14 d’octubre del 2010

La moció popular per la retirada del monument franquista de Tortosa aplega 2.000 signatures


La comissió per la retirada de la simbologia franquista de Tortosa del Casal Popular Panxampla ha presentat aquest dimecres una moció popular a l’Ajuntament de Tortosa, avalada per 2.000 signatures, en què sol·licita la retirada del monument franquista de la Batalla de l'Ebre. De fet, el col·lectiu recorda que es tracta del monument franquista més gran de Catalunya, segons el Memorial Democràtic. A banda, en la moció també es demana el canvi de nom de l’institut i de la plaça Joaquín Bau i el canvi de nom del barri 13 de Gener. Al web del Casal Popular Panxampla s’ha habilitat un espai on hi ha els materials d’aquesta campanya (cartells, imatges i textos) i s’hi aniran penjant les diferents notícies i activitats relacionades.


Durant la roda de premsa posterior, el Casal Popular Panxampla va celebrar que els regidors d'ERC, ICV i PSC s’han compromès a donar suport a la moció. De la mateixa manera, han manifestat la confiança en el suport de CiU a la moció, donat el caràcter catalanista de la formació. De fet, el Casal Popular Panxampla ha demanat una reunió amb l’alcalde, Ferran Bel (CiU). A més, el col·lectiu també ha presentat una instància en què sol·licita que el tema siga debatut en el ple ordinari del mes de novembre.

El tema al diari El Punt:
-2.000 firmes contra el monument


Foto: Casal Popular Panxampla

34 comentaris:

  1. Felicitats per la feina feta! És necessari que a estes terres es plantegen qüestions d'aquest tipus per tal de poder avançar i traure'ns de damunt totes les misèries que encara queden del franquisme.

    ResponElimina
  2. Jo crec que una de les coses que fa mes Tortosafobia als demes pobles ebrencs,es lo nostre passat feixista,quina fama tenim,almenys es en lo tema en que mes me retrauen.

    ResponElimina
  3. Felicitats al colectiu panxampla per ser conseqüents amb el seu nom.

    Felicitats per perdre el temps amb tonteries.

    Felicitats a la "falsa esquerra" que adoctrina als joves per a que canvien del sistema allò que no provoca canvis (memoria historica, avortaments, gays-lesbianes...)

    ResponElimina
  4. I a tu felicitats per ser tant saltarin.

    ResponElimina
  5. A mi em van demanar (de conya perquè ja em coneixen) de signar-lo, però que jo recorde aquell document solsament parlava del monumnet.

    Per cert si aconsegueixo 2.000 firmes per a que l'ajuntament em regali una casa...

    ResponElimina
  6. Gutijaume, el text de la recollida de signatures està penjat en pdf i és molt clar el que demana. Fixa-t'hi més la propera vegada.

    ResponElimina
  7. Jo vaig signar i parlava del monument,lo barri i l'institut.

    ResponElimina
  8. Ok, pensava que sol era per tema del monumentl

    ResponElimina
  9. El radicalisme ideològic no sempre es equivalent a una actitud terrorista, ni tampoc a una actitud progressista, com pretenen alguns; però convindreu amb mi que a pesar de que en principi mereixen el qualificatiu de “democràtic” si que s’acosten en la practica a ideologies que no ho son, com per exemple el Marxisme Leninisme, Maoisme, Anarquisme, etc etc .. Tendències per altra part ja prou experimentades arreu del mon, i que ni Xina ja vol reconèixer fora de la lògica reverencia a la figura de Mao Zedong, dons tota societat necessita d’un líder.
    Qui diu estar contra el sistema, de fet es que implícitament el reconeix i el practica. Per tant aquesta pretesa puresa ideològica de la que s’investeixen alguns, es un acte de hipocresia mes, una enorme mentida que es cura amb la edat i les obligacions familiars. Una utopia !
    Fora monuments feixistes : SI PERO DEPEN DE COM !!!

    ResponElimina
  10. No patigueu que la major part dels que ara qüestionen este tipus d'acció, el dia que els "partits" diguin que "ara si que toca", seran los primers en ficar-se la medalla.

    Per cert, 2.000 signatures d'una població com Tortosa d'unes 30.000 persones, en són un bon grapat.

    Enhorabona per la feina feta, ara esperem que els politics estiguen al lloc on han d'estar, votar si o no costa el mateix temps.

    ResponElimina
  11. 2.000, efectivament, és una xifra considerable. Dos objeccions però, no se si tots els firmants son de Tortosa, i els habitants en son bastants més de 30.000.
    Per altra part, una pregunta tot el que es demana, si ve avalat per 2.000 firmes, s'ha de concedir?
    Que passaria si n'hi haguessin 3.000 que no volen que es tombi?

    ResponElimina
  12. Es que venen autocars del Imserso a comprar al Mercat...I ja se sap...

    ResponElimina
  13. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  14. Ni a la Panxa, l’Ampla !

    ResponElimina
  15. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  16. Per entrar la moció a l'ajuntament, no pot firmar tothom, ha de ser gent empadronada al poble, jo per exemple que estic empadronada a un altre, no vaig poder signar.

    I la edad crec que és a partir de 18 anys

    ResponElimina
  17. A l'Ebre digital hi ha un video molt ben explicat.Diu que de ciutadans de Tortsa hi ha un miler de firmes.La resta de les terres de L'Ebre i unes poques de la resta del nostre pais.

    ResponElimina
  18. Què patètics poden arribar a ser els neofranquistes...argumenten raons econòmiques, de temps, d'estètica, etc, etc...A mi em recorden als llimacs que s'arrosseguen per terra en busca d'una raó que distregue a la gent del que realment es demana. Que més dona si un és de dretes o d'esquerres en aquesta situació, el que es demana és dignitat democràtica. Tant difícil és això? Algú del partit de Merckel se li podria acorrer un seguit d'excuses tant bagues, dolentes i miserables com les que algunes persones aquí exposen? No. Però ai las! Aquí resulta que som diferents i som tant diferents que per raons econòmiques n'hauríem de fer tantes de coses...per exemple, què té de primordial que aquesta nit a les 22h a Tortosa s'hi faci una obra de teatre subvencionada per l'Ajuntament i la Generalitat? Tanquem-ho, no? Què té de productiu, de rendible l'art, els espectacles, la música, el teatre, etc, etc...No tenim altres coses a fer abans q anar a vore una obra de teatre? S'ha de produir, no? O com diu el de la patronal: treballar més i cobrar menys!!!
    No siguem miserables i roïns, si us plau. No es demana altra cosa que la retirada de la simbologia franquista pq així ho diu la llei de la memòria històrica. La Batalla de l'Ebre s'ha de recordar, i tant! Però no amb els monuments de la DICTADURA i ho dic amb majúscules pq sembla q hi ha més d'un q no se'n recorde pq potser n'hi més d'un q com al seu dia va dir un regidor de CiU a un ple de Tortosa: "El dia 13 de genr és el dia de l'alliberament". Si aquesta és la gent que defensa mantindre a Bau, el 13 de gener i l'àguila franquista, que s'ho face mirar qui no recolze la moció popular.

    ResponElimina
  19. Segur que o ets funcionari o be milites a un partit d'esquerres.

    ResponElimina
  20. Ambdues coses, Saltabarrancs deuen ser molt dolentes entenc, no? Pots anar donant lliçons de demòcrata entre això i la resta de frases que amolles.

    Potser la millor campanya seria: "ell mai faria traure el monument" amb tot ten de les teues frases (i d'altres amiguets) i arguments.

    Saltabarrancs vol el monument
    "al Panxampla adoctrinen la joventut cap a l'homosexualitat i altres immoralitats"

    Els enviaré un mail proposant la campanya, però sense demanar-ne drets d'autor...

    ResponElimina
  21. saltabarrancs: aquesta és l'última cosa que deuries fer el dia q et vas fotre de morros contra una roca i vas deixar de racionalitzar com les persones humanes, no?
    No es demana cap revolució, ni cap atac a cap sistema polític o econòmic, es demana dignitat i democràcia. Tant difícil és això en aquesta ciutat? Tant diferents són les persones de Tortosa? No ho crec. Ara personatges que pensen com tu, espero q ben aviat segueixen el camí de la simbologia franquista i us quedeu en un museu com a rèmora d'un passat que fa vergonya.

    ResponElimina
  22. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  23. Josep manel: per als relativistes el concepte d'immoralitat no té sentit.

    Arjub: no estic segur pero em decanto per la opció 1(funcionari).

    Anacleto: amb la crisis que estem patint té sentit fer un pont al costat de l'altre?

    ResponElimina
  24. Saltabarrancs, nomes una cosa, fes un esforç d'imaginació, per favor, si tombar el monument tingues un cost 0, tu estaries a favor?
    Tot aixo a banda de si un és relativista, l'altre funcionari, d'esquerres o marcià.

    Estic a l'espera.

    ResponElimina
  25. Jotabe si prohibir l'alcohol o el tabac salvés a milers de persones els prohibiries?

    ResponElimina
  26. Ai, ai..que no ens centrem i fugim d'estudi. Qui soc jo per a prohibir que UN -mentre no perjudiqui a la resta- fume o begui.
    T'enrecordes d'allo: ¿Tienes hambre?...Por debajo de la puerta te echo un ladrillo.

    Insisteixo, costa tant contestar la pregunta que t'he fet?
    Mira que si fos pel motiu que sembla!!! Clar que ets molt lliure, però no vulguis enganyar-te tu mateix.

    ResponElimina
  27. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  28. Jotabe si et fa il.lusio et contesto a la teva pregunta.

    El cost 0 no existeix.
    Si el cost de reparar es inferior o similar al de tombar llavors repararia.
    Si el cost de reparar es molt superior, llavors tombaria fins i tot la pilastra.

    ResponElimina
  29. Gracies per contestar:
    A igual cost (o similar), Mantindre'l.
    Jo no.

    ResponElimina
  30. No t'agrada poder veure i tocar trossos d'historia?

    Allò que ara ens fa mal a la vista demà serà història.

    ResponElimina
  31. A veure si ho ser explicar, Saltabarrancs, aquest, diguem-ne monument, que s'hagi eregi't en una època històrica i de la historia, no vol dir que sigui digne de ser tocat ( de veure'l és inevitable ). No és cap monument "innocent" ni cap obra d'art neutral ni res universalment reconegut, és un conjunt de ferros col·locats més o menys harmoniosament , que l'única raó i motiu per a la seva construcció va ser l'enaltiment de Franco, el franquisme i els caigut del seu bàndol a la guerra 1936/1939.

    ResponElimina
  32. Alguna virtut artistica o HISTORICA ha de tenir per que estigui catalogada com a
    "be integrant del patrimoni cultural catala".

    Jo no dic que sigui una obra d'art, dic que forma part de la historia d'aquesta ciutat.

    ResponElimina
  33. Si és així cambiem-li el signifact, la placa que hi ha actualment que n'diu?

    ResponElimina
  34. Saltabarrancs: no serviries de pitonisso. Però tot i això, si fos funcionari o d'un partit d'esquerres, que tindria a veure amb què vull que la capital de les Terres de l'Ebre es dignifique a treure tots els símbols franquistes de la seua ciutat? Ja m'ho diràs.

    I pregunto a la gent que demaneu que es quede el monument: perquè s'ha de glorificar una dictadura, com ho fan el monument, l'institut i el 13 de gener? S'és més demòcrata? Perquè sempre es fuig d'estudi amb l'argument econòmic? Tant poc teniu a defensar? Perquè no parleu clar i dieu el que realment penseu sense desqualificar a les persones. L'argumentari de qui el vol treure està clar però i el de la gent que els vol mantindre?

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta