6 d’octubre del 2013

Recaredo del Potro: 'Amb el Castor hem pogut desencadenar els terratrèmols i avançar-los en el temps'

VINARÒS (Baix Maestrat).- El president d'Escal UGS, gestora del projecte Castor, Recaredo del Potro, ha reconegut, en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), que l'alta activitat sísmica de la darrera setmana ha pogut estar provocada per la injecció de gas al dipòsit submarí. "Els terratrèmols són naturals però els hem pogut desencadenar i avançar en el temps. Això és un fet i és la hipòtesi en què treballem ara", ha assegurat. Del Potro ha rebatut les veus que acusen Escal UGS d'haver obviat el risc sísmic de la zona i ha detallat els exhaustius controls i sondejos que s'han fet des de 2002 i que s'han presentat al Ministeri d'Indústria. També ha desmentit que s'hagi treballat d'amagat des què el govern espanyol va paralitzar la planta.

Del Potro ha assegurat que des de la projecció del magatzem de gas Castor sobre la falla d'Amposta es va valorar "el risc" que l'activitat al dipòsit pogués activar-la. "Ens vam centrar en aquest aspecte per raons òbvies. Sabíem que el gas entrava perfectament perquè hi havia hagut petroli però el dubte estava en si, al posar gas, es podria obrir la falla", ha dit el president del projecte Castor. 

Des d'Escal UGS insisteixen que han estat la font principal d'informació a la zona des de l'aparició dels primers microsismes. També el seu president ha reconegut que la injecció de gas n'ha pogut ser la causa. "La tensió a la falla estava allí i s'hauria alliberat amb terratrèmols algun dia. El que hem pogut fer nosaltres es avançar-ho en el temps", ha admès Del Potro. 

Les investigacions dels tècnics del Ministeri d'Indústria i de les consultories de la pròpia empresa apunten que la falla que s'ha mogut, i ha provocat gairebé mig miler de sismes a la zona. no és la falla d'Amposta, una gran fissura de 50 metres de longitud que està situada sota el dipòsit submarí del Castor. Que es tracti d'una falla més petita, que ara s'està estudiant, descartaria que els sismes puguin créixer d'intensitat. "De moment sabem que és petita, i això és la clau, li resta gravetat però no treu que l'estudiarem i ara mateix hi estem treballant", ha apuntat Del Potro. "És un motiu per a la tranquil·litat", ha assegurat. 

Els estudis sísmics
"Que diguin que no hem fet estudis tècnics em deixa sorprès", ha lamentat Del Potro. El president d'Escal UGS ha desmentit que l'empresa gestora del Castor no fes valoracions sobre el risc sísmic o obviés les recomanacions i advertències dels estudis tècnics duts a terme en l'època d'explotació petrolera del pou submarí. Segons ha detallat Del Potro, la zona es va començar a sondejar abans de demanar la concessió de l'explotació, a l'any 2002, amb un informe sobre la resistència de la falla d'Amposta. Abans de la concessió es va fer un reconeixement sísmic de la zona, a l'any 2005, i un sondeig, requerit pel govern espanyol, sobre la coberta del pou i la falla, a l'any 2004. 

"Tot va ser objecte d'informes voluminosíssim que es van entregar al Ministeri d'Indústria i que es troben als seus arxius", ha assegurat el president del Castor. La companyia hauria invertit 30 milions d'euros per a aquesta tasca. A més, ha apuntat que un cop concedida l'autorització, s'han fet fins a tretze sondejos i en cadascun d'ells s'han fet prèviament proves a la falla, tal i com els havia recomanat l'Observatori de l'Ebre, organisme que, a més, ha estat col·laborant en els darrers anys en la vigilància de les activitats del Castor. 

Informe de Shell
Del Potro ha assegurat que desconeix l'informe de la petrolera Shell que advertia del risc sísmic en una explotació futura del dipòsit submarí. En canvi, ha fet menció a un altre informe de la mateixa companyia petrolera de l'any 1982 on, segons ha explicat el president d'Escal UGS, el director tècnic de l'explotació proposava a la direcció general de la companyia transformar-lo en un magatzem de gas. Aquest informe va ser extret dels arxius del Ministeri d'indústria. 

Les torxes enceses
El president del projecte Castor ha negat també que s'hagi treballat d'amagat injectant o extraient gas, des que el govern espanyol va ordenar la paralització de l'activitat a la planta. El fet que les torxes de la planta marina han continuat enceses havia despertat aquest recel. Del Potro ha desmuntat aquest argument i ha assegurat que les torxes enceses "són un element de seguretat imprescindible" de la plataforma. "No poden estar apagades, encara que no hi hagi injecció de gas, totes les canonades tenen gas a pressió i si hi ha una emergència aquest gas s'allibera per la torxa i es despressuritza la instal·lació. Per això estan", ha explicat. 
La necessitat de mantenir els controls i la seguretat a la planta marina també és el motiu pel qual hi segueix treballant el personal de la companyia. 

Via ACN (Anna Ferràs)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta