9 de febrer del 2012

El projecte del nou hospital de Tortosa, en una conferència a l'Institut de l'Ebre


El projecte del nou hospital de les Terres de l'Ebre, que hauria de substituir l'actual Hospital de Tortosa Verge de la Cinta però que es troba ajornat sense data a causa de la crisi econòmica, és el protagonista de la conferència que ha programat per aquest divendres l'Institut de l'Ebre. De fet, la conferència anirà a càrrec d'Esteve Bonell i Josep Gil, els arquitectes guanyadors del concurs d'idees que va convocar l'anterior govern, i començarà a partir de les 12:30 hores al mateix centre educatiu. En aquest sentit, en el marc de les jornades tècniques 2012, el Departament d'Edificació i Obra civil de l'Institut de l'Ebre ha previst una conferència en què es tractaran, des de el punt de vista arquitectònic i tècnic, l'estat legal del projecte, la localització, les necessitats, les solucions constructives, o les mesures d'eficiència i estalvi energètic.

Amb un pressupost estimat d'uns 133,4 milions d'euros, el projecte arquitectònic del nou hospital de Tortosa preveia la construcció d'un edifici pensat amb criteris de sostenibilitat i eficiència energètica. La idea amb què els arquitectes Sílvia Barberà, Esteve Bonell i Josep Maria Gil van guanyar el concurs convocat per Salut projectava un complex sanitari tranquil i acollidor; dissenyat a escala humana per evitar la imatge intimidatòria que tenen la majoria d'hospitals; amb els edificis resguardats del vent de dalt, i amb patis i façanes enjardinades. Un hospital de grans dimensions que tindria en compte l'entorn urbà, la presència del massís dels Ports, i el respecte al medi ambient.

Per exemple, es proposava aprofitar l'aire interior del sistema de refrigeració i calefacció de l'hospital per ventilar els vidres. L'objectiu era optimitzar el consum d'energia de la maquinària de climatització, amb un millor comportament energètic de l'edifici. Així, s'impulsaria l'aire interior des de la part inferior de les finestres cap a la part superior, per reduir el salt tèrmic entre la temperatura exterior i la temperatura de confort interior. A més, en el projecte es preveia la utilització de la capa freàtica superior dels terrenys del pla parcial de la Farinera, ja que amb l'ajuda d'uns grups frigorífics que funcionen de manera reversible es podria climatitzar l'edifici a l'hivern i escalfar l'aigua sanitària. De la mateixa manera, també s'obtindria l'aigua freda de climatització necessària per al confort de l'hospital durant l'estiu. A més, per a la construcció s'utilitzarien materials reciclats i de baixa energia de producció, i a les habitacions del sector psiquiàtric s'instal·laria un terra radiant, també per reduir el consum energètic. La calefacció per terra radiant –amb una xarxa de tubs sota el paviment, per on flueix l'aigua calenta– es considera la manera més saludable, eficient i econòmica de climatitzar un edifici, i també la que millor s'adapta a l'ús de l'energia solar tèrmica. Com que la calor generada es distribueix pel terra, s'aconsegueix una variació de temperatures ideal per al confort humà, ja que manté els peus calents i el cap fresc.

Els arquitectes també van preveure que el nou hospital podria utilitzar plaques fotovoltaiques per generar electricitat, que estarien instal·lades als diversos edificis del centre. Amb un sistema de gestió automatitzada, s'optimitzarien les instal·lacions, d'acord amb les condicions externes i internes de l'edifici. A més, el consum de la climatització es reduiria també gràcies a la ventilació natural a través dels patis, i hi hauria sondes crepusculars connectades a l'enllumenat d'alta eficiència i a un controlador d'intensitat lumínica. Quant a l'aigua, la idea guanyadora del concurs preveia estalviar-ne fins a un 30%, amb mesures com ara la instal·lació de cobertes enjardinades, que permetrien la reutilització de les aigües pluvials per al reg.


Foto: Departament de Salut

12 comentaris:

  1. Però com tota cosa important i necessària per a les Terres de l'Ebre no passa d'un mer projecte... mentre que altres coses que no són necessàries si que es fan... és el nostre trist destí

    ResponElimina
  2. Al photo-muntatge trobo a faltar els cotxes aparcats een doble, triplee fila, damunt de les voreres, la gespa, el pas de vianants ...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Brian, que no penses, home. Quan l'hospital estarà fet, allà pel 3472, los cotxes ja no existiran, la gent se teletransportarà.

      Elimina
  3. Sento ser la veu queixosa de sempre, però veja'm una coseta, òbvia, molt òbvia...l'ajuntament està arruïnat, hi ha retallades arreu a serveis bàsics com la sanitat, l'educació, etcètera.

    I volen fer un nou hospital mentte fan una ERO al vell de la Cinta i abaixen sous i tanquen quiròfans i CAPS arreu d les TErres de l'ebre...

    Com carai, amb unes finances arruïnades i fotent al carrer a tanta gent, s'emplenarà de personal i maquinària i es pagarà aquest nou hospital, al mateix temps que ja es pensa de fer el nou complex esportiu de les piscines de Ferreries?

    No en tinc ni idea, com es farà,, en plena crisi...o és que només hi ha crisi per al que l'ajuntamnet vol?

    ResponElimina
  4. No ho entens?
    O entens que no es farà?
    Malaltets ebrencs.... a patir.
    Que no ens dona ningú res ni de caritat!
    Mes aviat al contrari.
    Queixa't Cristófor!
    Mentrestant el Xerta-Senia i les delegacions continuen xuclant inversions desastroses.
    Ara 62 € l'any de quota afegida... i tampoc aniran a l'hospital nou. Aniran als sous dels buròcrates autonòmics. No als de baix nivell, clar, sinó als polifacètics que estan a 25 consells de "paperinades varies".
    Pregunto: Per a que ens serveix un senador o un diputat als ebrencs?
    Per a votar el que digue l'amo!
    Cap es plantarà i ens guiarà per a resoldre els problemes.
    Per a n'això ens cal un profeta!
    I aquí, ni el temps encerten les profecies!

    ResponElimina
  5. Cristófol, perdona però, qui diu que l'hospital s'hagi de fer demà ?. De fet, ni demà ni passat demà. I, en cas de fer-se, vols dir que és l'ajuntament qui ha de pagar les obres ?

    ResponElimina
  6. No, segurament l'hospital el pagarà alguna empresa privada, Jotabe, com ha passat molts cops, però segur que el personal l'haurà de pagar l'ICS, i amb les retallades i el personal que foten fora de l'Hospital de la Cinta, o buiden l'altre de gent, que ja està mig buit per les retallades, o encara faran que hi hagi menys treballadors i això vol dir menys serveis per als malalts...en tot cas, serà difícil tenir pesonal a tots dos centres sanitaris, i no cal dir pagar la maquinària, la llum, els quiròfans, etcètera...

    I, Desgarbellat, prefereixo entendre que es farà algun dia...ens fa falta, tot i l baixada de població de les Terres de l'Ebre! I espero que es faci, després de tants retards i falses esperances que ens han estat donades als tortosin i ebrencs engeneral amb aquest cuento de l'hospital ...que costarà uns 133,5 milionets d'euros i les piscines uns 11,5 més, que faran, veja'm, deixeu.me contar, 145 milions d'euros!!!!!

    ResponElimina
  7. Les piscines no tenen res a vore en l'hopital. Segons la tegua manera de pensar, no em de fer res mentres no se faigue l'hospital.
    Hi ha molta gent en problemes de salud que, gràcies a estes infraestructures, les llistes a la seguretat social no son més llargues.
    Invertir en salud, no és malgastar diners. Seria diferent que estesem parlan d'un hotel de lujo.
    No se si m'explico.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ignorant, no hi ha punt de comparació entre el nou hospital i les piscines! Les piscines es troben pertot arreu, tots els blocs nous de pisos en tenen i qui qui menys en té al seu xaletet o caseta de camp...ja arribaran algun dia, mentre anem a la platja a l'estiu o a Roquetes i Jesús, que també tenen,entre molts altrees llocs!

      L'hospital no és necessari, és VITAL per a Tortosa, però com ja he dit abans, si no es contracta personal o es fa baixar cap al nou la meitat de l'antic o es buida aquest directament per emplenar l'altre...i aquest és un problema molt pitjor que un hospital encara no fet, malgrat les promeses al respecte durant anys...

      Tothom sap com actuen els EROS i ls retallades, no és cap secret...si donessin treball per a tots dos centres meravellós, però j asaps que amb l acrisi, les retallades i tota la pesca això no e sfarà fins auns qunats anys endavant...

      Elimina
    2. No ho entens, estes piscines no son de canping-plalla.
      Unaltra cosa, d'hospital en tenim, si no en tinguesem encara, però la manera de fer una cosa i l'altra no tenen res a vore.
      Renunciem al pont del tren, a arregla los carrers, a cuida les zones ajardinades, bueno, resumin no fem res a Tortosa. Si no hi ha hospital no fem res més.

      Elimina
    3. Ara sí que t'he entès, Ignorant...ara sí.

      Un hospital és només una part de la ciutat, i ja en tenim un, d'hospital, però a una ciutat tan gran com a Tortosa, o com a qualsevol lloc on visqui gent, hi ha un munt de coses per fer, no només una...i si per una deixem de fer la resta i priortizem aquesta sobre tota la resta anem fins...he encertat ara, Ignorant?

      Elimina
  8. Esta clar que este hospital fa falta, però en la política que porta CiU no lo vorem, a no ser que se fiquen pel mig mafies privades.Lo " públic" esta en perill d'extinció.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta