24 de maig del 2012

El Territori del Sénia ja té més de 4.600 oliveres mil·lenàries

La Fundació Alícia, entitat que té el prestigiós cuiner Ferran Adrià com a president del seu consell assessor, ha començat un estudi pioner sobre la gastronomia dels olis de les diferents varietats de la zona del Territori del Sénia. De fet, el treball compta amb la col·laboració de l’Associació Territori del Sénia, i té l’objectiu d’aprofundir en les possibilitats d’aplicació en cuina de les principals varietats d’aquest territori a cavall entre les Terres de l’Ebre, les comarques del Nord de Castelló i el sud de l’Aragó. És a dir, les varietats farga, sevillenca, morruda i empeltre. Una cuina, una gastronomia, que busca potenciar i posar en valor les característiques subtils de cada varietat. Ho ha explicat aquest dijous el gerent de la Mancomunitat Taula del Sénia, Jaume Antich, durant una entrevista a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre.

En aquest sentit, Antich ha destacat que els 27 municipis de Catalunya, de la Comunitat Valenciana i de l’Aragó tenen un patrimoni únic. De fet, no hi ha cap zona del món com el Territori del Sénia amb tanta concentració d’oliveres mil·lenàries. L’inventari que s’està redactant ja ha pogut identificar 4.668 d’aquests arbres monumentals, i aproximadament una quarta part de les oliveres mil·lenàries estan al terme d’Ulldecona.

D’altra banda, el gerent de la Mancomunitat Taula del Sénia ha explicat que, després d’aconseguir padrins per a les oliveres mil·lenàries com Carme Ruscalleda, Juan Echanove i Oriol Romeu, molt aviat anunciaran nous ambaixadors. Altres novetats que preparen són un llibre de fotografies de les oliveres mil·lenàries. A banda, segons Antich, la Fundació Dieta Mediterrània també està preparant la candidatura de les oliveres mil·lenàries com a patrimoni mundial de la Unesco. I al mateix temps, també estudien l’impuls a un programa Life, pel qual necessiten la implicació de la Generalitat Valenciana i del govern de Catalunya. De fet, Antich ha detallat que hi ha diversos projectes per clonar oliveres mil·lenàries, i que estan en contacte amb un centre d’investigació amb actuacions a tota Europa.



Imatge Taula del Sénia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta