28 de febrer del 2012

[Tribuna] 'Preguntes i respostes per entendre la reforma laboral', per Josep Casadó

- És cert que s'abarateix l'acomiadament? SÍ. La indemnització per tots serà de 33 dies, amb un topall de dos anys de salari. A més, desapareixen els salaris de tràmit que són aquells que es cobren des de que s'acomiada fins que hi ha la sentència favorable al treballador.

-I s'afavoreix l'acomiadament de 20 dies d'indemnització? SÍ. A partir d'ara aquesta serà la manera d'acomiadar perquè qualsevol empresa amb disminució d'ingressos o ventes (que no pèrdues) durant nou mesos consecutius podrà acomiadar pagant 20 dies amb un topall d'un any.

-I et poden acomiadar per faltar a la feina per estar malalt? SÍ. Si en 2 mesos es falten 9 dies per malalties curtes (menys de 20 dies), es pot acomiadar amb 20 dies d'indemnització.

- Però es crearà ocupació estable? NO. El “fals” contracte indefinit que es crea per a empreses de menys de 50 treballadors es més precari que l'actual contracte temporal que té 8 dies d'indemnització perquè es pot rescindir en qualsevol moment al llarg del primer any en que el treballador està en fase de prova. Aquest contracte d'acomiadament lliure i gratuït a més, està bonificat i finançat amb diner públic, el que pot provocar l'Efecte Substitució, de treballadors amb contractes anteriors a la reforma i que tenen indemnitzacions superiors als nous contractats amb període de proves.

-I em poden reduir el salari? SÍ. Amb la Reforma la quantitat del salari es pot reduir si l'empresa té pèrdues i pot fer-ho de forma individual o col·lectiva.

- I es treballarà per menys diners? SÍ. Podran retallar el salari, augmentar la jornada de treball si hi ha pèrdues a l'empresa. A més es poden despenjar del conveni que s'apliqui per no tenir pèrdues.

-I què passa amb els Expedients de Regulació d'Ocupació? La nova Reforma Laboral estableix que ja no serà necessari que la Direcció General de Treball autoritzi els expedients, ni per acomiadar ni per a reduir la jornada. Els acomiadaments seran més econòmics per a les empreses perquè no es veuran forçades a negociar.

- I amb els aturats? La reforma crearà una dualitat encara més gran entre les persones aturades que reben prestació d’atur i les que no.Els aturats que no reben prestació tindran menys possibilitats de trobar feina perquè les bonificacions per contractar un treballador amb subsidi son majors. Els aturats que cobren estaran, a més, obligats a realitzar serveis a la comunitat. I els que no, poden situar-se en un espai de marginació i exclusió social total.

- Existeixen alternatives? Sí. Hi ha alternatives possibles, més justes, més útils i més eficients, basades en un canvi de model productiu i una reforma fiscal justa. I el Govern està obligat a negociar. Li ho ha demanat la ciutadania, centenars de milers de treballadors que van sortir al carrer el passat 19 de febrer, en mes de 57 ciutats, entre elles Tortosa. Estem a l'inici del camí i per tal d'aturar o almenys modificar substancialment els apartats més durs i lesius d'aquesta reforma laboral, haurem de mantenir la pressió i la mobilització social.

Josep Casadó
és el secretari general de CC.OO. a les Terres de l'Ebre

3 comentaris:

  1. - És cert que s'abarateix l'acomiadament? Aquesta mesura té com a objectiu fer més atractiva la contractació indefinida, fins ara, érem el país on sortia més car acomiadar a un treballador i la possibilitat d’encadenar contractes temporals era l’opció preferida. No hem d’oblidar que aquesta és una reforma del PSOE. Sabeu quin és l’acomiadament més barat? El que ha col•locat a 5.200.000 persones a la cua de l’INEM.


    -I s'afavoreix l'acomiadament de 20 dies d'indemnització? Una altra reforma del PSOE... Me pot dir el senyor Casadó quantes empreses de les TTEE que s’han vist obligades a tancar (tret de la LEAR) han indemnitzat amb 45 dies?



    -I et poden acomiadar per faltar a la feina per estar malalt? Efectivament es desvincula l’absentisme del treballador i el de la plantilla i sol es tindrà en compte el del treballador. Crec que és suficientment coherent saber que tens una obligació que és la d’anar a treballar...


    - Però es crearà ocupació estable? Hi ha un any de prova, desprès hi ha bonificacions si es transforma el contracte de prova a indefinit, a la par que hi haurà també una sèrie de deduccions fiscals amb l’objectiu d’ajudar a les PYMES i autònoms i també a crear llocs de treball nous i a estabilitzar els actuals.


    -I em poden reduir el salari? De moment l’únic empresari que ha reduït unilateralment el salari dels seus treballadors fou el Govern socialista al reduir un 5% el sou dels funcionaris. Mentre que l’únic sou que ha reduït aquest Govern són les retribucions dels Bancs.... De totes maneres fins ara l’única sortida era l’acomiadament, amb la reforma es podran modificar les funcions dels empleats (jornada laboral, salari...) depenent de les necessitats de les empreses. No pot ser que mentre el PIB i el treball cauen en picat els salaris continuïn pujant.



    - I es treballarà per menys diners? No era massa normal que una empresa dedicada a la fabricació de xips informàtics encara tingues que rendir comptes amb un conveni col•lectiu del sector químic... Ha de ser més fàcil la reducció de jornada laboral que l’acomiadament front una disminució de la demanda.


    - I amb els aturats? És força evident que els que treballen hauran de fer un esforç en favor de aquells que es troben a l’atur. Joves i parats de llarga duració tindran ara més facilitats per trobar feina. A part s’impulsa (que no obliga) a que aquells que estiguin cobrant la prestació puguin prestar serveis de interès general en benefici de la comunitat, quedar-se a casa no és la solució a res.


    - Existeixen alternatives? 11 milions de persones han votat al PP per a que arregli la situació i per a que faci les reformes que cregui necessàries com ho era la del mercat laboral. Importants dirigents socialistes han parlat de que moltes reformes que esta duent a terme el PP les hagués tingut que implementar abans el PSOE

    PD: Els sidincats haurien de començar per fer un exercici d’autocrítica, encara que vulguin tenir sempre la raó i fer creure a la gent que encara els hi queda algo d’honradesa i dignitat.

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Saber más: http://blog.ccoo.es/ccoo-en-redes/reforma-laboral/2012/02/29/la-reforma-laboral-aprobada-por-el-gobierno-abarata-y-facilita-el-despido-refuerza-el-poder-empresarial-y-precariza-el-empleo

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta