2 de desembre del 2011

La cooperativa agrícola de l'Aldea fa fallida i bloqueja els estalvis de 3.000 socis

La secció de crèdit de la cooperativa agrícola de l’Aldea s’ha declarat en fallida i ha bloquejat els comptes corrents de 3.000 socis. Segons ha avançat l’emissora pública Catalunya Informació, els afectats no només són socis de la cooperativa, sinó també altres veïns de l’Aldea i d’altres poblacions de la comarca, que no podran disposar dels seus diners en els propers dies. Sembla que un dels motius que ha provocat la fallida, precisament, han estat els rumors de la mala situació financera de la cooperativa, amb un dèficit que podria ser d’uns sis milions d’euros, i el fet que molts socis van optar per retirar els seus ingressos en els dies anteriors. La junta gestora de la cooperativa de l’Aldea ja ha presentat concurs de creditors per falta de liquiditat, i ha anunciat que posarà l’entitat a la venda. L’Ajuntament de l’Aldea i els gestors de la cooperativa s’han posat en contacte amb la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre per intentar trobar una solució al bloqueig financer de l’entitat agrícola.

L’Agrícola Catalana i Secció de Crèdit de l'Aldea és una cooperativa dedicada bàsicament a la producció d'hortalisses per al consum en fresc, que també proporciona assessorament i mitjans tècnics als seus productors. A més, també compta amb la secció de crèdit i amb un magatzem de venda i distribució de productes fitosanitaris. La major producció de la cooperativa de l’Aldea s'exporta a Europa, mentre que la resta s’envia a Barcelona o es ven a la mateixa cooperativa, on també hi ha una agrobotiga. Els conreus més importants a l’Aldea són la coliflor, l’api, l’escarola llisa, el porro i la síndria, però també hi ha una gran varietat de verdures i fruites.

La secció de crèdit ofereix serveis als socis de la cooperativa, per finançar la seua activitat econòmica i també les necessitats domèstiques. També els ofereix assessorament en matèria d'inversions, procurant imposicions a termini fix de la pròpia cooperativa i buscant alternatives segons el termini, rendibilitat i capital disponible. Altres serveis són les domiciliacions bancàries, les transferències, l’ingrés de xecs, les targetes de crèdit i dèbit, la tramitació i presentació de la declaració única (DUN), o l'estudi i presentació de la declaració de l'IRPF. La secció de crèdit de la cooperativa de l'Aldea també fa serveis de gestoria, tot realitzant diversos tràmits amb les administracions, així com assegurances de llar, automòbils, agraris, d'inversió i vida, o la tramitació de les pensions.

Els orígens d’Agrícola Catalana de l'Aldea es remunten a 1953, quan es va crear el magatzem de venda de productes fitosanitaris, adobs i pinsos. L’any 1974, el magatzem va ampliar la superfície, convertint-se en l'actual secció de pinsos. Cinc anys després, la cooperativa va adquirir els terrenys de la seu actual, al número 224 de l’avinguda Catalunya, on els agricultors comercialitzen els seus propis productes agrícoles. Va ser en aquest moment que va nàixer la secció hortofrutícola. Actualment, la secció compta amb una agrobotiga, un magatzem de venda al major i un magatzem per a productes elaborats per a l'exportació. Productes que des del 2004 compten amb la certificació Global-gap. La secció de crèdit que ara s’ha declarat en fallida va crear-se a principis dels anys vuitanta, perquè els agricultors gestionessin les seues operacions bancàries.

3 comentaris:

  1. Una noticia terrible per al territori, ni les cooperatives se’n salven d’aquesta crisi. Espero que es trobi una solució el més prompte possible i es puguin tornar els diners als afectats. De totes maneres és coherent una secció de crèdit en una cooperativa, sabent que si fa fallida, no hi ha ningun element financer que la pugui recolzar?

    ResponElimina
  2. Pel que he sentit els diners els invertien, suposo que amb la intenció de guanyar-ne més. No sé si en totxo, fons d'inversió o que, però si els ha sortit malament em sap greu però els contribuents no tenim la culpa. Això val pels dels segells, els que no poden pagar hipoteques, els bancs dolents etc. Si els beneficis són privats les pèrdues també.

    ResponElimina
  3. Per molt que diguin hi ha més perills fora la cooperativa que dins:

    http://tortillismocasero.com/2011/12/06/otra-quiebra-encubierta/

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta