15 de febrer del 2013

[Tribuna] 'Recurs contenciós administratiu', article de Jordi Sierra

Aquests dies s’ha fet públic que la Subdelegació del Govern ha denunciat l’Aldea per declarar-se “territori sobirà”. Més enllà de l’encertat de l’ús del verb “denunciar”, no em correspon a mi entrar en aquestes qüestions, si que m’agradaria deixar clar un parell d’aspectes d’aquest debat, si més no per ajudar a espantar sospites, a les que tant fàcilment ens estem acostumant en els darrers mesos.

Un recurs contenciós administratiu no porta implícit cap sospita de res. Un recurs contenciós administratiu el poden no admetre a tràmit, el pots guanyar o el pots perdre però el que no es pot fer és negar el dret a presentar-lo. Paga la pena recordar,  només a tall d’exemple, que a començaments d’any el Govern de la Generalitat va presentar un recurs contenciós administratiu contra la resolució d’un organisme de la mateixa Generalitat de Catalunya.

Les administracions locals, com ara l’ajuntament de l’Aldea, sorgeixen de l’ordenament jurídic del Regne d’Espanya, concretament de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les “Bases del Régimen Local”. Com a tal, tenen unes competències ben definides i per tant és, com a mínim, discutible que un ajuntament pugui declarar el municipi que administra com “territori lliure i sobirà”.

Es pot argumentar que es tracta d’un exercici del dret a la llibertat d’expressió i, si així ho determinen els tribunals, la Subdelegació del Govern no tindrà res a dir.

Ara bé, davant d’una declaració com la de l’Ajuntament de l’Aldea, i una vintena més de municipis de tota la província, què se suposa que ha de fer l’Administració del Govern de l’Estat, que represento a la província? Restar de braços creuats? Deixar abandonats a aquells ciutadans que no se senten representants per les declaracions dels seus ajuntaments? Ho he deixat per escrit diverses vegades: la Subdelegació del Govern és una administració oberta a tothom i disposada a col·laborar amb tothom. Així ho hem fet i així ho seguirem fent. A la nostra porta han vingut a trucar regidors i batlles de tot tipus de colors polítics i als qui se’ls ha mirat d’ajudar, o de col·laborar amb ells, de la millor manera possible.  No obstant, no se li pot demanar, a la Subdelegació, que s’abstingui de complir les seves funcions.

Abans d’acabar, voldria deixar clar que aquest article no parla d’opcions ideològiques ni de sentiments personals, totalment lliures, com no podria ser de cap altra manera. Aquest article vol ser una crida a continuar mantenint l’esperit de col·laboració que s’ha mantingut fins ara i a no aixecar falsos debats que no van més enllà del mer dia a dia del funcionament de les administracions presents a la nostra província.

Jordi Sierra
és el subdelegat del Govern de l'Estat a Tarragona

2 comentaris:

  1. Gran escrito de Jordi Sierra. Comparando su artículo con el de otras personalidades, es entendible que este señor sea Subdelegado del Gobierno por méritos y otros sean regidores de muy baja calidad por ser el médico, el profesor o el tonto del pueblo.

    ResponElimina
  2. Ets massa. Què vol dir " Gran escrito " ? Però xeic, si això ho escriu un alumne de primer de batxillerat. T'ho dic en serio, creu-me. Dius que s'entén que sigui el subdelegat. És que és molt fort. Però bé, mentre ho sigui per això i no " Por la gracia de Dios "......
    No m'agradaria fer massa sang però vols que repassem els càrrecs i/o dirigents provincials del PP ? des de Luna fins a algun que altre càrrec/regidor de la zona ?. Llavors, potser si que un economista que ha treballat a les ordres d'un alcalde convergent i un altre socialista a l'ajuntament de Tarragona, pot tenir certs mèrits. Sobre tot si fem comparacions.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta