31 de desembre del 2007

Consum responsable per Nadal

La botiga Tot Món de Tortosa és la més veterana dels negocis de comerç just de Catalunya

«Al cistell de la compra dels europeus és cada vegada més freqüent trobar un producte de comerç just», assenyala la cubana Asirys Lappin, propietària de la botiga Tot Món de Tortosa. En canvi, el comerç just continua sent una novetat al nostre país. La majoria de les botigues privades han anat obrint i tancant, i per tant la trajectòria de Tot Món és única, ja que al març del 2008 compliran 10 anys al carrer Manel Vilà. La botiga d'Asirys és ara la més antiga de Catalunya i també un dels locals independents de comerç just més veterans dels pocs que funcionen a l'Estat. Els seus articles, sobretot productes d'alimentació, tèxtils i d'artesania, estan fets per petites cooperatives de diferents països d'Àfrica, Amèrica Central i Àsia. Els salaris i les condicions de treball són dignes, no hi ha explotació infantil i les dones cobren el mateix sou que els homes. El producte no passa per les mans d'intermediaris ni d'especuladors, i això permet que la relació comercial siga justa i amb uns preus finals menys cars del que la gent s'imagina. Els treballadors reben els beneficis directament i també de manera indirecta, ja que les ONG fan escoles i dispensaris a les comunitats.
Amb tot, Asirys remarca que el comerç just no és una almoina, sinó «un intercanvi comercial ètic, compromès amb el medi ambient i que promou el consum responsable». També es busca que els productes siguin de qualitat, tot i que els clients que compren productes d'alimentació són més fidels que els que s'emporten artesania. En canvi, per Nadal es ven tot. «La gent per Nadal perd el cap, però cada vegada hi ha més gent que ens diu que prefereix fer-nos la compra de Nadal a nosaltres», comenta Asirys. «El consum responsable vol dir que ara per Nadal no hauríem d'anar a comprar regals per a tothom, sense mesura, ja que la meitat dels regals acaben a l'armari», afirma el marit d'Asirys, José Luis Garcés de Marcilla, que l'ajuda fent de gerent de la botiga. En canvi, també hi ha molts compradors que només entren a la botiga per Nadal, i que la resta de l'any no hi tornen.
Asirys i José Luis voldrien fidelitzar els clients de Tortosa i de les Terres de l'Ebre, ja que Tot Món és més coneguda fora del territori, sobretot a la resta de l'Estat. Fa dos anys que tenen una botiga en línia a través del web www.totmon.com, on el producte estel·lar és la nina Quitapenas, de Guatemala. Però, a més, han promogut una entitat, i fa quatre anys que participen amb alguns instituts de secundària del territori en projectes educatius i formatius sobre comerç just. Una altra característica és que Tot Món no importa articles que es produeixen a les Terres de l'Ebre. «Com que al territori ja tenim l'arròs del Delta, no importem arròs d'altres països; ni tampoc venem vi perquè la Terra Alta és molt a prop, ja que volem comerç just per a tothom», assenyala Garcés. Per tant, també aposten per un consum de proximitat, que és un fet que els diferencia d'altres botigues de comerç just. «Cal consumir les taronges del territori, perquè no tindria sentit ni seria gens sostenible llogar un camió i portar les taronges des del Marroc», conclou José Luis.

El Punt (31-Desembre-2007)

4 comentaris:

  1. Desde Tot Mon, ús donem les gràcies per l'article i desitgem un bon any per tothom.

    ResponElimina
  2. Felicitats per la fita. De totes maneres, el "comerç just" tal com es promou no és cap solució al subdesenvolupament, perquè només dóna vida a un percentatge ínfim de gent. Seria molt més efectiu suprimir o reformar les ajudes agrícoles de la UE i els EEUU, i facilitar l'exportació real dels països del Tercer Món (com demanen algunes ONG com Intermon-Oxfam).

    Però clar, això és tant políticament incorrecte, que fins i tot els amos de la botiga defensen el contrari...

    ResponElimina
  3. diari del votant anònim: creo que sería más efectivo un comercio entre iguales, es decir, eliminar las políticas proteccionistas sobre todo en la agricultura que hace que los países ricos jueguen con una ventaja abismal respecto a los países más pobres, entre otra muchas desigualdades que hacen de las relaciones comerciales norte sur un enquistamiento constante de la pobreza. mientras la cosa va y viene, mejor practicar un comercio y un consumo responsable, como por cierto promueven ONG como intermón oxfam. mejor trabajar día a día por cambiar las reglas del juego, que pararnos un segundo a debatir cosas hoy por hoy imposibles. puede que al principio sean pocos los beneficiados, sin dudas luego serán más y más...y ojo: no hablo de parches a la miseria, hablo de cambio de mentalidad y de oportunidades reales para salir de ella.
    si quieres pongo a tu disposición las fechas de las reuniones que celebra intermon oxfam (y toda la información que esta ONG nos hace llegar) donde una vez al año reune a todas las tiendas de comercio justo y da cuenta de su trabajo "con ese porcentaje ínfimo de gente", sólo por ver lo poco o mucho que se avanza: vale la pena el esfuezo.
    también te invito a que te des una vuelta por nuestra tienda y así intercambiamos puntos de vistas.
    una abraçada i feliç any nou.

    Asirys

    ResponElimina
  4. Asirys: estic d'acord amb tu. Potser no m'he explicat bé, però subscric el que dius en el teu comentari, i en cap moment he dubtat de la feina que feu!

    El que volia dir és que, contra els interessos dels nostres propis pagesos, i per tal d'ajudar grans masses de població en països en desenvolupament, el que potser sigui necessari és facilitar l'entrada també de productes que produïm aquí (fins i tot les taronges i l'arròs...!). D'aquí venia el comentari, a partir del que diu José Luis al final de la notícia.

    Sobre la informació que comentes, sí que t'agraïria que em rebotéssis algun correu o informe d'Intermon-Oxfam. El meu correu-e és votant@gmail.com

    Gràcies per endavant!

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta