1 d’octubre del 2012

Unanimitat a Tortosa per rebutjar la possible supressió de les EMD per part de l'Estat


TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa ha aprovat aquest dilluns al vespre en sessió plenària, i per unanimitat de tots els grups, manifestar el seu desacord amb la proposta del govern de l'Estat de suprimir les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD), tal i com planteja l'avantprojecte de la llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local, que es va informar en Consell de Ministres. L'acord s'ha adoptat en presència dels alcaldes-presidents de les EMD de Jesús, Campredó i Bítem, Pere Panisello, Joan Sanahuja i Josep Cugat, que també han demanat intervindre durant el ple, en defensa d'aquest model de descentralització. De la mateixa manera, en el saló de sessions també hi havia presents diferents representants de les EMD dels tres pobles. El text aprovat al consistori tortosí expressa el seu suport a les EMD "com a part essencial de la nostra història, exemples de democràcia directa i mostra de com moltes persones treballen de forma totalment altruïsta en benefici dels seus pobles".

A Catalunya, les EMD estan reconegudes per la Llei Orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'Autonomia. La seua forma de gestió és en format de Consell Obert, amb un alcalde-president i una assemblea veïnal formada per tots els electors, que és l'òrgan administratiu. L'acord aprovat pel ple de Tortosa assenyala que "no és veritat que amb l'eliminació de les EMD s'estalviï res", i afirma que la seua supressió "és un atemptat contra la democràcia més pura, essència dels pobles petits" que "neix de la ignorància sobre el món rural".

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha recordat que la capital del Baix Ebre és referència a Catalunya pel model de descentralització i pel model de finançament aprovat en les EMD de Jesús, Campredó i Bítem, al marge que compta amb el tot el suport de la població. Bel ha afirmat que, si l'Ajuntament hagués d'assumir els serveis que actualment presten les EMD als respectius pobles, els costos serien força més elevats.

Per la seua banda, els alcaldes de Jesús, Pere Panisello, Campredó, Joan Sanahuja, i Bítem, Josep Cugat, han fet una encesa defensa de la personalitat jurídica de les EMD i dels beneficis que reporta als ciutadans dels tres pobles. "És un model a seguir i pensem que és la millor fórmula per al bon funcionament dels nostres pobles." Els presidents de les EMD més joves, Bítem i Campredó, han recordat l'important suport ciutadà que van aconseguir en la consulta popular celebrada prèviament a l'aprovació de les EMD.

Imatge Ajuntament de Tortosa

7 comentaris:

  1. A veure, " de forma totalment altruista " tampoc.

    ResponElimina
  2. A mi em sembla molt bé (sense ser partidari en absolut de la política de recentralització que està duent a terme el PP) que s'aprimi l'Administració en els casos com aquests de les EMD, per evitar, fonamentalment, duplicitats de càrrecs públics amb el que això comporta, sobretot en la situació actual de greu crisi que estem patint.

    Val més que aquests diners es destinin, per exemple, a ampliar els "retallats" horaris d'atenció sanitària dels dispensaris mèdics, a restituir les "retallades" plantilles de professorat de l'ensenyament públic, etc., etc. que CiU ha fet aquesta darrera legislatura.

    Espero que els ciutadans i ciutadanes d'aquestes EMD el que s'ha carregat Convergència i els passi factura a les eleccions del 25-N. Més estat del benestar i més serveis públics gratuïts i universals i menys independència de la que pregona CiU, que considero que no és més que una "cortina de fum" per tapar les seves vergonyes en matèria de gestió...

    Signa: un ciutadà de classe mitjana que veu amenaçat seriosament el seu estatus social actual.

    ResponElimina
  3. Agustí, tu creus que un poble com Jesús, per exemple, amb prop de 4.000 habitants, si no existís l'EMD els ciutadans tindrien el mateix nivell de serveis i atenció que ara ? Saps que, en tant que entitat local amb personalitat jurídica pròpia, ara pot accedir a subvencions específiques per al poble que d'altra manera no podria fer ?
    Quant al cost dels representants polítics, pos sí, té un cost que ni és inexistent com semblava deduir-se de les paraules de Pere Panisello l'altre dia a la tele, però tampoc desorbitat com pot ser el cas d'alguns ajuntaments, cosa lògica per altra part tenint en compte que -encara que alguns s'ho pensin- no son ajuntaments. També s'ha de tindre en compte que del total de les 3.700 entitats locals menors ( així és com és diu fora de Catalunya ) la immensa majoria son de pocs habitants, que a banda del que cobren, són en % molt pocs regidors. No obstant jo estaria d'acord, a pesar de la poca repercussió econòmica, en la reducció ( a Jesús, ara en son 9 ) El que potser si s'hauria d'optimitzar millor es quan al personal. Sempre ho he dit, quan la constitució de les EMDs de Jesús, Campredo i Bitem, quant de personal de l'ajuntaments es va traspassar als nous ens ? Lo qual faltaria saber si s'ha anat amortitzant o consolidant.

    ResponElimina
  4. Jesus independència!!!!!!
    Per poder, podeu!
    I ja feu tard!

    ResponElimina
  5. Qui ho diu que podem, " i " ?
    Ah, qui hauria de votar, només els de Jesús o tot el municipi ? Sinó hi ha Pacte fiscal ( de fet el hi ha però Bel no paga ), independència !. Dret a decidir. Segur que no faltarà qui aguante la pancarta.....
    In-inde-independen-cia.....

    ResponElimina
  6. Rectifico, canvio independència per segregació. I just Tortosa ha viscut moltes segregacions en els darrers temps.
    Un poble de més de 3000 habitants podria gaudir d'administració pròpia, i per tant, ajustar-se als seus recursos millor.
    Donat el caire de l'electorat de Jesús, o aquesta segregació l'encapçala la dreta catalanista o "rien de rien".
    L'exemple com a ciutat, Roquetes.
    No se, és quelcom que sempre he pensat. Dis-li com vulgues.
    I també podria parlar d'altres segregacions, però, avui anava per tu Ximo!
    I ja se que no hi ha gaires jesusencs per a esta faena. La qual cosa no em fa deixar de pensar que és ben lògica i natural.
    I en altres "independentismes" no hi entro ni de puntetes, miro, observo i lo que veig no em deixa de semblar tan viciat com lo que hi ha ara. Vaja, canviar el nom, però no canviar els que manen, ni el sistema, em sembla prou anacrònic. Tampoc podrem tornar els euros que devem, o sigue que a seguir sent esclaus d'uns poders misteriosos.

    ResponElimina
  7. D'entrada segregació és el que s'ha vingut a dir sempre als pobles que s'han independitzat.
    Independentment que hi hagués viabilitat econòmica o no, crec ( en totes les hipòtesi d'independència ) que ho ha de voler el poble majoritàriament. Jo, de moment, no ho vull.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta