23 d’abril del 2012

Es busca la paraula ebrenca més bonica

Comença la campanya 'La paraula ebrenca més bonica': Una quarantena de persones de l'àmbit cultural de les Terres de l'Ebre ja han fet les primeres aportacions de mots ·

Tot coincidint amb el dia de Sant Jordi comença la campanya La paraula ebrenca més bonica, que impulsa el Consorci per a la Normalització Lingüística a les Terres de l'Ebre. De fet, quaranta persones l'àmbit cultural han fet les primeres aportacions de mots. La llista l'encapçalen el lingüista Joan S. Beltran, el director del Campus de les Terres de l'Ebre, Azael Fabregat, i el músic Artur Gaya. Però escriptors, mestres, periodistes, dinamitzadors culturals, o filòlegs ja han volgut participat en aquesta iniciativa que es desenvoluparà en els pròxims mesos en diferents poblacions del territori. Les aportacions d'aquestes persones es poden consultar al bloc de la campanya (blocs.cpnl.cat/laparaulaebrencamesbonica). Per exemple, la nostra aportació ha estat la paraula Xirinxina, amb la qual hem coincidit ambla també periodista Núria Mora.

I a partir d'avui s'obre la participació a tota la ciutadania, mitjançant la instal·lació de punts de recollida de paraules ebrenques boniques a la plaça de l'Àngel de Tortosa, a la plaça de Dalt de Móra d'Ebre, a la seu del Consell Comarcal del Montsià (Amposta) i a la seu del Consell Comarcal de la Terra Alta (Gandesa). També es poden fer aportacions a la pàgina del Facebook de la campanya (http://www.facebook.com/LaParaulaEbrencaMesBonica). La iniciativa compta amb el suport de la Fira Literària Joan Cid i Mulet de Jesús, la Fira del Llibre Ebrenc de Móra d'Ebre, l'Antena Cultural de Tortosa del Campus Extens de la URV, la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, Ràdio Tortosa i la seu territorial d'Òmnium Cultural de les Terres de l'Ebre. Els actes que organitza el Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre durant la diada de Sant Jordi es poden consultar al web: http://www.cpnl.cat/xarxa/cnlterresebre/noticies.html?ID=6550

Imatge CPNL a Facebook

11 comentaris:

  1. Això de boniques suposo que és relatiu. Poden agradar per la sonoritat, significat, originalitat etc. No deixa de ser subjectiu. Ara, les que a mi més m'agraden, i trobo que a molta gent, son aquelles paraules que comencen o contenen la lletra " X " xirinxina, xalar, aixorejar, xeic, xiquet/a, xafardejar etc. N'hi ha d'altres que no tinc clar que siguin exclusivament d'aquí i relacionades amb el camp com ara esllemenar, rafal, boquera, eixobrir....

    ResponElimina
  2. SI ENCARA NO HEU COMPRAT EL LLIBRE DE SANT JORDI, ENCARA ESTEU A TEMPS DE COMPRAR EL LLIBRE: "EL CONEJO BLANCO", de Nino Treusch. Sinopsis: Jan Tes es el hombre de éxito que todos quieren ser. Tiene por delante una carrera envidiable, su mujer, Julia, es perfecta y tiene dos niños preciosos. Pero pronto se verá obligado a tomar una decisión que lo cambiará todo para siempre. Cuando la multinacional de telefonía móvil para la que trabaja le ordena desmantelar el centro de fabricación y desarrollo de móviles en Bangalore, India, Jan decide que ha llegado el momento de decir la verdad. Su conciencia no le deja callarse más los motivos que se esconden tras la operación y decide hacer público aquello que mucha gente ha temido desde los inicios de la telefonía móvil: los usuarios están expuestos a una radiación que puede resultar mortal. Una información que la multinacional ha mantenido oculta y una decisión por la que pagará un altísimo precio. Pero si la verdad sobre el alcance de las radiaciones no sale a la luz miles de personas morirán o enfermarán gravemente. La cuenta atrás ha empezado.

    "Nunca antes un autor había lanzado una piedra tan grande contra el lago de los negocios" "Treusch nos invita a pensar", "una novela adictiva"

    ResponElimina
  3. Xorrada, no se si sera ebrenc, pero aixo es una xorrada.

    ResponElimina
  4. Babarota dedicat als pesats de les antenes.

    ResponElimina
  5. Pos lo meu nick lo dedico a uns quants de vatros.

    ResponElimina
  6. Vale que hi ha llibertat d'expressió i tal, però crec que és una mica de "pocs modos" ser tant "marfanto", anar de "setlleis" i fer una mica lo "saberut" en lo tema de les antenes, per molta raó que tingues, però aquí crec que no toca i hi han molts llocs més adients per enxufar lo tema este que no dubto que és important però crec que este post està fet per "xalar" en la nostra llengua, i no tenir tant "poc suc" de fotre lo tema este en calçador. Bona nit a tots!!

    ResponElimina
  7. Jo voldria aportar la paraula Llepolies, però no tinc l'opció de fer-ho :-(

    ResponElimina
  8. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta