27 de juny del 2013

Bel desmenteix que l'estació de Tortosa puga quedar desconnectada del nou corredor ferroviari d'ample europeu

TORTOSA (Baix Ebre).- L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha desmentit rotundament aquest dijous al vespre que les estacions de Tortosa i de l'Aldea puguen quedar desconnectades de l'ample europeu i, per tant, dels trens d'alta velocitat i de la ciutat de Tarragona, com va denunciar fa unes setmanes la Plataforma Trens Dignes a les Terres de l'Ebre. Bel ha fet aquestes declaracions a la recta final de la conferència 'Balanç de dos anys de mandat 2011/2013', organitzada per la demarcació ebrenca del Col·legi de Periodistes a la sala d'actes de la Cambra de Comerç de Tortosa. A més, les paraules de Bel també arriben a poques hores de l'assemblea informativa que Trens Dignes ha convocat per aquest dissabte, 29 de juny, a les 19.30 hores, a la mateixa Cambra de Comerç.

De fet, 24 hores abans el mateix Bel i la primera tinent d'alcalde, Meritxell Roigé, van mantenir una reunió de treball amb el secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, amb motiu d'una visita a Tortosa de la qual només ha transcendit una fotografia. Siga com siga, el desmentiment de Bel també arriba després que la ministra de Foment, Ana Pastor, digués la setmana passada al Senat -en resposta a una pregunta del senador socialista Joan Sabaté- que l'estació de Tortosa tindrà connexió directa amb l'ample de via europeu, gràcies a una inversió prevista d'uns 66 milions d'euros. Per la seua banda, des de la Generalitat s'afirma que l'estació de Tortosa podria tenir trens d'alta velocitat -amb molta probabilitat, trens Avant- a partir del 2015 o de l'any 2016. 

Així, en la recta final de la conferència, s'ha fet un debat obert amb preguntes a l'alcalde relacionades amb la seua successió, sobre les obres de les piscines -l'aturada de les quals ha atribuït als problemes de finançament de l'empresa promotora-, sobre la relació govern-oposició, i també en relació a les infrastructures ferroviàries. En aquest sentit, l'alcalde ha sortit al al pas d'algunes informacions que advertien que Tortosa i l'Aldea quedarien fora de l'ample europeu, notícia que ha desmentit rotundament.

Bel ha negat, per tant, que en els plans del ministeri de Foment es prevegi obligar als viatgers ebrencs a fer transbordaments per arribar a Tarragona i Barcelona un cop estigui adaptat l'ample de via del Corredor Mediterrani a l'ample de via internacional. Així, l'alcalde de Tortosa ha demanat que els esforços i les reivindicacions ciutadanes se centrin en reclamar més freqüències, velocitat o combois dignes per al territori, i no en uns planejaments ja previstos per l'Estat espanyol.

"Jo vaig reclamar que la ciutadania fos bel·ligerant a l'hora de demanar la dignificació dels serveis ferroviaris però entre això i dir coses que no es corresponen a la realitat hi ha un abisme perquè es perd legitimitat davant de les institucions", ha assegurat Bel. Segons l'alcalde tortosí, aquestes demandes ja estan previstes pel ministeri de Foment en la transformació a ample internacional de les vies catalanes i valencianes, que ha d'estar llesta l'any 2015. Bel ha explicat que des del ministeri s'ha desmentit que caldrà fer transbordaments en un futur per arribar a les capitals catalanes des de l'Ebre, sinó que es preveu que es pugui viatjar directament a Barcelona, en viatges per l'estació del Camp de Tarragona en un temps de poc més d'una hora o hora i mitja, mentre es mantindran els trajectes que passen per l'estació central de la ciutat de Tarragona, que tindran una durada de dues hores aproximadament fins a la capital catalana, molt similar al servei actual.


D'altra banda, durant la conferència, Bel ha recordat l'elevat grau de compliment del Pla d'Actuació Municipal (PAM), un 84 per cent, així com els eixos estratègics del mandat: l'urbanisme, la seguretat, els esports i el turisme. En l'exhaustiu repàs a l'obra realitzada, l'alcalde ha avançat algunes novetats, com la creació de nous aparcaments en superfície gratuïts al raval de Sant Llàtzer o el principi d'acord per iniciar durant els propers mesos les obres d'urbanització del pla parcial Temple Sud, que representarà una important dignificació del principal accés a la ciutat i la unió dels Portals de Ciutat amb el nucli urbà.

A més, Bel ha destacat les últimes actuacions que permeten avançar en el trencament de la impermeabilitat de la ciutat, en allò que l'alcalde anomena "recosir Tortosa". Ho ha il·lustrat amb l'obra de millora de la façana fluvial i la rehabilitació del pont del tren per prolongar la via verda. També el recreixement de l'avinguda Lleida i la supressió del pont del tren sobre l'avinguda Generalitat. La creació de nous aparcaments gratuïts, el procés endegat per externalitzar l'enllumenat, la consolidació dels equipaments esportius creats durant el primer mandat, o la continuïtat de l'aposta en matèria de seguretat, són altres dels elements que ha destacat l'alcalde de Tortosa.

Bel, que ha destacat la nova posta municipal per la promoció turística, també ha fet notar actuacions emblemàtiques com l'obertura del Museu de Tortosa, el manteniment de les implantacions comercials als Portals de ciutat i al centre de Tortosa, l'aposta pel manteniment de la ciutat, amb la pavimentació de carrers, la construcció de nous quilòmetres de carril bici, la propera obertura de l'aparcament soterrat al carrer Montcada i les accions de suport als col·lectius més desafavorits.

L'alcalde també ha parlat sobre la relació amb les altres administracions, defensant el diàleg i la col·laboració en tots els casos. De l'Estat espanyol, ha valorat les inversions fetes a Tortosa en la millora de la façana fluvial i les vinculades amb les obres que han de garantir l'abastament d'aigua pel procés de descontaminació de Flix. Ara bé, ha retret la posició inamovible de Madrid respecte el cabal mínim de l'Ebre i el traçat de l'autovia A-7, que continua trinxant el poble de Campredó. En aquest sentit, Bel ha contraposat el "diàleg" de la Generalitat a l'hora de resoldre el traçat de l'eix de l'Ebre al seu pas per Ferreries, un projecte que ha avançat que el Govern tindrà a punt abans de finals d'any. També ha repassat les actuacions que Diputació, Consell Comarcal i Mancomunitat Tortosa-Roquetes han fet a la ciutat.

Imatge Ajuntament de Tortosa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta