11 d’agost del 2014

La salinada d'enguany a la punta de la Banya podria superar les 90.000 tones


SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- Un hivern sense pluges i una primavera també força seca han fet que la campanya de recollida de sal al delta de l'Ebre tingui unes molt bones previsions. Segons xifres facilitades per Infosa, l'empresa que gestiona les Salines de la Trinitat a la punta de la Banya, s'estima una producció d'entre 90.000 i 95.000 tones de sal, quan la mitjana és d'unes 80.000 tones. A més, remarquen que el producte tindrà una bona qualitat. La collita, que habitualment començava a mitjans d'agost, ja fa un parell d'anys que s'endarrereix per aprofitar la calor de l'estiu. Així, aquest 2014 anirà del 25 d'agost a mitjans de setembre. Actualment, un 70% de la producció de sal del delta s'exporta a l'estranger.

 "És un any força bo", ha avançat el gerent d'Infosa, Joan Sucarrats. L'any passat la producció es va quedar en 74.000 tones, mentre que enguany "es preveu una campanya molt bona", ha assegurat, d'entre 90.000 i 95.000 tones -lluny, però, de les 105.000 de fa dos anys-. I és que les condicions meteorològiques han jugat al seu favor: d'una banda, amb un hivern amb molt poca pluja i una primavera en què gairebé tampoc ha plogut, i de l'altra, amb força vent a la zona del delta. Tot plegat ha fet que per aquest 2014 s'estimi una bona producció i una bona qualitat del producte.

La campanya de recollida, coneguda com la 'salinada', arrencava tradicionalment per aquestes dates, a mitjans d'agost, però els gestors de les salines ja fa dos anys que esperen una mica per aprofitar la calor d'aquestes properes setmanes per produir més sal. Així, la collita, en què treballaran una cinquantena de persones, començarà el 25 d'agost, i s'allargarà fins a mitjans de setembre. En "entrar al setembre encara amb collita tenim més risc de pluja", ha reconegut Sucarrats, "però ens compensa i ens val la pena", ha afirmat.

Un 70% de la producció de sal del delta de l'Ebre s'exporta a l'estranger. A Europa, el principal país de destinació és França, però també venen el producte a Alemanya o Bèlgica. Fora del continent europeu arriben als Estats Units -on tots els productes mediterranis són molt apreciats- o al nord d'Àfrica, entre altres. Pel que fa al mercat interior, un 20% de la producció es queda a Catalunya, mentre que un 10% es destina a la resta de l'Estat espanyol.

Menys producció de Flor de Sal

Un dels productes salins que produeix Infosa, la Flor de Sal, comercialitzada sota la marca Flor del Delta, enguany ha tingut un any més dolent, ja que "el temps no ha acompanyat massa", ha explicat el gerent de l'empresa. Produïda i recollida de manera artesanal des de la primavera, i amb un gran valor gourmet, esperen una collita d'uns 15.000 quilos de sal, quan habitualment superen els 20.000. Tot i això, comercialment la Flor del Delta es consolida i creix any rere anys. La característica principal d'aquest producte és que té menys clorur sòdic i més magnesi, i potencia el gust dels aliments.

Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta