26 de setembre del 2013

L’Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre mostrarà els documents de la Guerra Civil a Tortosa



TORTOSA (Baix Ebre).- L’Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l’Ebre ha aportat documentació per preparar l’exposició sobre els bombardejos de la Guerra Civil que aquest dissabte s’inaugura al Museu de Tortosa. Però, a més a més, també ha preparat una exposició complementària, que s’inaugurarà el proper dijous, 3 d’octubre, al mateix Arxiu Històric. Es tracta de la mostra ‘Llegint entre línies’, i és un recull de documents oficials i circulars que expliquen, indirectament, com va ser la vida a la ciutat durant els bombardejos de la Guerra Civil i també durant els nou mesos en què Tortosa va esdevenir front de guerra. En aquest sentit, el director de l’Arxiu Històric, Albert Curto, ha remarcat que darrera de la documentació administrativa, que pot semblar més freda i asèptica que altres tipus de documents, s’hi amaguen “retalls de les vivències” d’aquell moment. Així, les petites notes i circulars també permeten reconstruir la realitat de Tortosa en plena Guerra Civil espanyola.

Durant una entrevista a Canal 21 Ebre, Curto ha explicat quin tipus de documents es podran trobar a l’exposició ‘Llegint entre línies’. Documents tan interessants com la instància d’una carnissera que es queixava després d’haver encarit el preu de les baldanes; el perfil ideològic que l’Ajuntament va haver de fer d’alguns soldats cridats al front, o un requeriment de la Generalitat al mateix consistori sobre els “emboscats”, que eren la gent que s’amagava per no haver de marxar al front.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta