23 de gener de 2015

Agents Rurals denuncien que la Generalitat porta un mes de retard i que no els ha deixat actuar contra el brot de sarna al Port


GANDESA (Terra Alta).- L'Associació Professional d'Agents Rurals de Catalunya ha denunciat la gestió del Departament d'Agricultura, des que el passat 11 de desembre es va confirmar la mort d'un exemplar de cabra salvatge per sarna sarcòptica al massís del Port. Els agents han assegurat que, des de fa un mes, treballen per localitzar animals sospitosos de patir la malaltia, actualment en tenen identificats una quinzena, i que des de la Generalitat no se'ls ha deixat actuar fins ara: aquest dimecres en van abatre quatre. L'associació recorda que l'única manera de controlar la sarna, tot i la dificultat, és una actuació "contundent" des de l'inici, i reclamen coordinació entre els agents i els caçadors.

Segons han denunciat des de l'entitat professional, la justificació inicial que rebien els agents rurals per no abatre cap animal era perquè s'havia d'elaborar un protocol d'actuació per part del Departament. Aquestes autoritzacions arriben aquest dimecres perquè s'actuï en quatre termes municipals de la Terra Alta on es detecta la presència de sarna sarcòptica. Des d'aquest dimecres, els agents rurals treballen en quatre àrees privades de caça dels termes de Bot i Prat de Comte, mentre que les àrees d'Horta de Sant Joan i Gandesa les assumeixen les societats de caçadors i també efectius de Forestal Catalana.

El president de l'Associació Professional d'Agents Rurals de Catalunya, Francesc Coll, ha assegurat, en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), que la participació dels caçadors en el control d'aquest brot és "necessària", però que no es pot deixar "tota la responsabilitat en la voluntarietat dels caçadors". "Els caçadors són persones que tenen els seus treballs i que podran col·laborar a hores soltes. Els agents rurals disposem dels mitjans necessaris: telescopis, armes de gestió i vehicles per traslladar els animals, a més de l'experiència de treball de camp amb la cabra salvatge dels Ports. Tenim recursos humans, professionals i de mitjans que són públics i reclamem que ens deixin actuar", ha detallat.

Des de l'administració es va assenyalar que les àrees privades de caça decideixen si actuen a través de les societats de caçadors o demanen ajuda a la Generalitat perquè actuïn a través del Cos d'Agents Rurals (CAR). Amb tot, segons alerten des de l'Associació Professional d'Agents Rurals, estem davant d'un cas "d'emergència" perquè "amenaça l'ecosistema dels Ports però també del Maestrat perquè això passarà a Terol o a Castelló, així com de l'economia de la zona perquè hi ha gent que viu del turisme cinegètic".

"Els experts diuen que és molt difícil aturar el brot de sarna però que l'única manera de fer-ho és amb una actuació ràpida, coordinada i contundent", ha afegit. Així mateix, l'Associació d'Agents Rurals també ha fet una crida a la mateixa societat civil perquè si veu algun gos, rabosa o porc senglar sospitós de tenir la malaltia que avisi ràpidament. "Cal la implicació de tothom perquè ja anem amb un mes de retard", ha lamentat. / ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta