12 de febrer del 2015

La fuita de clor de Flix del 1996, un precedent més greu que el núvol taronja d'Igualada



FLIX (Ribera d'Ebre).- L'explosió aquest dijous d'una empresa química a Igualada, i l'espectacular núvol irritant que ha provocat el confinament de la població de diversos municipis veïns, encara queda lluny del que va passar a Flix el 21 de gener del 1996. De fet, encara es considera l'accident químic més greu de Catalunya, segons Protecció Civil. Aquella matinada, una fuita de clor líquid de la factoria d'Erkimia a Flix va provocar la formació d'un núvol tòxic que va estancar-se sobre la població durant tres hores i mitja, i que va obligar a activar el nivell de màxima alerta del Plaseqta. La gent no podria sortir de casa i es van tallar les carreteres i el tren. L'accident, a més, va fer una desena de ferits per intoxicació, i l'actual alcalde, Marc Mur, va haver de ser hospitalitzat. A Flix encara recorden que l'incident hauria pogut provocar una desgràcia, si no s'hagués produït de matinada, quan la gent encara dormia i amb les finestres tancades perquè encara era hivern. L'accident de Flix es va produir pel trencament d'unes canonades d'aspiració de clor líquid d'un dipòsit sense vàlvula de seguretat a la planta d´elaboració de cloroform. En quinze minuts van alliberar-se entre cinc i sis tones de clor líquid, que es transforma en gas en contacte amb l´aire. / Imatge ACN

1 comentari:

  1. I tornen les declaracions d'alguns dirigents polítics i empreses de la indústria química per minimitzar el succés, dient que no és tòxic, sí irritatiu, etc. Estic d'acord que és irritatiu, que dependrà de la quantitat i que hi ha control però el perill també hi és. No és acceptable que ens tracten com a nens, que ja sóm adults !. Només així podrem confiar en les autoritats quan ocurreixen accidents com aquest. Segons la Fitxa Internacional de Seguretat Química (nspb0183), l'àcid nítric SI és tòxic. Una societat informada és una societat que segueix les instruccions de les autoritats en cas d'accident i la manca d'informació ens porta a desconfiar sempre i posar-nos en perill. Insisteixo: siguem adults !

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta