20 de gener del 2013

Ecologistes en Acció alerta de les prospeccions de Repsol davant de la costa del Delta

TERRES DE L'EBRE.- Ecologistes en Acció al·lega que el nou projecte de Repsol per fer prospeccions sísmiques i trobar nous pous a l'explotació de Casablanca, davant les costes del delta de l'Ebre, suposa un risc massa elevat per un dels ecosistemes més importants d'Europa. Com ha apuntat un dels portaveus de l'entitat, Eloi Nolla, tampoc amb els nous pous s'aconseguiria rebaixar significativament el percentatge de cru que ha d'importar l'estat espanyol. L'entitat ecologista ha demanat que el govern espanyol doni una negativa a la declaració d'impacte ambiental del projecte i recorda que Repsol ha causat, en els últims anys, fins a setze incidents i abocaments que han perjudicat el litoral de la demarcació.

Ecologistes en Acció ha presentat un plec d'al·legacions contra el nou projecte de l'empresa Repsol, 'Treballs de Sísmica 3D a Casablanca'. Es tracta d'un projecte previ de prospecció sísmica amb què, segons l'entitat ecologista, Repsol podria buscar nous pous petrolífers i ampliar la seua explotació de Casablanca, davant de les costes del delta de l'Ebre. A través d'un comunicat, Ecologistes en Acció ha denunciat que l'ampliació de l'explotació petrolífera suposaria "un greu risc d'abocaments, incendis i contaminació que afectarien un dels ecosistemes més importants d'Europa, i augmentaria la pressió que ja suporten altres sectors econòmics com la pesca o el turisme en la Costa Daurada".

Un dels portaveus de l'entitat a la demarcació, Eloi Nolla, ha insistit en què fer noves prospeccions petrolíferes "augmenta el perill" del litoral i l'ecosistema de la zona, ja que "no existeix una forma segura d'extreure petroli en aigües profundes". Les prospeccions provoquen desplaçaments d'espècies de peixos de les quals es pot perdre fins a la meitat de la població, i danys físics a cefalòpodes, com s'ha demostrat en diversos estudis.

Molt risc, poca repercussió 

La recerca de nous pous no té suficient justificació per a Ecologistes en Acció perquè no ajuda a reduir de manera significativa la dependència de l'estat espanyol pel que fa a la importació de cru. Com ha apuntat Nolla, el 99'8 % del cru que es consumeix a Espanya es compra a altres països i amb els nous pous de Casablanca, es podria disminuir aquesta dependència un màxim del 0'6%.

"Això comportaria grans beneficis a la companyia però no resoldria en absolut la dependència que es té en combustibles fòssils", ha apuntat el portaveu d'Ecologistes en Acció. "És la direcció equivocada. Caldria invertir tots aquests diners, que es destinen a estudis sísmics i noves prospeccions, en energies netes i renovables perquè són el futur i la solució a la dependència energètica de l'estat espanyol", ha afegit també Nolla.

Al·legacions al govern de l'Estat

Ecologistes en Acció reclama que la declaració d'impacte ambiental del projecte sigui negativa i que, en conseqüència, el govern espanyol no autoritzi els treballs d'exploració sísmica que planteja Repsol a la zona. L'organització sol·licita al mateix temps que se la consideri part interessada per estar presents en el procediment d'avaluació d'impacte ambiental. Les al·legacions es resoldran en el termini d'un mes.

Molts incidents i abocaments 

L'entitat ecologista recorda els antecedents de l'empresa Repsol amb les seues activitats extractives a al costa de Tarragona. Segons apunten, en els últims anys, s'han registrat setze incidents importants "que han afectat l'ecosistema litoral, l'economia i la salut de la ciutadania". Els ecologistes han destacat alguns d'aquests incidents. Per una banda, l'abocament de 100 tones de cru i olis a mar obert entre els mesos de maig i juny de l'any 2009. També alguns episodis de vessament de cru l'any 2010 a les instal·lacions de Repsol que van acabar amb la màxima sanció del Consell de Ministres, 30.000 euros, i dos directius acusats per la fiscalia per presumptes negligències en el disseny de les instal·lacions.

Via ACN
Imatge Repsol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta