26 de març del 2015

Tortosa adquireix la casa natal de l'escultor Agustí Querol, al barri de Santa Clara



 TORTOSA (Baix Ebre).- L'Ajuntament de Tortosa ha adquirit la casa natal de l'escultor Agustí Querol, al número 11 del carrer Pujada de Santa Clara. L'alcalde, Ferran Bel, ha avançat que la seua voluntat és recuperar la casa, rehabilitar-la i estudiar quins usos se li acabaran donant. La doctora Núria Gil i Joan Sabaté, experts ambdós en l'obra d'Agustí Querol, van posar en coneixement de l'Ajuntament l'existència d'aquesta casa que estava a la venda. En aquest sentit, Bel ha agraït a tots dos la seua col·laboració per tal d'aconseguir que aquesta casa, encara que molt deteriorada, hagi passat a ser patrimoni de la ciutat.

En el marc de la recuperació de la figura d'Agustí Querol, l'alcalde també va anunciar que l'Ajuntament rehabilitarà l'antic pedestal que l'escultor tortosí va crear com a base de l'escultura de Mossèn Sol, i que estava al col·legi de Sant Josep. La plaça Mossèn Sol, al barri del Rastre, actualment en fase d'urbanització integral, lluirà l'escultura i el recuperat pedestal.

Querol (1860-1909) és un dels artistes més rellevants de la seua època, representant del gust oficial de finals de segle XIX, i molt sol·licitat a la capital de l'Estat. Agustí Querol va rebre les primeres classes de Ramon Cerveto. Estudià a Barcelona i a Roma. Va obtenir medalles en exposicions internacionals de belles arts a Chicago, París, Madrid i Barcelona, així com importants encàrrecs dels ministeris espanyols. Una de les seves obres més destacades és el frontó de la Biblioteca Nacional a Madrid (1892). En tornar d'Itàlia, s'establí a Madrid, sota la protecció de Cànovas, i inicià una carrera ascendent. Així ho ha recordat Gil, qui s’ha mostrat convençuda que encara hi ha molt per treballar al voltant de la figura de Querol.

Per la seua part, Sabaté ha remarcat que la història artística de l’Ebre, especialment pel que fa a l’escultura, no s’entén sense l’obra d’Agustí Querol. Així mateix, ha afirmat que cal reivindicar la gran concentració d’escultors de rellevància que va tenir al territori.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta