosa. Amb tot, les eleccions municipals es presenten amb una expectativa nova i molt depenent de les circumstàncies locals.

El repte socialista avui, en l’àmbit local, és presentar un projecte que ofereixi solucions a les conseqüències de la crisi. Donar solucions als problemes de les famílies i de les persones, fent un esforç en la millora dels serveis socials i, sobretot, impulsant la promoció econòmica per crear llocs de treball. La crisi és global però moltes de les solucions s’han de donar en clau local, parafrasejant aquella frase dels mediambientalistes, “cal pensar global i actuar local”.

En l'etapa d’alcaldia socialista a Tortosa (1999-2007), en un context de creixement econòmic, conscients que després s’esdevindria una etapa de recessió, tot i que era imprevisible la seva magnitud, vàrem treballar fort per asseure les bases d’un creixement estructuralment sòlid. Vàrem negociar amb el govern de la Generalitat la creació del gran polígon Catalunya Sud, una gran reserva de sòl industrial ben comunicat, que havia de disposar d’aigua abundant i ampliable amb vista al futur. Vàrem aconseguir la ubicació de la Universitat Pública de referència, la Rovira i Virgili, a Tortosa, entenent que la qualificació dels nostres joves, el coneixement i la recerca són claus en la nostra competitivitat com a territori, i vàrem aconseguir incloure en la planificació de les infraestructures amb vista al futur immediat: el desdoblament de l’Eix de l’Ebre i el pas de la nova autovia del Mediterrani per l’interior del Baix Ebre i el Montsià, més concretament pel terme municipal de Tortosa, aconseguint aquí el creuament dels dos eixos, el de la vall de l’Ebre i el de la Mediterrània, recuperant el valor estratègic del nostre territori.

Han passat quatre anys d’ensopiment i de paràlisi esterilitzant, en la millor tradició de la dreta tortosina, que res no es mogui, una ciutat petiteta, ben controlada pels de sempre i sense que vingui competència de fora per a alguns empresaris i comerciants, de mirada curta i llarga ambició. Es podria citar a Lampedusa, “es tracta d’aparentar que tot canvia perquè res no canvie”.

Ara és l’hora de treballar fort, de treballar pels nostres veïns de Tortosa, de generar empenta i il·lusió. No es tracta de fer focs d’artifici, ni de vendre fum amb pràctiques de màrqueting comercial com fins ara. Es tracta de planificar i treballar i tenir molt clar on hem d’anar. Els socialistes sí que tenim model de ciutat i el desenvoluparem.

Joan Sabaté i Borràs
Senador i portaveu del grup municipal del PSC a Tortosa

8 comentaris:

  1. Heu de comprendre que estem farts de les típiques declaracions d’ intencions que no van enlloc. El populisme sempre ha estat una manera de tractar als mancats de critica, als d’aplaudiment fàcil, a les animes càndides i als pobres d’esperit..

    ResponElimina
  2. Ufa!
    No pots arribar a pensar que el mateix es pot aplicar al populisme nacionalista?
    Que no en veneu tots de vent a mans plenes?
    Ara em toca a mi, ara a tú... i passem la pilota.
    Per si us interessa la meva opinió, va sobre el decreixement, la consolidació d'actius immutables, l'economia de l'autosuficiència i el benefici racional no especulatiu. Cosa que ens anirà força bé quan les exportacions siguen impossibles pels preus del transport i els beneficis se'ls emportin, en tot cas, Cepsa, Repsol, Shell i altres bandarres.
    S'acaba el petroli. Sabem que farem sense ell?
    Ens ho em plantejat tan sols?
    Pos no gastar i fer lo fato de casa, si podem.
    Cerco burret i carretó d'alumini, ara que encara n'hi ha, canvio per cotxe familiar amb poc us i pocs kilòmetres.
    Faena pals d'aquí i poques multinacionals xuclant-nos els fetges amb canyeta.
    Això és el que ens cal. L'elaboració del producte i no la venda a granel.

    ResponElimina
  3. Ectópic, com el teu nom indica tu “ no ets d’eixe mon..” i les teves diatribes filosòfiques responen a una certa alarma que comparteixo en part però que no penso traduir com tu fas, en un acte d’humiliació, de servilisme, ni de cessió obligada de sobirania.
    El populisme mai ha estat la millor sol.lució.

    ResponElimina
  4. Això del populisme ja ho va inventar Lluesma, Mc Calan, i no li va anar gens malament. A ell i a molts que, ara, s'han pogut prejubilar amb el 83 % del sou als cinquanta i pocs anys. Com saps molt bé. O no te'n recordes ?
    Els altres ja ho faran/em als 67. Però això és un altre tema.

    ResponElimina
  5. Veigues com està el pati vist des dels economistes, suposo. http://www.expansion.com/mercados/materiasprimas.html
    Filòsof no, futbolista, com Guardiola.
    http://www.idescat.cat/emex/?id=30#t1
    Pib/Hab R. d'E=52,3 PIB/Hab Cat=27,3
    IRPF/Hab R. d'E.=2.981 IRPF/Hab Cat=4.303
    Ho entens?
    On van a parar els beneficis?
    Compara-ho tu sol amb el Barcelonés, per exemple.

    ResponElimina
  6. Afirmar que Lluesma va inventar el populisme es com afirmar que Lluís Salvador va inventar la atenció geriàtrica ALTRUISTA.
    Jotabé, la meva memòria es preclara i lliure de qualsevol servilisme al que desgraciadament estàs sotmès...
    Un professional sempre sap discriminar política i treball... O no ?

    ResponElimina
  7. O sigui, que quan he dit que LLuesma va inventar el populisme, t'ho has cregut. Ai. ai...

    Ah, vigila que, encara que subconscient-ment, això de La Onada t'afecta inclús a l'hora de posar exemples.

    Clar, clar, i sobre tot el professional que millor ho sap discriminar és aquell, normalment de dretes, que sempre diu " jo soc apolític "

    Lo del servilisme, ho interpreto com a paraula humida, a banda de sentir-te al·ludit i picat.

    ResponElimina
  8. Jotabé, en el transcurs dels meus comentaris en aquest blog he donat mostres inequívoques de persona compromesa en política, y mai me he considerat apolític. Altra cosa fora la relativa a la meva adscripció (carnet) que mai m’ha fet il•lusió. ..
    Comprenc perfectament que per tu la paraula “servilisme “ et soni a humida, dons determinat exercici de l’autoritat que tu ja coneixes, pot provocar incontinència.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta