22 de gener del 2015

Vinaròs i Escal UGS recorren l'anul·lació de la llicència d'obres de la planta terrestre del Castor


VINARÒS (Baix Maestrat).- L'Ajuntament de Vinaròs i l'empresa Escal UGS han presentat sengles recursos contra l'anul·lació de la llicència d'obres de la planta terrestre del projecte Castor. El jutjat contenciós-administratiu número 2 de Castelló ha sentenciat que l'autorització d'una activitat industrial en un terreny rústic és incompatible amb el planejament urbanístic, a més de no disposar de la Declaració d'Interès Comunitari. La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ha anunciat que exigirà l'execució de la sentència -en cas de confirmar-se- i trametrà la informació del cas al jutjat de Vinaròs que investiga la trama del Castor per suposada prevaricació ambiental.

El govern municipal del PP al consistori vinarossenc i la promotora del magatzem de gas submarí van presentar els seus recursos d'apel·lació, que haurà de resoldre el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), amb pocs dies de diferència fa ja gairebé dues setmanes. La sentència del passat 1 de desembre del jutjat contenciós-administratiu número 2 de Castelló tombava un dels aspectes més qüestionats en un primer moment des del territori al voltant del projecte Castor: la ubicació de la planta d'operacions terrestre.

Els recursos de l'Ajuntament i l'empresa intenten evitar el mal major que suposaria una sentència definitiva anul·lant l'operació urbanística, amb la possibilitat que una execució d'aquesta portés a l'enderroc o desmantellament de les instal·lacions. Tot això, un cop Escal UGS -en mans de l'ACS de Florentino Pérez- ha abandonat el projecte i ha estat compensada amb 1.350 milions d'euros, mentre que les estructures del Castor estan actualment gestionades i hibernades per Enagás, per encàrrec del govern espanyol-. Per si això fos poc, en el moment d'obtenir els permisos municipals, l'empresa va abonar al consistori, en concepte d'impost de construcció i llicència d'obertura, 2,6 milions d'euros.

Argumenten els recursos que els terrenys escollits -després que el govern socialista decidís traslladar la planta cap a l'interior per intentar desactivar el descontent popular al municipi veí d'Alcanar, que en resultava el més afectat per la ubicació original- permetien acollir de forma excepcional aquest tipus d'implantacions. És més, asseguren que la idoneïtat del lloc estava condicionada per la distribució de les instal·lacions del projecte i la seva proximitat. La promotora, a més, esgrimeix la seva condició de concessionària de l'administració així com la consideració d'"estratègica" i "urgent" que li va atorgar el govern espanyol per veure's deslliurada d'aportar la Declaració d'Interès Comunitari.

Més llenya al foc per un projecte que, progressivament, i després que el govern espanyol l'hagi decidit la polèmica hibernació i compensació a l'empresa constructora, comença a recollir decisions judicials adverses: a la del jutjat de Vinaròs abans esmentada, cal afegir la suspensió del traçat del gasoducte d'interconnexió amb la xarxa general per part de l'Audiència Nacional -per no disposar del preceptiu estudi d'impacte ambiental- i, ara, aquest contenciós en contra, arran d'una de les múltiples demandes presentades per l'empresa agrícola Río Cenia, SL, a la qual el govern espanyol pretenia expropiar per construir la planta terrestre en un primer moment.

El consistori, llavors governat pel PSOE, la va autoritzar en un temps rècord durant les festes de Nadal de l'any 2009: els tècnics emetien l'informe favorable el mateix dia que rebien el voluminós expedient de mans de l'empresa, el 23 de desembre, i la junta de govern local l'aprovava el dia dels Innocents, 28 de desembre. I ho va fer en uns terrenys rústics no urbanitzables de 28 hectàrees, sense haver estudiat cap alternativa per ubicar-la en algun polígon industrial pròxim ni disposar de la Declaració d'Interès Comunitària del govern valencià que li hauria permès tirar endavant. El projecte, finalment, es va construir sobrepassant els límits d'edificabilitat i les alçades, així com vulnerant els principis d'integració paisatgística que havia de respectar.

La Plataforma ja havia avisat

"Ja havíem advertit quan vam presentar les al·legacions al projecte que aquesta instal·lació industrial no podia estar ubicada en sòl rústic. No calia ser arquitecte per veure la incompatibilitat urbanística. No compleix la densitat i no és compatible amb el planejament urbanístic de Vinaròs. Està fet sense Declaració d'Interès Comunitari, en contra de la normativa valenciana", ha reblat la portaveu de la Plataforma Ciutadana en Defensa del Sénia, Cristina Reverté, qui ha lamentat que, malgrat tot, les sentències arribin un cop el govern espanyol ha intentat tancar el nyap amb la hibernació i la indemnització a Florenitno Pérez.

El moviment social, que al seu moment ja va denunciar que darrere de la gran "celeritat" de l'Ajuntament vinarossenc a l'hora d'aprovar la llicència del projecte s'amagava mala gestió i precipitació injustificada", veu ara que "sigui de nou la gent qui acabi pagant si s'executa la sentència". Així ho reclamaran si, finalment, el TJSCV acaba confirmant-la. "És una infracció greu perquè quan, segons el planejament urbanístic la llicència és nul·la, resulta insalvable", recorda Reverté.

La Plataforma demanarà que el cas s'incorpori a les diligències obertes al jutjat número 4 de Vinaròs, que investiga la comissió de presumptes delictes contra el medi ambient i prevaricació ambiental per part dels càrrecs del govern espanyol del PSOE que van autoritzar el projecte Castor i la mateixa empresa Escal UGS. També farà arribar el cas al Banc Europeu d'Inversions -que va emparar una emissió de bons de 1.440 milions d'euros per finançar el projecte, 500 dels quals provinents de fons públics europeus- i al Síndic de Greuges. "Quan les coses es fan malament, tot surt a la superfície", ha sentenciat. / ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta