24 de maig del 2015

Les 10 claus per entendre les eleccions municipals a les Terres de l'Ebre


TORTOSA (Baix Ebre).- Aquest 24 de maig tenen lloc les eleccions municipals, uns comicis que a les Terres de l’Ebre arriben amb 185 candidatures: 169 llistes per als 52 ajuntaments i 16 més per presidir les cinc entitats municipals descentralitzades (EMD) del territori. A l'Ebre, estan cridats a votar un total de 130.658 persones.  Aquestes són algunes de les claus per entendre les municipals del 2015 a les Terres de l'Ebre:

1-Nou candidatures a Tortosa; una sola llista en cinc municipis. Entre els municipis en què els electors es trobaran més opcions polítiques hi ha Tortosa, amb nou candidatures, i després Roquetes i Sant Carles de la Ràpita, amb set llistes en cada població. En canvi, hi ha cinc municipis en què només hi ha una única candidatura: Freginals, Caseres, la Pobla de Massaluca, Miravet i Vinebre.

2-Tres municipis perden regidors. El descens demogràfic dels darrers quatre anys ha provocat que alguns ajuntaments de les comarques de l'Ebre perdin regidors. En baixar de la barrera dels 10.000 habitants, Alcanar perdrà un total de 4 regidors i passarà de 17 a 13 regidors. En aquesta població, el republicà Alfons Montserrat intentarà compensar a les urnes un mandat molt díficil en aquesta localitat del Montsià. També perd regidors un altre consistori molt convuls: Batea passa d'11 a 9 regidors, amb Joaquim Paladella (UP) intentant resistir l'assetjament electoral de Cent per Cent per Batea i CiU. Finalment, Ginestar també perd regidors i passa de 9 a 7 regidors.

3-Tres alcaldesses històriques no repeteixen. Les eleccions del 24 de maig portaran tres noves cares a l’alcaldia de la Sénia, el Perelló i Paüls. Tres municipis governats per dones, polítiques històriques, que en aquestes eleccions no s’han tornat a presentar. Marutxi Ballester no opta a la reelecció per Futur per la Sénia, i ha cedit el seu lloc a Joan Moisès. Al Perelló, l'adéu de Genoveva Margalef ha deixat el PSC sense referent, fins al punt que els socialistes no es presenten en aquest poble del Baix Ebre. Finalment, la convergent Júlia Celma tampoc no repeteix a Paüls, on el nou candidat de CiU és Manolo Lluís.

4-Majories absolutes incertes a Tortosa i Amposta. Tant a la capital del Baix Ebre com a la del Montsià, les dues capitals més poblades del territori, perilla la majoria absoluta de CiU. Ferran Bel intentarà conservar els 12 regidors amb què va imposar-se el 2011, quan va aconseguir la primera majoria absoluta de la democràcia a Tortosa. El gran dubte, en aquest cas, és saber si l'oposició d'esquerres tindrà prou força com per sumar i apartar Bel de l'alcaldia. A més, tant Movem Tortosa com el PSC desconfien dels republicans, ja que temen que podrien reeditar el pacte entre CiU i ERC de les eleccions del 2007. En el cas d'Amposta, el convergent Ferré concorre a les eleccions per tercera vegada, mentre l'oposició -sobretot d'Esquerra d'Amposta- vol forçar el canvi de govern després de 28 anys d'alcaldies de CiU.

5-Primera volta del 27-S. Les municipals d'aquest 24-M tenen moltes lectures en clau local, però també són molt importants per a Catalunya. Seran les primeres eleccions després de la consulta o procés participatiu del 9-N del 2014, i també les primeres abans de les eleccions catalanes que Artur Mas va anunciar que convocarà per al proper 27 de setembre, i que haurien de ser “plebiscitàries” sobre el futur del país. Falten poc més de quatre mesos per a les eleccions del 27-S, i per això hi ha partits, com ERC, que han proclamat que les municipals seran una primera volta de les plebiscitàries de la tardor.

6-La força del bloc sobiranista. Amb 49 llistes cadascuna, CiU i Esquerra són les dues forces que més candidatures presenten a les Terres de l’Ebre. CiU només ha deixat de presentar llistes a Godall, Caseres i Miravet, mentre que Esquerra ha assolit el seu màxim històric de candidatures. Un bloc sobiranista al qual també cal sumar les 11 candidatures vinculades a Iniciativa, cinc més que fa quatre anys, i les quatre llistes que ha fet la CUP a Tortosa, Deltebre, Ulldecona i Alcanar.

7-Mals moments per al PSC i per al PP. En canvi, el debat nacional ha portat el PSC a presentar-se en la meitat d’ajuntaments de les Terres de l’Ebre. Amb 26 candidatures, els socialistes han deixat de presentar-se en una desena de municipis en què governaven o fins i tot han tingut alcaldies aquests quatre anys: el Perelló, el Pinell de Brai, Flix, Ginestar, Horta de Sant Joan, l’Aldea, Bot, Ascó, Corbera d’Ebre o la Fatarella. Per la seua banda, el PP ha perdut cinc candidatures en relació al 2011, tot i que finalment ha pogut presentar llista a Amposta, on el seu excandidat, Guillermo Martínez, havia anunciat que es presentaria per Ciutadans.

8-L'absència de Ciutadans. De fet, el partit liderat per Albert Rivera no presentarà cap llista a les Terres de l’Ebre, tot i les bones perspectives de Ciutadans tant a Catalunya com en diverses zones d’Espanya.

9.-Escassa irrupció de Podem. El partit de Pablo Iglesias només es presentarà a Tortosa i Alcanar, però sota la fórmula d’agrupació d’electors. Tant Som Tortosa com Som Alcanar intentaran entrar als respectius ajuntaments.

10-Presència testimonial de l'extrema dreta. També cal tenir en compte les quatre candidatures de Plataforma per Catalunya (PxC) a Tortosa, Amposta, Roquetes i la Sénia. Aquest mandat,  PxC ha tingut un regidor a Tortosa, un a Amposta i dos a Roquetes. En el cas de Tortosa, també hi ha una candidatura del partit Democracia Nacional.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta