14 d’octubre del 2013

Ecologistes en Acció porta a fiscalia un informe que alerta d'una fuita de gas al dipòsit submarí del Castor

TARRAGONA.- L'activitat sísmica induïda per l'activitat del magatzem de gas Castor, davant la costa de Vinaròs, podria estar produint fissures en el sostre de la cavitat submarina i desencadenar una "violenta" fuita de gas. Aquesta és la conclusió d'un informe de l'investigador de l'Institut de Geociències de Madrid (CSIC-UCM), Miguel de las Doblas, i de l'expert en navegació marítima Antonio Jesús Galindo, que Ecologistes en Acció ha presentat aquest dilluns a la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona. El portaveu de l'entitat, Eloi Nolla, ha demanat al ministeri fiscal que actuï d'ofici davant les "negligències" en que considera que ha incorregut l'empresa, i ha reclamat la cancel·lació definitiva del projecte.

L'informe, titulat 'Riscos potencials derivats de la injecció de gas natural a la Plataforma Castor. El risc de fuga massiva de gas natural', planteja nous dubtes al voltant del projecte impulsat per l'empresa Escal UGS davant la costa del Baix Maestrat i el Montsià, després de la crisi sísmica generada a la zona.

El treball ha estat encarregat per Ecologistes en Acció als investigadors Doblas i Galindo, i adverteix d'una eventual fuita massiva de gas a través de possibles fissures generades al subsòl. Unes ruptures, asseguren, que s'haurien pogut produir per l'activitat de buidat d'hidrocarburs duta a terme en el passat a la cavitat submarina i arran dels més de 500 sismes registrats a la zona des de principis de setembre, coincidint amb les tasques d'injecció del gas matalàs.

Els investigadors afirmen que si mai s'arribés a trencar el sostre del magatzem, la fuita de metà podria desencadenar en una explosió, si entrés en contacte amb algun focus de foc. "Qualsevol guspira podria incendiar o fer volar pels aires la plataforma Castor i crida l'atenció que no s'hagi avaluat aquesta possibilitat i que les autoritats no s'hagin adonat del risc que implica", adverteixen.

L'investigador del CSIC Miguel de las Doblas i l'expert en navegació marítima Antonio Jesús Galindo recorden que el magatzem submarí Castor es troba sota una pesada columna d'aigua marina de 60 metres que "amplificaria moltíssim la possible fuita de gas natural, expulsant-lo a la força del magatzem". Rebaten així les comparacions fetes amb els magatzems de gas ubicats sota terra on, segons asseguren, la fuita seria "més progressiva" i més controlable.

Davant d'aquests riscos, insten les autoritats a desallotjar amb caràcter "urgent" la plataforma, a paralitzar tota activitat que s'hi pugui dur a terme, a delimitar una àmplia zona de prohibició de circulació marítima i aèria, i a establir una vigilància "constant" de les variacions que pugui patir la zona on s'ubica el magatzem, entre d'altres. Els investigadors recorden en el seu treball les nefastes conseqüències a tots nivells de l'explosió de la plataforma petrolífera de BP al Golf de Mèxic, l'abril del 2010.

El portaveu d'Ecologistes en Acció, Eloi Nolla, s'ha mostrat convençut que aquest informe contribuirà a l'aturada definitiva del projecte perquè entén que és "un perill per a la població". L'entitat ha presentat aquest dilluns diversa documentació a la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona sobre el projecte Castor, i també preveu fer-la arribar a la de Castelló mitjançant la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia.

Nolla ha recordat que l'entitat ja va presentar al·legacions l'any 2008 davant l'Ajuntament de Vinaròs i ha advertit reiteradament del perill que suposa l'activitat del magatzem i les repercussions que pugui tenir sobre les centrals nuclears ubicades a les Terres de l'Ebre.

Ecologistes en Acció ha insistit també que la declaració d'impacte ambiental del projecte no incloïa un informe sobre el risc sísmic i considera que, tot plegat, és "una negligència". En aquest sentit, reclama a la fiscalia que actuï d'ofici, paralitzi el projecte i depuri responsabilitats tant per part de l'empresa com de les administracions "competents".


Via ACN

1 comentari:

  1. ...en fin señores, si el gas depositado esta rompiendo "paredes", pues es muy posible que pase lo de aquella peli del oeste farwest, "La leyenda de la ciudad sin nombre", aquello que las casas se derrumban por las muchas galerias hechas por la mano de los buscadores de oro facil... lo malo digo si estos rompimientos se llegan a un pequeño afluente de lava...igual España condecora a estos "ricachos" por haber volatilizado "el problema catalan"...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta