22 d’octubre del 2012

Tot a punt perquè la descontaminació del pantà de Flix comence 'en poques setmanes'



FLIX (Ribera d'Ebre).- L’extracció dels fangs contaminats de l’embassament de Flix començarà de manera imminent, tal i com tenien previst la societat estatal Acuamed i el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. Així ho ha confirmat el regidor de Promoció Econòmica i Protecció Civil de Flix, el republicà Francesc Barbero, durant una entrevista a l’informatiu matinal de Canal 21 Ebre. Segons Barbero, ja ha començat el procés de selecció i contractació del personal qualificat que treballarà en les dues plantes de tractament dels fangs contaminats i de depuració d’aigües. A més, l’ampliació de l’abocador especial del Racó de la Pubilla també està a punt, i també s’ha acordat realitzar un transport dels residus tractats i inertitzats en horari nocturn. Finalment, els camions que portaran els fangs fins al dipòsit del Racó de la Pubilla ho faran des de les sis de la tarda a les dos de la matinada, per no coincidir amb el transport ordinari del polígon electroquímic de Flix. El regidor de Promoció Econòmica i Protecció Civil ha afirmat que encara no tenen una data concreta, però que tot apunta que en les properes setmanes començaran els treballs d’extracció dels fangs contaminats.

En el fons del pantà de Flix s’hi acumulen més de 700.000 tones de sediments fluvials contaminats amb diversos metalls pesants i altres materials tòxics i radioactius. Una contaminació que és fruit de l’activitat centenària de la fàbrica d’Ercros. En el pressupost general de l’Estat hi ha 45 milions d’euros per al 2013, així com una previsió de 41 milions més per al 2014. En total, la neteja del pantà de Flix haurà costat més de 200 milions d’euros. Segons Barbero, si les obres no comencen ara, tal i com ha demanat el conseller Lluís Recoder perquè considera que abans caldria fer totes les obres del pla de restitució territorial, tots aquests diners es poden perdre. El regidor de Flix ha advertit que també perillen els fons europeus per finançar el 70% del projecte, ja que la neteja del pantà hauria d’estar enllestida el 2015.

D’altra banda, Barbero ha afirmat que és l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) qui està paralitzant el pla de restitució, ja que hi ha algunes obres adjudicades en què només cal acabar de pagar les expropiacions. El regidor de Flix ha posat l’exemple de les obres adjudicades al municipi de Tortosa: una inversió d’1,8 milions d’euros, però que no s’ha pogut començar perquè falten 11.000 euros per pagar les expropiacions per construir les canonades i dipòsits.

El regidor de Promoció Econòmica ha explicat que durant la fase de construcció de l’obra civil de la neteja del pantà de Flix s’han assolit puntes de feina amb un centenar de treballadors. De fet, Barbero ha assenyalat que tant les obres de descontaminació com la posada en funcionament de la residència geriàtrica han permès que Flix siga l’únic municipi del territori en què s’ha creat ocupació i s’ha reduït l’atur des del primer semestre del 2011. Durant la segona fase, amb l’extracció dels fangs, s’activaran dues plantes de tractament que donaran feina a una trentena de persones, que seran operadors i personal amb qualificació tècnica, durant els propers dos anys i mig.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta