21 de febrer del 2014

El 25% de les obres del pla de restitució territorial per la descontaminació de Flix ja estan acabades


TORTOSA (Baix Ebre).- La societat estatal Acuamed ha enllestit una quarta part de les actuacions previstes al pla de restitució territorial vinculat a les obres de descontaminació del pantà de Flix, que paral·lelament ja han assolit el 30% de l'extracció dels fangs tòxics. En una reunió amb els alcaldes dels municipis afectats, la Generalitat ha detallat que de les 44 accions previstes al pla de restitució, se n'han acabat deu amb una inversió de 5,3 milions d'euros. Pel que fa a les 34 obres restants, l'Estat n'ha licitat sis, dos de les quals ja s'estan executant, n'hi ha 18 pendents de licitar, i 10 que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) encara no ha resolt els projectes o les expropiacions. D'aquestes 10, set estaran a disposició d'Acuamed en tres mesos, i tres que no tenen data perquè s'han de refer els projectes.

El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, que s'ha reunit amb els alcaldes dels municipis afectats per les obres del pla de restitució territorial, ha manifestat, però, que les obres prioritàries i de més urgència davant l'inici d'extracció dels llots tòxics de Flix estan enllestides. "Les més sensibles eren les deu que s'han acabat", ha assegurat Llebot.

Respecte les deu obres que l'ACA encara no està en disposició de traspassar a l'Estat perquè liciti les actuacions, Llebot ha explicat que són obres que corresponen a la segona fase del pla i, per tant, "la menys lligada als problemes d'abastament". Sobre les tres obres que no tenen previsió de quan es podran posar a disposició d'Acuamed, una és per motius tècnics -una captació per millorar l'abastament a Amposta i Sant Jaume d'Enveja-, l'altra per un recurs que ha presentat un particular -la construcció d'un dipòsit i reforma del sistema de captació per a l'abastament de la Mancomunitat Delta 3-; i la tercera és per l'elaboració d'un nou projecte per la captació i conducció en alta per a l'abastament de Miravet.

El pressupost total de les obres del pla de restitució d'aquestes dos fases ascendeix a 32,3 milinons d'euros. Llebot ha explicat que la Generalitat ja té agendada una reunió amb el Ministeri per reclamar que almenys es licitin les vuit obres pendents del paquet de la primera fase d'actuacions.

Acord per les depuradores de Sant Jaume d'Enveja i Horta de Sant Joan

D'altra banda, la Generalitat ha anunciat que ha arribat a un acord amb el govern de l'Estat per poder posar en funcionament les depuradores de Sant Jaume d'Enveja (Montsià) i Horta de Sant Joan (Terra Alta), així com el col·lector de sortida de la depuradora d'Alguaire (Segrià). Les infraestructures, fetes pel Ministeri, estan acabades des de fa dos anys però no s'havien pogut en marxa per la falta d'entesa entre l'Estat i l'ACA per la seua operativitat. La Generalitat reclamava la transferència de les depuradores per posar-les en marxa però l'Estat no ha cedit. Amb tot, s'ha arribat a un acord per signar un conveni perquè la Generalitat pugui operar-les en un termini breu. Segons Llebot, tot i que la Generalitat no renuncia a continuar reclamant la transferència de la titularitat, almenys s'ha arribat a un acord per posar en marxa aquestes infraestructures tan reivindicades. La manca d'entesa per posar en marxa aquestes depuradores havia fet que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) multés als ajuntaments per abocar aigües residuals al riu o barrancs. Llebot ha assegurat que intentaran que aquestes sancions no s'hagin de pagar perquè és una "situació injusta".


Via ACN


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta