30 de desembre del 2007

Entrevista a Ferran Bel: «El projecte dels nous assuts em sembla bé perquè Tortosa ha d'aprofitar el riu»

L'alcalde tortosí parla del funcionament intern del govern de CiU i ERC, nega que la retirada de l'ordenança de civisme fos una concessió als republicans, contesta alguna de les crítiques de l'oposició i garanteix que fan un esforç per assolir un acord per la variant de l'eix de l'Ebre

Ferran Bel (CiU) ja ha aprovat el primer pressupost com a alcalde de Tortosa, sis mesos després d'arribar a l'alcaldia. Quin balanç fa dels primers sis mesos en el govern municipal?
-«Les coses no sempre van tan ràpid com voldries, però tenim una satisfacció moderada. La primera etapa del govern ha estat d'aterratge a l'Ajuntament, per millorar i adaptar l'organització. L'adaptació al nou alcalde, als nous regidors i al nou gerent ha tardat més del previst, però l'organització està responent.»

-Com funciona el govern de CiU amb ERC?
-«Sense voler ser pretensiosos, el govern funciona com mai ho ha fet a Tortosa. De fet, tenim les reunions habituals de govern, però també les dels partits. A més, la redacció del pla d'acció municipal (PAM) ens ha ajudat molt. El govern està funcionant amb una transparència total i absoluta entre els socis. Tot i que CiU tinga més regidors, prenem les decisions coordinadament amb ERC. Volem acabar el mandat amb el mateix govern, cosa que mai no ha passat a Tortosa.»

-No s'han plantejat ampliar el govern?
-«Ni ens ho plantegem, ni fem dogma de fe de no fer-ho. No és un tema que n'haguéssim parlat durant les últimes setmanes.»

-Ha intentat convèncer ERC sobre la necessitat d'impulsar el camp de golf de Vinallop?
-«La pregunta té trampa. Mantenim uns acords que vam assolir quan vam formar el govern, sobre temes com ara el camp de golf i altres projectes que vam trobar-nos damunt de la taula. Esquerra té els seus plantejaments sobre el tema, però poden ser compatibles amb el desenvolupament del projecte. Potser podem introduir alguns canvis per satisfer els companys d'ERC. Si arriba alguna cosa sobrevinguda, ja en parlarem.»

-Calia retirar l'ordenança de civisme? S'ha dit que ha estat una concessió a ERC...
-«Ni ha estat una concessió a Esquerra ni ha estat una decisió forçada. ERC mai no ens ha plantejat, en cap reunió, la retirada de l'ordenança. Qui diu això ho està falsejant. La nova ordenança entrarà en vigor abans de l'estiu del 2008. Si fos una concessió, com han dit algunes fonts absolutament interessades, no pensaríem a fer-ne una altra de nova. En canvi, esperem que el nou text tingui el vot majoritari de tot l'Ajuntament, sense les crítiques que va aixecar l'anterior. No vam retirar-la per raons polítiques, sinó per qüestions tècniques i jurídiques.»

-Què pensa quan algú diu que la ciutat quedarà desprotegida?
-«Que és una bajanada. Qui està dient això ha estat governant Tortosa durant els últims vuit anys. Per tant, que em diguin què han estat fent. La ciutat té unes normes que s'apliquen, i per combatre altres delictes com ara el tràfic de drogues ja tenim el codi penal, no ens caldria una ordenança. L'esforç que farem el demostrarem a través de l'actuació de la policia municipal.»

-Hi haurà un increment de la plantilla?
-Durant el 2008 crearem set noves places de la policia, i això és un fet objectiu. A més, hem accelerat la construcció de la nova caserna a Remolins. Va ser una de les primeres coses que va fer el nou govern. Sense voler posar una data, ja podem avançar que la nova caserna s'inaugurarà abans del previst, que era a finals de l'any que ve.»

-I tenim data per a la presentació del PAM?
-«Sí, serà durant la primera quinzena de gener. Serà abans o poc després de Reis. De forma involuntària, les reunions per redactar el PAM han servit per potenciar la química i la comunicació entre els socis del govern.»

-Però l'oposició ha dit que aquest és un govern populista i molt presidencialista...
-Si per populista s'entén ser proper al poble i a la gent, segur que ho som. Potser altres governs hauran estat elitistes i àcrates. Nosaltres fem un esforç per estar prop de la gent. De fet, també prendrem moltes decisions que no seran populars, però haurem escoltat la gent. Si diuen que és un govern presidencialista és perquè hi ha un alcalde que es dedica a coordinar els regidors. Hi ha un alcalde que es preocupa i que treballa. Em critiquen si mano molt, si treballo molt i també si me'n vaig i passo una setmana fora, perquè diuen que deixo la ciutat abandonada. Totes aquestes crítiques són absolutament ridícules. Els sap greu perquè l'anterior govern era un desgavell. Això no vol dir que ara només es faci el que diu l'alcalde, ja que moltes vegades els meus regidors em fan canviar de posició. No em sap greu admetre-ho.»

-ICV va posar un sis en els primers sis mesos de govern. Quina nota posaria a l'oposició?
-«No voldria caure en aquest joc. Com alcalde no em correspon posar notes a l'oposició. Però és cert que el nombre de regidors no fa la qualitat. Alguns grups, tot i que només tenen un regidor, estan fent una oposició millor i més constructiva que altres grups que en tenen més.»

-Què li sembla el projecte dels nous assuts a l'Ebre, que planteja la Cambra de Comerç de Tortosa per potenciar la navegació fluvial?
-«Crec que és un projecte que cal estudiar amb tota l'estimació i tot l'entusiasme necessari. Si des d'un punt de vista mediambiental compleix tots els requisits, podria ser una molt bona solució. Demano que no ens carreguem el projecte abans de parlar-ne. Tortosa ha d'aprofitar el riu i les possibilitats es multiplicaran per mil si aconseguim una làmina d'aigua constant.»

-Quan tindrà Tortosa les noves piscines?
-«Esperem que puguin estar començades al llarg del 2008 i acabades durant l'any següent, si tot va bé. Com a mínim, almenys una de les piscines.»

-Es podrà cobrir el velòdrom municipal?
-«És una de les propostes que tenim, però quan tanquem el projecte de les noves instal·lacions de Vinallop sabrem quina part de la inversió prevista podem destinar a cobrir el velòdrom. Ara estem acabant de dissenyar les prioritats, i també estem parlant amb la secretaria general de l'Esport per saber què podem fer al llarg dels propers quatre anys.»

-Hi haurà un acord satisfactori per la variant de l'eix de l'Ebre?
-«Primer voldríem que hi hagués acord. Després ja valorarem si és satisfactori, ja que segur que no ho serà per a totes les parts. Els plantejaments inicials de l'Ajuntament i de la Generalitat són molt diferents. Si hi ha acord, les dues parts hauran de fer renúncies. Una altra cosa és com afectarà això els veïns, ja que la nova carretera haurà de passar per algun lloc. Sempre hi haurà alguna afectació. Però estem fent un esforç per arribar a un acord.»

-Encara volen enderrocar les cases de davant de la catedral?
-«Sí. Però no és una voluntat personal de l'alcalde, o del govern. Acabem d'aprovar un pla d'ordenació urbana (POUM) que ratifica aquest extrem, i per tant la Generalitat ens autoritza a fer-ho. En realitat, no és el primer pla general que preveu tombar les cases de davant de la catedral. Si hem de fer complir el POUM, això també entra. Tot i així, garantirem que es respectin els drets de totes les persones que tenen interessos a la zona, respectant també tot els procediments.»

-A partir del 2008 es veurà un canvi important al nucli històric?
-«Esperem que sí, i que la gent puga visualitzar les obres del pla integral del nucli antic. Però també a la resta dels barris i pobles del municipi. Tot i així, no podem fer totes les obres simultàniament. Els canvis no seran immediats, i per tant les valoracions només podrem fer-les al final del mandat.»

El Punt (30-Desembre-2007)
Background:
-L'anterior entrevista a Ferran Bel: "Vull que el nou govern siga eficaç i proper a la gent, sòlid i estable" (29 de maig del 2007)

12 comentaris:

  1. .

    -Ha intentat convèncer ERC sobre la necessitat d'impulsar el camp de golf de Vinallop?
    -«La pregunta té trampa. Mantenim uns acords que vam assolir quan vam formar el govern, sobre temes com ara el camp de golf i altres projectes que vam trobar-nos damunt de la taula. Esquerra té els seus plantejaments sobre el tema, però poden ser compatibles amb el desenvolupament del projecte. Potser podem introduir alguns canvis per satisfer els companys d'ERC. Si arriba alguna cosa sobrevinguda, ja en parlarem


    La pregunta no te trampa, lo que te trampa és que este alcalde degrade l'esperit de la Nova Cultura de l'Aigua ,que demanem com a supervivència del riu Ebre, i els hi posem carnassa als taurons. Jo de lo de la política passo, però els contraris al camp de golfos faran bé en lligar les mans del Ferran, no sigue que li passe com al seu predecessor.

    -Què li sembla el projecte dels nous assuts a l'Ebre, que planteja la Cambra de Comerç de Tortosa per potenciar la navegació fluvial?
    -«Crec que és un projecte que cal estudiar amb tota l'estimació i tot l'entusiasme necessari. Si des d'un punt de vista mediambiental compleix tots els requisits, podria ser una molt bona solució. Demano que no ens carreguem el projecte abans de parlar-ne. Tortosa ha d'aprofitar el riu i les possibilitats es multiplicaran per mil si aconseguim una làmina d'aigua constant.»


    Parlar?
    De qué?
    D'un projecte de fi de carrera rebossat?
    Que sigue serio l'alcalde! Per favor!
    Esta tonto-bogeria que els hi han encolomat als de la Cambra que no sigue com un virus, que s'apega així com així.
    3 assuts + 3 hidroelèctriques+ 3 rescloses + 3 escales per a peixos + 3 condicionaments d'accessos + 3 etc... comissions, compres, vendes i tot d'esquena al riu.
    Si.
    Grans projectes, realitats miserables!
    Només l'especulació institucionalitzada més abjecta pot avalar estos desgavells.
    Perquè només son per al benefici de quatre especuladors i no per al de les Terres de l'Ebre.

    ResponElimina
  2. M'agradaria dirli a mario que utilitzés fonaments més científics i justificats per parlar malament del projecte de navegabilitat de l'ebre.
    bon any nou

    ResponElimina
  3. No ens hem de carregar cap projecte abans de parlar-ne, però s'ha d'estudiar molt bé abans de despertar expectatives en la societat. Jo tinc més que dubtes i penso que el tema no es pot tractar a la lleugera. Els riscs són massa alts.

    ResponElimina
  4. Amb aquest tema CIU ho ha tingut,ho te clarissim i ho tindra, ara que fagin una entrevista al seu amic Tomás, que ens dirà que els dos d'esqurra? que son regidors salvaran Tortosa, i ara una d'indios, vinga.
    Només espero pel be de Tortosa que el PP no guanyi les eleccions.

    ResponElimina
  5. 10:52

    Dons vota al Monty i al Bono,

    Si el PP, fiques al Bono de cap de llista , faria "majoria absoluta"

    Bon Any nou

    ResponElimina
  6. Mira fes el que vulguis jo votaré a zp i tu vota a Rajoi o a Duran que per al cas es el mateix.
    Bon any.

    ResponElimina
  7. MIREU LO BLOC D'UN D'ERC "LO PORAL DE REMOLINS"
    AQUESTOS D'ERC ES MUNTEN LA PELICULA TOT SOLS
    dimarts, novembre 27, 2007
    ERC atura l'ordenança de civisme de Tortosa

    Ahir, l’alcalde Ferran Bel de Tortosa, representant l'equip de govern de la ciutat, va confirmar la suspensió de la tramitació del projecte de l’ordenança de civisme aprovada per l'anterior mandat amb el suport dels grups polítics del PSC, PP, CIU i els independents: Josep Maria Franquet i Vicent Lluesma.

    Esquerra sempre s’ha posicionat en contra d’aquesta ordenança, pel seu contingut, molt sovint ambigu, i per la seva falta de coherència jurídica. La voluntat d'Esquerra, quan és va fer el pacte del nou govern a Tortosa, era fer veure a la gent de CIU la necessitat d’elaborar una nova ordenança, amb la col·laboració de totes les entitats i associacions de la ciutat, no només les de veïns que, en un principi, s’hi posicionaven a favor, i elaborar un text més acord amb les necessitats tortosines. Després de mesos de negociacions, hem aconseguit el nostre objectiu, retirar una ordenança de civisme totalment injusta i difícil d’aplicar a Tortosa.

    Entenem que CIU votés a favor de l’ordenança, abans de les eleccions, no podia ser que l’equip de Bel, s’oposés a una ordenança cívica recolzada per totes les Associacions de veïns (havia de recollir vots), a més, la dreta tortosina, tampoc és podia situar més a l’esquerra que el govern anterior del PSC, partit suposadament d’esquerres. Aquesta patinada de CIU, hagués costat car a la ciutat, si partits contraris a l’ordenança no l’haguéssim pogut aturar, com a passat ara.

    ResponElimina
  8. 2:30

    Votar ERC ó CIU , es votar ZP, crec que el meu vot sira en blanc.
    Desitjo que el ZP , tingui majoria absoluta , potser despres , es bellugarà alguna cosa al nostre pais, mentres natros continuem dormin, a la palla.
    Feliç any 2008 , "ZP".

    ResponElimina
  9. Eiks del desdoblament de la N 340 no em parla ningú, ni l'alcalde ni el de dretes ni els d'esquerres aixo es una m...,no sira que tots estan d'acort en partir un poble pel mig, un campredonenc molt empreynat

    ResponElimina
  10. Per a l'anònim de les 11 i pico i per a tots:
    Función, problemática y riesgos en los ríos Alfredo Ollero

    Sobre la limpieza y el mantenimiento de los ríos. Germán Bastida

    Hacia la destrucción del Ebro Alfredo Ollero, Francisco Comín, Diego García de Jalón y Marta González del Tánago

    Caudales ecológicos Carles Ibañez, Rafael Sanchez. IRTA

    Protección y recuperación del medio acuático Juan Manuel Bustillo, Gema Ansola, Estanislao de Luis. Univ. Burgos - León.

    Análisis económico uso del agua Ricardo Aliod. Esc. Univ. Politéc. Huesca

    NUEVOS ENFOQUES Y OBJETIVOS PARA LA REVISIÓN DEL PLAN HIDROLÓGICO DE LA CUENCA DEL EBRO Pedro Arrojo. Univ. Zaragoza

    Jo, francament i sense cap més sentit que l'estima del riu que ens toca cuidar, que.... pos que ja està prou justet i que qualsevol baconada pos l'enterra una mica més. Lo riu ja no és totpoderós, sinó un esclau nostre.
    Xeics!
    En lo cor a la ma, no li gastem més putades a l'Ebre!

    ResponElimina
  11. Abundant:


    "Se trata sin duda de un reto que abre nuevos horizontes y oportunidades. Ante todo, nos
    encontramos ante el reto de hacer un balance autocrítico del PHCE. Un balance que debe estar
    basado en un esfuerzo serio por asumir los profundos cambios que la Directiva introduce y
    que podríamos sintetizar en cuatro ejes de cambio:

    1- pasar de los tradicionales enfoques de gestión de recurso a nuevos enfoques de
    gestión ecosistémica, presididos por el objetivo de recuperar el buen estado
    ecológico de los ecosistemas acuáticos y ribereños;

    2- pasar de los llamados modelos “de oferta” a nuevas estrategias de gestión de la
    demanda que permitan incentivar la eficiencia, respetando las restricciones de
    sostenibilidad en cada lugar y circunstancia;
    3- superar la tradicional mitificación productivista del uso del agua para asumir
    nuevos enfoques de racionalidad económica basados en el principio de
    recuperación íntegra de costes
    ;
    4- pasar de los tradicionales enfoques tecnocráticos a nuevos enfoques de gestión
    pública participativa basados en el principio de participación proactiva que
    establece la Convención de Aarhús."

    Pedro Arrojo

    "NUEVOS ENFOQUES Y OBJETIVOS PARA LA REVISIÓN DEL PLAN HIDROLÓGICO DE LA CUENCA DEL EBRO".

    Informes sobre "temas importantes" para la gestión del agua por expertos de universidades y centros de investigación.

    Directiva marco - Plan de Cuenca

    www.chebro.es

    ResponElimina
  12. Mario, el problema és que no es pot plantejar tornar enrera, i a més el riu l'exploten des de tot arreu més que des d'aquí.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta