I l’encarregat de dirigir aquella històrica fita va ser un personatge singular, un personatge clau del segle XX, un visionari, un líder amb una visió de futur àmpliament demostrada amb fets. L’alcalde olímpic, i posterior president de l’Estatut, tenia el repte difícil de dirigir un govern de tres forces polítiques que havia de complir escrupolosament amb les expectatives generades, que no eren poques. No va ser fàcil, els entrebancs hi van ser-hi com hi són en qualsevol acció de govern. Però passats els anys i en perspectiva podem afirmar carregant-nos amb certes dosis d’objectivitat que Maragall va complir. Maragall va estar a l’alçada del càrrec de President de Catalunya. Per moltes raons: primer, perquè va ser valent i aquest és un valor determinant en un polític, amb una visió de país transformadora i inclusiva liderant un govern que va saber canviar el país de dalt a baix. No només amb promeses, sinó amb realitats palpables. Més mestres i escoles, amb més mossos d’esquadra i seguretat, amb infraestructures clau per modernitzar el país, en plans ambiciosos per a l’agricultura, en projectes socials propis de països nòrdics... Aquell model de país propi de Maragall, amb visió d’Estat, amb la mirada posada a l’Euro-regió i la Mediterrània, amb una vertebració del territori amb igualtat d’oportunitats per a tots els punts de Catalunya.
A l’igual que el seu iaio, el poeta Joan Maragall, va intentar canviar Espanya i va impulsar una reforma federal de l’Estat, amb una reforma de l’Estatut que de no haver-se retallat injustament la realitat que avui vivim seria una altra de totalment diferent. Maragall sí que era un federalista de debò i amb la sentència del TC va quedar enterrada a la seva aposta federal! El temps m’està ensenyant que només aquells que es rebel·len i no accepten l’ordre poden ser injustament tractats, no entesos o fins i tot acusats d’estar fora de la realitat. I això en mesura li va passar a Maragall. Avui el tracten tots amb l’apreci d’una persona malalta, però cal recordar que va patir en la seva pròpia carn el descrèdit dels adversaris i de molts dels seus companys de viatge.
A l’Ebre, només cal fer un repàs del que van suposar els governs d’esquerres i, tot i ser agosarat dir que es va fer més que en 23 anys de governs de Pujol, podem afirmar almenys que ens van fer sentir útils, ens van fer pujar l’autoestima com a territori i l’esforç inversor en relació als anys de mandat va ser superior a qualsevol altre, i això no és faltar a la veritat en cap cas. És de justícia dir que ERC va tenir un paper determinant i els seus dirigents van saber posar el nostre territori a l’ordre de prioritats del govern. Deltebre, per exemple, va haver d’esperar 23 anys per tenir un pont sobre el riu.
L’etapa de Maragall va ser políticament convulsa, però productiva i on es va transformar Catalunya. Malauradament l’Alzheimer va condicionar la seva acció futura al capdavant del país. La malaltia i companys que ni el van entendre ni el van tractar com mereixia. Avui el trobem a faltar, a la Plaça de Sant Jaume i al carrer Nicaragua. D’aquests dos espais pocs el volen recordar, però com diu el proverbi, “les persones passen però els fets queden”.
Joan Alginet i Aliau
és tercer tinent d’alcalde a l’Ajuntament de Deltebre.
Coincideixo amb el 99 % de l'article. Ara, sort que Lo passador depenia d'una conselleria d'ERC ( ironia ), que sinó.......Crec recordar que Joaquim Nadal era ( i és, de moment ) del PSC i el propi president, també. Ai, el pacte municipal !
ResponElimina... i com el vàren deixar alguns companys quan va parlar del seu projecte federalista!... Quanta enveja despertava...
ResponElimina...si ahora se parten el pecho por lo del federalismo, cuando la suerte ya esta hechada, eso tendria que haberse hecho hace dos 11 de septiembres...entonces si...y no haber callado...como han hecho...
ResponElimina