6 d’octubre del 2013

6.000 persones de banda i banda del riu Sénia es manifesten a les Cases d'Alcanar contra el Castor



LES CASES D'ALCANAR (Montsià).- La lluita contra el Castor va començar l'any 2007, però fins ara les veus crítiques al projecte només es feien sentir a la zona catalana de les Terres del Sénia. La crisi sísmica que ha provocat la injecció de gas a la planta submarina ha despertat consciències a l'altra banda del riu i el tancament del Castor és ja un reclam de tots els pobles afectats de Castelló i els Terres de l'Ebre. Unes 6.000 persones, segons els organitzadors, s'han manifestat aquest diumenge a les Cases d'Alcanar, al Montsià. Ara la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia obre un període de treball per materialitzar les denúncies que presentaran a la justícia europea i espanyola.

Finalment, s'han superat les expectatives que la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia (PDTS) havia abocat en la protesta d'aquest diumenge. "Si som més de 4.000 serà una meravella!", deia abans de començar la mobilització un dels portaveus, Joan Ferrando. Segons els organitzadors, han estat unes 6.000 les persones que han volgut fer sentir la seva veu contra el projecte Castor, el "probable" causant, com ja ha reconegut l'empresa que el gestiona, de la crisi sísmica que es viu aquests dies a les Terres de l'Ebre i les comarques del nord de Castelló. Justament l'últim terratrèmol, registrat a un quart d'una i de 2,2 graus de magnitud, ha coincidit amb l'inici de la protesta.



La mobilització ha recorregut el passeig marítim de les Cases d'Alcanar des de la platja dels Estanyets fins al port. Allí s'ha llegit el manifest en el qual s'ha exigit "el tancament definitiu i el desmantellament final" de les instal·lacions del Castor i s'ha instat a l'empresa Escal UGS a aportar les dades que siguin necessàries per poder buscar una solució a l'activitat sísmica o evitar l'augment de la intensitat dels terratrèmols.

La plataforma s'ha mostrat convençuda que la fiscalia de Castelló, que ha obert diligències penals contra el projecte, "descobrirà les irregularitats" que hagin pogut fer els responsables del Castor. També han apuntat que aquesta instal·lació industrial ha estat un "pelotazo" i que s'hi ha gastat molts diners, "que ara no serveixen per a res i que fan falta per pagar la sanitat, l'educació o les pensions".

Suports a banda i banda del Sénia

El gairebé mig miler de sismes també ha aconseguit que les veus crítiques contra el Castor hagin traspassat la frontera del riu Sénia cap a València, una de les causes per les quals s'ha aconseguit una de les protestes més multitudinàries que s'han fet contra la planta de gas. "Avui ha sortit fins i tot la majoria silenciosa", ha ironitzat Josep Maria Martínez, veí d'Alcanar. "Estic content i orgullós del meu poble", ha assegurat. "La clau està en que abans quan anàvem a les administracions ens amagaven el cap davall de l'ala i no ens feien cas. Aquesta vegada la gent, les administracions i l'empresa miren cap a les Terres del Sénia. Malauradament, però hi miren", ha apuntat la portaveu de la PDTS, Cristina Reverter.

Un moment de la manifestació contra el projecte Castor, a les Cases d'Alcanar. Imatge: JEV Ebre.


Els participants a la mobilització tenien clar la seva reivindicació. "Que tanquin definitivament o que pensin alguna cosa però fora d'aquí o d'una alta manera perquè aquí ja s'han vist els resultats. Això ja està mogut i cap enrere no podem ara i cap avant menys", ha apuntat Rosa Maria Vila, d'Alcanar. També s'han sumat a la manifestació moltes persones de fora del territori. El mallorquí Miquel Vilanova ha valorat com "una vergonya" la política energètica que s'ha aplicat a les Terres de l'Ebre. "Sempre és el sud el que pateix i això no pot ser", ha lamentat.

La disputa pels informes de Shell

En la manifestació també s'ha tornat a constatar la disputa entre la PDTS i Escal UGS sobre els informes de Shell, l'antiga petrolera que va explotar el dipòsit submarí als anys 80. Mentre des de l'agrupació opositora al Castor es mostren informes de Shell que desaconsellaven l'explotació del pou d'Amposta en un futur, l'empresa defensa que té en disposició un informe de la mateixa petrolera on s'aconsellava transformar-lo en un magatzem de gas.

Un dels portaveus de la PDTS, Evelio Montfort, ha retret al president d'Escal UGS, Recaredo del Potro, que desacrediti els documents que té l'entitat. "Aquests informes fa sis anys que els estem dient i ara ens demana que demostrem que aquests informes són veritat? És ell qui ha de demostrar els informes que té", ha dit Montfort. "Nosaltres no hem canviat la manera de parlar. Fa sis anys diem que aquella coseta - en referència a la plataforma marina- faria això i que diem que està cremant sofre i tira pluja àcida", ha afegit.

La PDTS també ha criticat que es reconegui que la falla que s'ha mogut i que està causant l'activitat sísmica no estava localitzada malgrat els informes sismològics que l'empresa gestora del Castor havia fet abans de la concessió. "Les falles no són com els bolets, fa mils anys que estan, hauria d'haver estar controlada, no poden dir que no l'havien vist", ha lamentat Montfort.

El calendari de treball

Ara la PDTS empren un període de treball, en què s'ha convidat a participat i col·laborar a tota la societat civil, per preparar les denúncies i peticions que es faran a la justícia espanyola i a Europa i que ja van acordar en l'assemblea de divendres.

Dimarts, a les 19:30 hores, es farà una reunió als Serveis Agraris d'Alcanar per establir els diferents grups de treball. També donaran suport a la 'Muralla Humana' que s'ha convocat dimecres al passeig marítim de Vinaròs. Dijous les agrupacions Arran i Jóvens de l'Ebre han convocat una concentració, a les 19:30 hores, a Barcelona a les portes de les delegació del govern espanyol.

De cara al cap de setmana s'han organitzat diverses sessions informatives on s'han convidat tècnics especialitzats que puguin resoldre tots els dubtes que tingui la ciutadania. Se'n farà una divendres a la Sénia (20:00 hores) i dues dissabte a Vinaròs (19:00 hores) i a Ulldecona (20:00 hores).

Via ACN (Jordi Marsal / Anna Ferràs)
Video Lluís Comí



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta