27 de setembre del 2012

Les cambres de comerç confien que el Barcelona World ajude a aportar 'optimisme' al Camp i l'Ebre


TORTOSA (Baix Ebre).- L'informe de conjuntura econòmica trimestral de la demarcació de Tarragona confirma que l'economia continua en recessió, on destaca la caiguda de l'ocupació amb un descens del 5,39% en termes interanuals. En el segon trimestre de l'any hi ha hagut una davallada del 14,20% en la indústria, sector que, fins ara, gràcies a les exportacions marcava un cert dinamisme a l'economia del territori. Segons l'informe fet per la URV, el Camp de Tarragona ha notat més aquest descens en l'ocupació que les Terres de l'Ebre, sent el Baix Penedès i el Tarragonès les comarques més colpejades. Tot i aquestes dades, les cambres de comerç confien que projectes com el Barcelona World aportin "optimisme" al territori.

L'informe trimestral, encarregat per les Cambres de Comerç de Tarragona, Reus, Valls, i Tortosa al Grup de Recerca d'Indústria i Territori de la URV, assenyala la davallada d'ocupació com una de les pitjors dades des que es va iniciar la situació crítica l'any 2008. Les dades interanuals apunten a una forta caiguda de l'ocupació industrial, la més elevada des del 2009 i després que tant al 2010 com al 2011 s'hagués recuperat. Segons ha explicat Agustí Segarra, un dels responsables de l'estudi, la caiguda en la indústria es deu al "mal comportament" de la demanda interna i al fet que les exportacions, que havien experimentat un increment en els darrers trimestres, s'hagin moderat.

En aquest sentit, i respecte les exportacions, Segarra ha defensat que s'intensifiquen les accions i polítiques perquè les PIME tinguin més protagonisme en el mercat exterior, ja que ho fan amb productes amb més valor afegit que no les grans empreses, concentrades sobretot en el sector energètic i químic.

Durant aquest segon trimestre també baixa l'agricultura, sobretot per un factor climatològic no favorable.

Dificultats pels joves

Aquest increment de la taxa d'atur, que se situa en el 21,53% a la demarcació, afecta molt particularment als joves que es volen incorporar per primer cop al mercat laboral i als aturats de llarga durada. De fet, aquest col·lectiu ha passat de representar el 30% del total fa tres anys a ser el 47,31% -42.700 persones.

També es registren diferències en l'afectació per comarques. Així, segons Segarra, el Camp de Tarragona està més afectat que les Terres de l'Ebre i, per comarques, el Baix Penedès, el Tarragonès, i la Ribera d'Ebre són les més colpejades per la davallada d'afiliats a la Seguretat Social. On hi ha una menor afectació és a l'Alt Camp i a la Terra Alta.

Recuperació a mitjans del 2013

Malgrat que les xifres econòmiques d'aquest darrer trimestre continuen sent dolentes, Segarra s'ha mostrat convençut que es podria haver tocat fons, i que hi ha símptomes que, en la mesura que torni a circular el crèdit, la demarcació té potencial per a crèixer. "S'observa un canvi de tendència i hi ha una conjuntura més favorable perquè a partir de mitjans del 2013 puguem iniciar la recuperació econòmica a través de la creació d'ocupació", ha manifestat. En aquest sentit, el president de la Cambra de Comerç de Tortosa, José Luis Mora, ha reclamat que per poder sortir de la crisi cal que torni a circular el crèdit perquè els empresaris puguin crear ocupació.

Barcelona World, una oportunitat

D'altra banda, els representants de les cambres de comerç que han assistit a la presentació de l'informe, a Tortosa, també han valorat com la "millor notícia" que s'ha produït al territori l'anunci del complex turístic Barcelona World que s'ubicarà al costat de PortAventura. "Permetrà que s'impliqui el sector de la construcció, del moble, crearà llocs de treball...", ha apuntat Mora. A més, per Mora, l'anunci d'aquesta inversió també permet generar "optimisme" al territori. "Esperem que comporti un canvi de cicle, que ens ajudi a canviar també l'esperit dels empresaris que són els que hem de crear ocupació", ha afegit.

Les cambres de comerç també s'han mostrat convençudes que una inversió d'aquest calat també beneficiarà la millora d'infraestructures com són les ferroviàries i l'autovia A7, entre altres.

Via ACN (Anna Mayor)
Imatge Cambra de Comerç de Tortosa

7 comentaris:

  1. I la bandera espanyola? S'ha perdut?

    ResponElimina
  2. Je, je, Gutijaume, no la veus? Esta en una de les estrelletes de l'europea.
    On vol estar la catalana també, "así todos juntos y en unión alzaremos la bandera de la santa confederación".
    De fet BarcelonaWorld no es mes que una vidriola davant el núvols de turistes que voldran conèixer lo nou estat europeu sense que hagi tingut que fer cua a la porta d'entrada ja que ja hi es a dintre.
    Marketing, of course!

    ResponElimina
  3. Vull pensar que la imatge amb les butaques buides, és perquè era una presentació a la premsa i no pública. Tot i així, poc comercial. En una taula i 6 cadires n'hi havia prou. Massa poada en escena.

    ResponElimina
  4. Que continui parlant Vidal Quadras i cia, i aixi fotran Espanya fora de la UE, i d'aquesta manera no caldrà ni afegir una estrella més, que ho agafarem natros directament. Ja poden anar buidant l'oficina ....

    ResponElimina
  5. Je, je, Vols dir substituir espanya per catalunya, no es mala idea, es perversa.
    Peró, tranqui, lo de la idea estat/estrella es simbòlic. La bandera de la UE en te 12 fixes.
    El que vol dir que en hi han mes sense estrella que amb estrella. I aixi es nota, tots estrellats.
    Va, que poso els noms de les 12 estrelles mes brillants del cel, per a que puguem lligar lo real en lo simbòlic.
    Sirio, Canopus, Arturo, Rigel Kentaur, Vega, Capella, Rigel, Procion, Achernar, Betelgueuse, Hadar i Altair.

    ResponElimina
  6. Brian, vols dir que no és la d'Estats units que en té una per estat ?
    Matem-ho d'una vegada: Jo podré veure Salvame de Luxe o no ?

    ResponElimina
  7. Pos si, teniu rao, deixem-ho en que era en sentit metaforic ... que fumen fora a Espanya i deixen pas a natros. O, si no fan res amb referencia de les paraules de Vidal Q. , potser no serà Europea tal com ho imaginavem ....

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta