19 d’agost de 2009

Pastissets de Tortosa, el dolç ebrenc més universal

Són uns dels productes més habituals a les sobretaules de Tortosa i de la resta de les Terres de l'Ebre, sovint acompanyats amb una copa de mistela. Però els pastissets de cabell d'àngel, també farcits amb brossat i altres productes, encara no tenen cap segell comú de qualitat

El pastisset és el dolç més tradicional i popular de Tortosa, fins i tot més que el panoli, les garrofetes del Papa, les farinoses, la sopa de la reina i les coquetes de Maria o de sagí. Però tot i ser un producte tan conegut i apreciat fora de les Terres de l'Ebre, la producció dels pastissets no està regulada, ni tampoc es comercialitzen ni es promocionen amb el paraigua d'un segell de qualitat o marca comuna. Això provoca, per exemple, que al mateix mercat de Tortosa es puguen arribar a vendre pastissets que, en realitat, són casquetes de Xerta. També són molt valorats els pastissets de Rasquera i els de Benifallet. De fet, el nom d'aquest dolç de clares reminiscències islàmiques (amb forma de mitja lluna i elaborat a base de farina, sucre, oli, anís, moscatell, ous, matafaluga i confitura de cabell d'àngel) és pastisset de Tortosa, tot i que se'n fan arreu del territori de l'Ebre i també als pobles del Matarranya, amb alguna variant local en la recepta i noms diferents com ara casquetes, panadetes i panadons. Així, segons les receptes recollides per l'antropòloga Maria Carme Queralt, els pastissets estan fets amb anís i moscatell (o mistela), mentre que les casquetes porten aiguardent. De fet, la conservadora d'etnologia del Museu del Montsià, que ha publicat diversos receptaris tradicionals, comenta que, antigament, a la pasta dels pastissets també s'hi posava aiguardent, canyella en pols i vi blanc, però que aquest costum que s'ha perdut. A més, els pastissets es caracteritzen per l'ús de determinades espècies, com ara la matafaluga i la saliandra, i normalment es venen per unitats o per dotzenes. En canvi, les casquetes i els panadons es venen a pes, segons apunta Queralt en el llibre La cuina de les Terres de l'Ebre (Cossetània, 2000).

Podeu trobar pastissets de Tortosa farcits amb brossat, moniato, xocolata, confitura de taronja, crema, massapà i, també per Nadal, fins i tot de torró. Però els pastissets de Tortosa més coneguts són els de cabell d'àngel, una confitura que s'elabora a partir de les carabasses grogues, també anomenades carabasses de confitar. De fet, per fer uns bons pastissets és tan important saber-ne fer la pasta com la recepta del cabell d'àngel del farcit. Per fer aquesta confitura, es neteja la carabassa i es talla a trossos llargs, abans de bullir-la i remullar-la durant dies amb aigua freda. Els cabells resultants es barregen amb sucre, mel i pell de llimona (també s'hi pot afegir pell de taronja), i es torna a bullir tot fins que ja no quede caldo.



Productors
Podeu trobar-ne als forns i pastisseries, i al mercat de Tortosa
Localització
Terres de l'Ebre, Baix Maestrat, els Ports i el Matarranya
Altres noms
Casquetes (Gandesa, Corbera d'Ebre, Xerta, Calaceit, Beseit...)
Panadetes (Caseres)
Panadons (Batea, la Fatarella, Bot, Horta de Sant Joan, Riba-roja...)
On se'n pot trobar la recepta
www.terresdelebre.org


Publicat a
El Punt Barcelona 19-08-2009 Pàgina 40
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 19-08-2009 Pàgina 40
El Punt Comarques Gironines 19-08-2009 Pàgina 40

Foto i recepta: La cuina de casa

5 comentaris:

  1. Gustau, el mateix passa amb la baldana d'arrós.

    Molta gent de fóra, els torna boixos.

    I personalment, després d'haver provat "morcilla" a Granada, Burgos, Aranda de Duero, Càceres i "botifarres" de Vic, Camprodón, Olot i Perpignan, crec que la "baldana amb pinyons" de les Terres de l'Ebre són les millors.

    No sabem potenciar la nostra gastronomia i així és com a Tortosa ciutat no es fagi cap mostra, fira, diada o festa gastronòmica amb productes típics del territori, mentre a La Ràpita, Amposta, Deltebre, Arnes, etc, sí que en fan.

    ResponSuprimeix
  2. Absolutament d'acord Emili.
    Per cert, la foto que il·lustra l'entrada no se si es del que se'n podria dir pastissets, crec que una de les característiques del pastisset es la trena que es fa servir per a plegar-los.

    ResponSuprimeix
  3. Estic d'acord amb els dos, no potenciem el que tenim, i els pastissets porten trena.

    PD: m'està entran gana.

    ResponSuprimeix
  4. Penso que no és necessari crear una nova fira/diada per tal de reivindicar els nostres productes, seria suficient disposar d'un apartat especial dins la pròpia ExpoEbre, per exemple.
    D'aquesta d'assolirien tres objectius: 1- ampliar els expositors (amb restauradors i empresaris del sector alimentari)
    2- Atreure més quantitat de visitants.
    3- Diversificar i renovar una fira que, segons la meva opinió, tanta falta li fa.

    ResponSuprimeix
  5. I au! Trobo que és molt bona idea.

    ResponSuprimeix

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta