27 d’agost del 2012

Corbera rememora el passat amb la rehabilitació de la Cota 402, punt de comandament de les Brigades Internacionals

CORBERA D'EBRE (Terra Alta).- El poble de Corbera d'Ebre ha esdevingut tot un símbol dels efectes tràgics de la Guerra Civil. De fet, va ser completament destruït durant la Batalla de l'Ebre, una de les més dures i sagnants de la guerra espanyola. La inauguració de la rehabilitació de la Cota 420, un enclavament clau de la Batalla de l'Ebre fins ara abandonat, ha estat l'acte més destacat de les III Jornades de Recreació Històrica de Corbera d'Ebre. La Cota 402 va ser el punt de comandament de la 35a Divisió Republicana, integrada per les Brigades Internacionals. La restauració de l'espai, ubicat als afores del nucli urbà, ha suposat mesos de feina per a l'associació local Cota 402. Durant aquest diumenge s'han organitzat visites guiades tant a la Cota 402 com a les restes del Poble Vell, que va ser completament destruït durant la Guerra Civil. De fet, els seus habitants van haver de construir el poble de nou, l'actual Corbera d'Ebre.

A la Cota 402, des del qual es va supervisar l'atac de les Brigades Internacionals sobre Gandesa a la Batalla de l'Ebre, han recuperat les línies de trinxeres que estaven cobertes de vegetació i s'han afegit les estructures pròpies del comandament amb materials de l'època. La rehabilitació ha suposat mesos de treball per part de l'entitat local Cota 402. Un dels membres de l'entitat i alhora portaveu de l'associació del Poble Vell, Joan Antoni, ha explicat a l'Agència Catalana de Notícies que el poble no ha de girar l'esquena al seu passat, sinó que n'ha de treure profit i difondre aquest patrimoni, encara que sigui fruit d'una tragèdia. "Busquem la part positiva d'una cosa que no s'hauria de repetir mai més", ha declarat.

La recreació històrica de les jornades va anar càrrec del grup Ejército del Ebro, entre d'altres. A part de les visites guiades, també s'han muntat parades de col·leccionistes i productes de la terra al Poble Vell. L'Església Vella, l'edifici més emblemàtic, ha acollit exposicions sobre el republicanisme a les Terres de l'Ebre i els presidents Francesc Macià i Lluís Companys. També s'hi han projectat i comentat documentals independents sobre la guerra.

En el marc de les jornades també s'ha pogut visitar el Centre d'Interpretació 115 Dies -que acull una exposició sobre el paper moneda a la Terra Alta durant la guerra-, així com l'exposició permanent La Trinxera, amb importants col·leccions.

Via ACN

1 comentari:

  1. Fue un acto precioso y muy interesante. Tengo compañeros que participaron en la recreación y fue increíble.

    ¡Una queja! ¡Faltaban Carlistas! Jejeje.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta