26 de gener del 2015

Unió de Pagesos proposarà aquest dilluns noves mobilitzacions per lluitar contra la crisi dels cítrics de l'Ebre



TORTOSA (Baix Ebre).- Quan fa poc més d'una setmana que un centenar de productors ebrencs es van manifestar per la crisi dels cítrics, amb l'abocament de 3.000 quilos de mandarines a la carretera C-12 a Tortosa, el sindicat agrari Unió de Pagesos proposarà aquest dilluns noves mobilitzacions en una assemblea a Alcanar. I és que, malgrat que alerten de la seua difícil situació des d'abans de les festes de Nadal, "fa un mes que no tenim cap moviment de fitxa important", ha denunciat el responsable dels cítrics del sindicat, Carlos Roig. El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, ha reconegut que es tracta d'un problema "de difícil resolució", però ha insistit que dialoguen amb tots els agents implicats per mirar de posar-hi remei.

Des de la Unió de Pagesos continuen reclamant, sobretot, un ajut d'estat al govern català que els permeti destruir les clementines malmeses que queden a les finques -principalment per evitar que les mandarines es converteixin en un focus d'infecció de la mosca de la fruita de cara a la propera campanya-. També, a través de la Generalitat, segueixen demanant que s'ampliïn les mesures de retirada, és a dir, la quantitat de mandarines que es poden destinar a fer suc. Tot plegat es debatrà aquest dilluns en una assemblea a Alcanar, un dels municipis més afectats.

Precisament el responsable del sector dels cítrics d'Unió de Pagesos, Carlos Roig, ha assegurat que de la trobada d'aquest vespre és "gairebé segur" que en sortirà alguna nova acció de protesta, que probablement es faria a Alcanar. Una manera més de fer sentir la seva veu perquè "de moment, no veiem molta agilitat en aprovar mesures noves", ha lamentat.

Els peritatges d'Agroseguro

Una altra de les qüestions que, de ben segur, sortirà a l'assemblea d'avui, és la problemàtica amb Agroseguro. Així, tot i que una part dels productors s'hagin vist coberts per l'assegurança, en altres casos aquesta s'espolsa la responsabilitat redefinint les condicions per les quals el vent hauria estat el responsable de les pèrdues de la collita. En aquest sentit, des de la Generalitat han apuntat que, de cara al futur, s'haurien de redefinir les assegurances, per evitar aquest tipus de conflictes.

Reunió de la taula del cítric

El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, ha explicat que aquesta setmana passada s'han reunit amb la direcció general del Departament d'Agricultura de la Generalitat, i que aviat es convocarà una reunió de la taula del cítric per tractar la crisi actual.

Referent a l'autorització de més quantitat de clementines per a fer suc que ha fet el Ministeri d'Agricultura, el delegat s'ha mostrat prou satisfet. Encara que la primera retirada quedava coberta totalment per fons europeus, i l'ampliació va a càrrec del productor en un 50%, Pallarès ha manifestat que les grans cooperatives del sector estan d'acord amb la gestió d'aquest punt.

Pel que fa a l'ajut d'estat que demana Unió de Pagesos -d'entre tres i cinc milions d'euros- ha reconegut que és la part més complicada d'aconseguir. No obstant, ha incidit que des de la Generalitat s'està insistint molt davant de Madrid i davant d'Europa per veure com es pot acabar de resoldre. "Potser la celeritat que voldria el sector és difícil d'assolir", ha afirmat Pallarès, però ha volgut deixar molt clar que, tot i que el procés "no serà fàcil", la crisi "es va solucionant a poc a poc", ha conclòs. / ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta