23 de febrer del 2014

Apareixen noves pintades franquistes i contra la independència al turó del Coll del Moro de Gandesa

GANDESA (Terra Alta).- No és la primera vegada que apareixen missatges contra la independència i a favor del franquisme i de la unitat d'Espanya al turó del Coll del Moro, un dels espais de la Batalla de l'Ebre a Gandesa. Però aquest cap de setmana han aparegut nous grafits al monòlit d'homenatge a Franco que hi ha al turó del Coll del Moro. Des del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre han explicat a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) que, periòdicament, han de suportar atacs d'aquest tipus. Per exemple, el passat mes de novembre, un fotògraf penjava la imatge que acompanya aquest article en el seu compte de Twitter i a Flickr, en què es poden llegir les frases "Fuera la independencia", "España solo 1 grande" i "Perro flautas muertos de ambre" (sic).

David Tormo, que n'és coordinador tècnic, ha dit a l'ANC que aquest tipus d'actes vandàlics només es podrien evitar amb una "vigilància intensiva de l'espai, econòmicament inviable", o bé "tancant l'accés lliure al públic". Recentment també ha estat objecte d'actes vandàlics el mur memorial de la Cota 705, a la serra de Pàndols, un altre dels espais històrics clau de la batalla. Tot i que ara, segons ha assegurat Tormo, feia temps que no es produïen atacs vandàlics, en pocs dies ja se n'han registrat un parell.

El primer va ser a mitjans del mes de febrer al mur memorial del a Cota 705, a la serra de Pàndols, on uns brètols van arrencar unes plaques en record al general Líster i als militants de la UGT morts en combat durant la Batalla de l'Ebre. L'últim, aquest mateix cap de setmana al monument franquista que hi ha al Coll del Moro. Es tracta d'un monòlit d'homenatge a Franco que va fer instal·lar la Diputació de Tarragona al 1953, amb motiu del 15è aniversari de la Batalla de l'Ebre. "Malauradament, sempre hi ha grups o individus que utilitzen els espais de memòria per fer les seues reivindicacions polítiques", ha finalitzat Tormo.

1 comentari:

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta