19 de setembre del 2011
Queralt: 'El català hauria de quedar fora de la campanya electoral'
El català no pot ser un arma electoral. La presidenta d’Òmnium Cultural a les Terres de l’Ebre, Dolors Queralt, ha fet aquest dilluns una crida als partits polítics, perquè deixen la defensa del català i el model d’immersió lingüística fora de la campanya electoral i de la lluita política entre les diverses candidatures a les eleccions del 20 de novembre. Segons Queralt, la defensa de l’escola en català hauria de quedar per damunt de qualsevol disputa política, i caldria la unitat de tots els partits catalans per blindar el model educatiu actual. La presidenta d’Òmnium Cultural al territori ha estat la convidada d’aquest dilluns en el programa Primera Columna, l’informatiu matinal del Canal 21 Ebre. "En el moment en què la llengua i la immersió lingüística acaben en la campanya electoral, malament anem, no n'hem de fer ús", ha advertit Queralt. "Quant tant uns com els altres ho facin servir com a arma electoral, estem perduts", ha afegit. La presidenta d'Òmnium ha remarcat que cal pensar en el "model de l'escola catalana del segle XXI", ja que els alumnes catalans tenen altres problemes al marge de la llengua.
En la mateixa entrevista, Dolors Queralt ha lamentat que aquest diumenge la candidata socialista per Barcelona, Carme Chacón, haja acusat CiU de ser una sucursal del PP a Catalunya. Segons la també regidora de CiU a l’EMD de Jesús, la candidata Chacon ho té força difícil en aquesta campanya electoral, ja que la ministra de Defensa ha oblidat molt sovint Catalunya, i fins i tot ha fet ostentació d’uns altres valors. "Fa molts anys que la senyora Chacón s'ha oblidat dels catalans", ha insistit.
Amb tot, la presidenta d’Òmnium Cultural a les Terres de l’Ebre ha matisat que al PSC ha tingut una actitud responsable en la polèmica al voltant del català i el castellà a l’escola, i en defensa de la immersió lingüística. En canvi, Queralt sí que ha estat més crítica amb el paper del PP. Finalment, la presidenta d’Òmnium a l’Ebre ha afirmat que la immersió lingüística és la primera eina que Catalunya té com a país per evitar la desaparició del català, i que l’objectiu del sistema educatiu no és fer desaparèixer el castellà.
4 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Pos comença per dir-li al Mas...
ResponEliminaM'alegra de sentir de tant en tant afirmacions com les de la Dolors Queralt, malgrat criticar-la pels seus posicionaments polítics, almenys aquí demostra un seny encomiable, un bé molt escàs avui en dia. Usar la llengua i la cultura d'un poble per defensar o tapar foscos interessos polítics (tant d'espanyolistes com sobiranistes) és propi de mediocres!
ResponEliminaFora de la campanya electoral que vol dir ? No defensar les postures de cadascú ? Defensar només les d'una banda ? No parlar-ne i així no visualitzar-se la postura del PP amb el que possiblement haurà de pactar el partit de la presidenta d'Òmnium ? Per altra banda, el català potser si que hauria de mantenir-se al marge de les confrontacions electorals, però clar, sempre que tothom estès d'acord amb la sistema que s'aplica a l'escola, i com no es així.....
ResponEliminaI òbviament el que no es pot permetre es que els que plantegen recursos, els que els recolzen i venten, no fan res més que política i per tant, no se'ls pot deixar tot sols.
Ara bé, si Queralt parlava exclusivament com a presidenta d'Òmnium ja està bé; l'únic que, també en altres ocasions -que estan a la ment de molts lectors de La Marfanta- hagues pogut defensar la postura oficial d'Òmnium a nivell de Catalunya i no defensar la del seu partit a Tortosa. Monument, clar, monument.
Amb el pas dels anys, s'ha aconseguit aglutinar la gran majoria de la societat al voltant de la defensa del català a l'escola. Només queden reductes en contra, casuals però que fan soroll i mal. Darrerament hem sentit alguns missatges que cal escoltar. Un dels millors novel·listes europeus actual, Jaume Cabré, va denunciar "la literatura catalana és el secret d'estat més ben guardat per l'estat espanyol", avui el conseller de cultura Ferran Mascarell, denuncia que l'estat no només no defensa el català, sinó que l'ataca sempre que pot i demostra en dades el grau de coneixement de català i de llengua castellana, clarament desfavorable per la llengua de la terra, malgrat haver funcionat la immersió escolar prou bé. En canvi, el canvi de cromos amb poder polític, CiU-PP, els fa votar contra la ILP Salvem l'escola en català. Senyors/es diputats/des de CiU, es mereixen un zero, usant termes escolars.
ResponEliminaQuant al tema monument fatxa, perdoneu monument a la Batalla de l'Ebre, m'havia equivocat de terminologia, hi ha polítics tortosins poderosos que estan actuant com a cacics, amb un estil polític justament heretat del franquisme. Les bofetades les reben altres, però en el cas dels símbols franquistes s'ha d'apuntar cap a dalt, ben a dalt, de la política tortosina, on està la veritable responsabilitat i poder de decisió. (Emigdi Subirats, l'ordinador no em deixa canviar el nick).