16 de desembre del 2007

Un miler de persones contra les agressions al territori

Prop d'un miler de persones (unes 1.500, segons l'organització), van recórrer ahir al vespre els carrers del centre de Tortosa, convocades per la Plataforma en Defensa de l'Ebre, la plataforma Salvem la Mar de l'Ebre, la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya, la plataforma de la Terra Alta i la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia. El lema de la protesta era força clar, Ja n'hi ha prou, per l'allau de projectes agressius per al territori. Segons les plataformes, l'amenaça és preocupant, ja que a més dels transvasaments encoberts també juguem a la rifa de la massificació eòlica terrestre i marina, de ser els guanyadors d'un cementiri per als residus nuclears de tot l'Estat, i d'un dipòsit submarí de gas i d'una planta gasificadora a pocs quilòmetres d'Alcanar i d'Ulldecona. Els moviments socials tenen clar que són projectes agressius que hipotequen el nostre futur, que només arriben a les Terres de l'Ebre perquè la resta del país no els volen, però la sensació personal que tinc és que la gran majoria de la societat ebrenca viu d'esquena als seus crits d'alerta. Mil persones en una manifestació a Tortosa, convocada per cinc plataformes, és molt poca gent, encara que plogués una mica, i per molt de fred que fes. D'acord que les plataformes haurien pogut triar un dia millor per convocar la protesta, potser un diumenge al matí, com abans. Però qui realment hauria de reflexionar són els partits polítics i els ciutadans de les Terres de l'Ebre. A la manifestació només vaig veure gent d'ERC i d'ICV, encara que vaig trobar una mica estrany que els republicans i els ecosocialistes arribessin fins al Palau Abària, seu de la Delegació d'un govern que comparteixen amb el PSC. Per interessos polítics, els socialistes han abandonat les plataformes i això s'ha notat; ignorar-ho seria d'ingenus. Però també hi faltava la gent, la gent del carrer... Durant alguns trams, vaig anar per la vorera i vaig escoltar que mota gent es preguntava pels motius de la protesta. Aquesta última setmana hi ha hagut poc ambient de manifestació, i per molt que els mitjans de comunicació ho han explicat, la gent no se n'ha assabentat o quan sentia les notícies ha preferit no escoltar-les. La societat de l'Ebre està adormida o endormiscada, i això en part explica l'allau de projectes. Però, tot i així, ahir hi havia un miler de persones manifestant-se a Tortosa. A la mateixa hora, a Reus, 70 persones es manifestaven per tenir més parcs per als seus gossos i mascotes. Que cadascú ho entengui com vulgui...

Per saber més:
-Un miler d'ebrencs surten al carrer a cridar «Ja n'hi ha prou» d'agressions al territori
-Unes 70 persones es manifesten a Reus per demanar que es creïn parcs canins

Foto: El Punt

18 comentaris:

  1. Estic totalment d'acord amb el què dius, penso que 1000 persones són molt poques per a una manifestació que aplegava 5 plataformes. Potser va fallar la setmana final com molt bé dius, no sé, però jo vaig tornar de la manifestació trist, pensant que ni ens estimem, ni defensem el territori.

    Ara bé, el què no val després és que ens lamentem de si ens foten això o allò.

    V's i ràfegues!

    ResponElimina
  2. on està tota la gent que sortia al carrer contra el phn? xiquets mos em quedat sols, no serà que "no han pogut sortir al carrer" ?

    ResponElimina
  3. Estic en sintonia amb els dos comentaris anteriors. Molt poca gent. Les primeres manifestacions a Tortosa de la PDE se’n congregaven més de 2.000! Que la plataforma esta dividida és un fet inqüestionable. Per a mi hi ha dues raons de pes: el protagonisme que volen continuar alguns dels seus líders històrics i l’apropiació per part d’un determinat partit polític.

    ResponElimina
  4. Ha estat una manifestació cívica com sempre. es veritat que al haver-hi tants de temes el lema "ja n’hi ha prou" era difícil de complementar ,ja que no volíem que un tema eclipsés l’altre. És normal: no hi ha una gran agressió , sinó moltes mes petites i els interessos polítics actuals son , diguem-ne "diferents".

    La política ebrenca ha estat , sempre , molt volàtil. A l’any 93 PHN del PSOE, el PP anava a les manifestacions . Any 2000 PHN del PP el PSC anava a les manifestacions , i ara el PSOE aplica el pla B del PP ( l’annex II del PHN) ... i a partir d’aquí la PDE molesta.

    L’activitat de la gent de la PDE continuarà com sempre , amb voluntat , fermesa i buscant la unitat dels ebrencs .

    Com avui hem fet en la inauguració del monument al nus.

    ResponElimina
  5. Demaneu als reis (mags)que per no se qui no tornem a tindre trasvasament O PP perque si no tots els pancarteros i el seu partit ho tindran fotut de com poc a poc anat la gent foten lo camp.
    P.D el monument orivilis

    ResponElimina
  6. Tinc que explicar que, si bé pot semblar poca gent, cal tenir en compte 4 anys de manca de mobilització, lo fred, etc.
    I xeics!
    Mil son mil.
    No és fàcil muntar una mani.
    I reconec que el meu esforç ha sigut minso.
    Però, ja sabem on vivim, no?
    Per a mi esta manifestació ha sigut un èxit, sobre tot per als que sabem com estava i com esta el pati.
    Com haureu comprovat, propaganda 0 ó 0,1.
    Al sapo roig li voldria dir que la PDE no esta dividida, actualment som més poquets però ben avinguts.
    Les Plataformes s'han manifestat.
    Pocs, prous o molts, el missatge és el mateix.
    Ja...., això que us ha passat pel cap!
    I els polítics, francament, no ajuden gaire, si realment fessen la seua feina, no ens caldria marejar-nos tant.
    Res.
    Estic molt content de la mani i, a més, satisfet d'un monument al nus tant guai com el que tenim.
    Animo a tots a treballar amb les plataformes. Som bona penya!

    Us poso fotos de la mani i de l'inaguració del monument al nus.
    Comproveu lo "orivilis" que és.


    Manifestació Plataformes


    Inauguració monument al nus

    Acabo.

    ResponElimina
  7. Jo també estic bastant satisfet - no es pot negar que no vam ser els milers de fa un parell d'anys, pero tampoc les decenes de fa uns quants anys (pregunta'ls quanta gent hi anava als 80 i 90s). Aixo puja i baixa per a molta gent, i molts de partits, pero, per mi, hi havia prou gent , i gent amb les idees clars, per a enviar el missatge que no estem tots adormits i que no acepetarem tot lo que ens volen imposar. Dels partits, pos, tal com dius, jo també només vaig vore "representants" de ICV i ERC; potser els altres pensen que no, que no "n'hi ha prou", o potser pensen ajudar-nos des de les institucions, tan a nivell local com nacional, sense mullar-se pel carrer.

    ResponElimina
  8. Pos jo us dic que cal que aprengueu a contar.

    Vaig coincidir amb la manifestació, vaig entrar a la plaça de l'ajuntament a l'alçada de Crios, i vaig sortir altre cop a la Generalitat per les Pla, i sorpresa ja havia passat la manifestació. Mil voleu dir que n'hi havia més de dos-cents?

    ResponElimina
  9. Jo crec que la pregunta es: Per que no va més gent a les manifestacions? Suposo que te moltes respostes, però ni puc posar unes quantes, les idees no estan clares (van junts els anti energia eòlica i el anti nuclears), falta a la PDE Àngel Aznar que igual com Manolo fa bon paper per parlar davant els mitjans, Àngel era molt bo per animar a la gent, els convocants estan contra qualsevol cosa sense aprofundir massa en els pros i contres dels projectes, etc. etc. Tindrien que anomenar-se federació de plataformes ANTISISTEMA, quedaria tot molt més clar.

    ResponElimina
  10. El que no valoren els plataformeros es que la gent es lliure i decideix en consciencia, no es poca gent 1000 persones ( deixem-ho en 500 ) es un fracas, i donat el fracas que es digue que qui ha de reflexionar son els partits politics es simplemet ridicul....tot cas qui ha de reflexionar son els convocants, ja que no han pogut treure al carrer mes enlla de familiars, amics i politics en ganes de protagonisme.

    Els que ens vam quedar a casa també defensem el territori, ara no hi ha PHN, també la gent se n'ha adonat que molts dels moviments convocants son induïts per interessos d'alguns sectors economics en particular i l'afany de protagonisme d'alguns partits politics, ERC en particular.

    Tot i les campanyes mediatiques d'alguns mitjans ebrencs s'ha confirmat que la gent no traga amb la demagogia, el dret a decidir ja existeix, es diu eleccions democratiques, qui ha de reflexionar també son alguns periodistes i els gurus il.luminats.

    I ara que, que vol dir ja sabem on vivim? on vivim ? tenim sempre les mateixes regles del joc o nomes les apliquen quan ens van a favor?

    Ningu possa en dubte que la gent de les plataformes es " bona penya " pero no n'hi ha prou, s'ha d'estar documentat, saber del que es parla, tenir la capacitat d'aglutinar a gent diversa i sobretot no voler tenir el protagonisme, la plataforma anti-gas no n'ha dit ni una de veritat, ni una, i aixo no es el pitjor ( a ningu se li exigeix que sigi un erudit de naixement ) el pitjor de tot es que no han anat a cap convocatoria que s'els a fet per part del ministeri o de l'empresa ( ni la plataforma ni l'equip de govern canareu ) han aprofitat el projecte per a tenir redits electorals les properes eleccions, actuant de manera irresponsable, la seva obligacio com a representants democratics i LEGALS d'alcanar era tenir contactes oficials amb el ministeri per a defensar el seu poble, tambe fa falta compromis i responsabilitat.

    I aquest post es podria allargar amb molts mes exemples, en fi el resultat.

    Terres de l'Ebre 5 - Plataformes 0

    ResponElimina
  11. tots aquells politics que ara ocupen carrecs de responsabilitat publica i fa 4 anys acupaven la primera fila a les manifestacions, on eren l'altre dia?

    ResponElimina
  12. 1000???? si eren 300 ja eren molts vinga, que l'anonim anterior te tota la raó com pots seguir a gent que no te cap fonamen cientific ni tecnic?, ejemple, los anti gas " a prop d'aqui va explotar un camió Alfacs" -curiós criteri utilizat per R.Fores erc al ajuntament de Tortosa-
    Els que vam sortir al carrer per aturar el PHN ho feiem des de criteris tecnics i cientifics.
    Els que no van sortir en aquella época,(CIU+PP) però ara si que ho fan, ho feien com ara per criteris polítics.

    ResponElimina
  13. Penso que els d'ERC i ICV van anar a fer-se la foto a la mani perquè venen eleccions. Però que penseu que faran si Montilla toca el pito?I penseu que no coneixen los temes com el Xerta- Sénia... i callen?.Per una altra part no se que pinten Forés i Marin. Jo he anat a totes les manis i no els he vist mai

    ResponElimina
  14. Jo sento-penso que hi ha una serie de preocupacions al territori. I hi ha qui ho sent més aviat i hi ha qui ho sent més tard.
    No podem negar que la lluita anti-transvasista neix a les terres de l'Ebre fruit de l'esforç de persones que feia anys que hi lluitaven. I la Nova Cultura de l'Aigua neix a les nostres terres.
    I és l'evidència de lo positiu de les plataformes.
    Qualsevol excés ja és massa perquè ja estem massa hipotecats.
    Excés en los molins a la Terra Alta, que , gràcies a Deu, no ho nego, s'ha anat reduint el nombre a col·locar, però Deu n'hi do quin ferrallam volen posar! Potser parem una mica no? O no produïm prou energia? Lo mes bonic que tenim ho volem convertir en llum que es perdrà d'aquí on ha d'anar?
    Del cementiri nuclear que? No direu res? Va homes! Que ja semblem tontos. Que mos cau, que tenim tots los números, collona. Aviam que diu lo parlament, llavors ja sirà una altra cosa.Però qui ha fet la proposta al parlament? Si L Coordinadora Anti-Cementiri.
    De lo de la Sènia, pos també, si mirem l'ordre de magnitud del ferrallam i les canonades que mai no exploten, etc. I no. potser no serà objectiu militar estratègic de primer ordre amb lo que això comporta... i les gassificadores ... yuyu.... Espait que no cal correr.
    I lo que em deixo.
    Si per evitar o mitigar estos marrons que mos volen col·locar pos no sortim al carrer...
    No se...quan a mi em pica me rasco, que voleu!.

    ResponElimina
  15. jo m'ho vaig mirar des de la barrera, i juraria que, mil, n'hi havien. ara: també recordo els últims temps d'abans del 11-M (desenganyem-nos: ens va salvar, si ens ha salvat, això), i la veritat, no treies res en clar. segons en qui parlesses, tomàs era tal, segons en qui, aznar (àngel) era qual... i clar, al final te'n canses i els envies a tots a fer la mà...

    ResponElimina
  16. Potser és que la gent pensa que no tot allò que es vol fer al territori són agressions o com a mínim no al nivell del PHN. També és cert que molta gent viu en xalets i unifamiliars amb piscina i això és un model de territori que ningú sembla qüestionar i té molt més impacte per exemple que un dipòsit subterrani de gas.

    ResponElimina
  17. jajajajajajajajajajajajaja

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta