31 de juliol del 2014

Es compleixen 25 anys de l’arribada d’aigua de l’Ebre a Tarragona, amb el 40% de les obres pendents al Delta


TORTOSA (Baix Ebre).- Aquest 31 de juliol ha fet 25 anys que el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) va posar en funcionament la distribució d’aigua potabilitzada des de la planta de l’Ampolla. El CAT es va crear a partir de la llei 18/81 que regula el minitransvasament d’aigua de l’Ebre fins al Camp de Tarragona, i pot gestionar una concessió de fins a 4 metres cúbics per segon d’aigua per als municipis i indústries del mateix consorci. L’aigua del CAT, que per llei no pot sortir de la província de Tarragona, s’agafa a canvi d’unes obres de revestiment al Delta que permeten recuperar l’aigua que abans es perdia pels canals de regadiu, però 25 anys després encara hi ha pendents de realitzar un 40% de les obres. De fet, els regants del Delta han entregat a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) els projectes per entubar les sèquies, ja que les obres han deixat de ser competència de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

El passat 10 de juliol, el CAT va voler commemorar el seu primer quart de segle amb un acte a la planta potabilitzadora de l’Ampolla, amb la presència del president de la Generalitat. En aquesta celebració, Artur Mas va afirmar que gràcies al CAT tant el Camp de Tarragona com les Terres de l’Ebre tenen resolt “el problema de l’aigua”, i va advertir que altres territoris hauran de fer “determinades coses” per garantir els abastaments d’aigua que el sud de Catalunya ja ha resolt.

Unes paraules de Mas que es podien interpretar com un nou missatge a les terres de Lleida perquè acceptin l’ús de l’aigua del Segre per a l’àrea metropolitana de Barcelona, potser a través de la concessió del canal Segarra-Garrigues. De fet, les paraules de Mas a l’acte dels 25 anys del CAT van provocar la reacció de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE). El moviment social va rebutjar “l’excés de triomfalisme” de les declaracions que es van fer a la planta de l’Ampolla, i va recordar que el minitransvasament “no ha fet cap favor” a les Terres de l’Ebre. De fet, la PDE va criticar Mas per haver dit que sense el CAT s’hagués produït un “desastre total”, i va assegurar que amb l’aigua del minitransvasament s’han desenvolupat les comarques del Camp de Tarragona, però no les de les Terres de l’Ebre. Segons el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, el CAT ha estat “la sangonera” de les Terres de l’Ebre”.

 En realitat, la PDE sempre ha qüestionat el model de gestió del CAT, fins al punt que fa temps que ve advertint que els nous “transvasaments encoberts” de l’Ebre, a través dels canals Xerta-Sénia i Segarra-Garrigues, es volen impulsar copiant el model de gestió del consorci del minitransvasament. Així, la PDE va alertar el govern de CiU que no compartiran un model de desenvolupament per a Catalunya basat en el CAT, i va reiterar la seua petició històrica perquè es retorne, de forma progressiva, la concessió de 4 metres cúbics per segon que té el CAT per subministrar aigua de l’Ebre al Camp de Tarragona.

Imatge CAT

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta