18 d’agost del 2014

La taca d'algues comença a desfer-se, però Riba-roja d'Ebre reclama un estudi a fons del pantà



RIBA-ROJA D'EBRE (Ribera d'Ebre).- Poc després de les dues del migdia, Protecció Civil ha informat que algunes algues del pantà de Riba-roja d'Ebre han desaparegut, i que durant la tarda una empresa retiraria la resta per poder aixecar la restricció als municipis que s'abasteixen de l'embassament. Les primeres analítiques han apuntat que l'origen de la taca podria ser un bloom d'algues, és a dir, un increment ràpid de la població de microalgues en fermentació. Protecció Civil ha recomanat preventivament a la ciutadania no banyar-se ni pescar al pantà de Riba-roja d'Ebre, fins conèixer els resultats definitius. De fet, també ha difós una imatge del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) en què es poden veure les microalgues en procés de fermentació activa.

L’aparició d’una taca al pantà de Riba-roja d’Ebre, molt a prop de la presa de l’embassament, ha fet sonar aquest diumenge totes les alarmes. En detectar-se la taca, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) va decidir deixar de bombar aigua als municipis que s’abasteixen del pantà. Protecció Civil de la Generalitat ha detallat que es tracta de Riba-roja d’Ebre, Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca. Però també han informat de l’episodi, sense restriccions en l’abastament d’aigua, als pobles de Flix, Ascó, Vinebre, Garcia, Móra d’Ebre, la Fatarella i la Torre de l’Espanyol. Tot i el tancament del pantà, aquestes poblacions tindrien reserves d’aigua entre 24 i 48 hores.

Aquest dilluns al matí, els tècnics de la Generalitat han fet una inspecció visual aigües amunt del pantà. En declaracions a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), el delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, ha dit que el govern confiava en restablir la normalitat en l’abastament d’aigua en poques hores. A més, molts municipis només bombegen aigua de nit per aprofitar la tarifa nocturna i estalviar costos. Per tant, aquest episodi no haurà tingut cap afectació en el subministrament d’aigua a la població.

Per la seua banda, l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, ha explicat que el color blavós de la taca els va alertar inicialment, ja que l’aspecte feia pensar que es tractés de sulfat de coure. Un extrem que les primeres analítiques ja han descartat. Siga com siga, Suárez ha demanat un estudi a fons de l’estat del pantà de Riba-roja d’Ebre, ja que fa temps que s’estan registrant episodis estranys, com la introducció d’espècies foranes o una gran mortaldat de carpes. L’alcalde ha dit que el pantà de Riba-roja d’Ebre ha de deixar de ser “un forat negre per a la ciència”, i ha ofert la col·laboració de l’Ajuntament amb les universitats, amb l’IRTA o amb el mateix CESIC.

Imatge ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta