25 de juny del 2015

La Comissió per a la Sostenibilitat aprova amb un consens històric la nova proposta de cabals ambientals per a l'Ebre



AMPOSTA (Montsià).- La Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre ha aprovat aquest dijous, per consens, els nous cabals ambientals per al tram final de l'Ebre. La proposta manté tres xifres mínimes diferenciades per a anys secs, normals i humits i se situa entre una forquilla de 5.871 hectòmetres cúbics anuals i 9.907 hectòmetres cúbics. Com a novetat, també s'incorpora un cabal de 3.518 hectòmetres cúbics en casos d'excepcionalitat per sequera perllongada. El conseller Santi Vila s'ha mostrat "francament satisfet" per haver aconseguit un acord històric entre regants, administracions i sectors ecologistes i conservacionistes. "És una solució de compromís, pragmàtica, realista i ambientalment compromesa", ha manifestat. El conseller també ha anunciat que la Generalitat incorporarà els nous cabals a les al·legacions del nou Pla Hidrològic de conca de l'Ebre.



La comissió tècnica de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre ha complert l'encàrrec fet fa tres mesos i ha presentat una nova proposa de cabals ambientals pel tram final de l'Ebre que actualitza la proposta elaborada l'any 2007 i assumida pel Parlament. Tot i que es rebaixen els cabals fixats en aquell moment, la nova proposta ha aconseguit el consens de tots els sectors implicats: conservacionistes i ecologistes, inclosa la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), regants, i les administracions. Tot i que la Confederació Hidrogràfica del'Ebre (CHE) no ha assistit a la reunió d'aquest dijous, el subdirector de Planificació i Ús sostenible de l'aigua del Ministeri de Medi Ambient sí que hi ha votat favorablement.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha subratllat la importància d'assolir aquest consens històric ja que en altres moments no havia hagut unanimitat. "Hem aconseguit superar la dinàmica de molts anys d'enfrontaments entre la sensibilitat dels regants, la visió de l'administració i dels sectors més conservacionistes o ecologistes", ha afegit. Vila ha assegurat que la nova proposta incorpora "ciència per sobre dels sentiments" per a un Pla Hidrològic de l'Ebre de nova generació. "Està absolutament sintonitzat amb les directives europees que ens permeti garantir els cabals ecològics i assegurar l'activitat de regadiu i econòmica al territori", ha afegit.

La nova proposta fixa com a cabal ambiental per a anys secs 5.800 hectòmetres cúbics anuals, gairebé el doble dels 3.000 que estableix el planejament actual. "La feina continua acreditant científicament que el cabal actual fixat posaria en risc l'activitat que es fa a l'Ebre però també revisa la posició maximalista que preveia 7.000 hectòmetres", ha defensat el conseller. La proposta , que s'incorporarà a les al·legacions que abans del 30 de juny presentarà el Govern al nou Pla, garanteix una avinguda anual a la primavera per oxigenació de les aigües i arrossegament dels llims i preveu mesures per regular la falca salina.

Cabal per situacions d'excepció

Una altra de les novetats de la proposta és que incorpora un cabal mínim garantit en situació d'excepcionalitat en temps de sequera que es situa en els 3.518 hectòmetres cúbics. Aquest és el punt sobre el qual la PDE ha expressat els seus dubtes sobre en quins casos es considerarà excepcional una sequera. La portaveu de la PDE, Susanna Abella, que ha valorat "molt positivament" l'acord i els esforços fets pels representants del Govern i els experts presents a la comissió tècnica, ha afirmat que "s'ha de definir millor si parlem de sequera meteorològica o sequera per escassetat per l'ús d'aigua a la conca".

Preguntat pels mitjans de comunicació, el conseller Vila també ha admès que el nou Pla Hidrològic de l'Ebre haurà de "dirimir amb molta cura com es mesura l'excepcionalitat". "Com més científicament ho fem, més solvència tindrem", ha advertit.

Els passos a seguir

Un cop aprovada la nova proposta de cabals, la Generalitat la incorporarà al paquet d'al·legacions que presentarà al nou Pla Hidrològic de la conca de l'Ebre que hauria d'estar enllestit abans de finals d'any. El conseller ha explicat que confien que la "posició consensuada a Catalunya" es pugui traslladar a altres comunitats autònomes. "Hem d'aconseguir canviar els projectes més expansius que alguna altra comunitat havia plantejat", ha detallat Vila, referint-se a les més de 465.000 noves hectàrees de regadiu previstes. "El Ministeri té l'obligació d'anar incorporant la reflexió a altres comunitats com l'Aragó perquè el Consell Nacional de l'Aigua no sigui un ball de bastons", ha manifestat.

Tot i que tècnics del Ministeri han donat el vistiplau a la proposta de cabals, la CHE no ha assistit a la reunió d'aquest dijous i hi ha dubtes sobre el seu posicionament. Com ha explicat la portaveu de la PDE, Susanna Abella, s'ha d'aconseguir que es pugui aprovar al Consell de l'Aigua de la conca després de l'estiu, i posteriorment al Consell Nacional de l'Aigua. "L'experiència que tenim, com la de l'any 2007, ens fa tenir poca confiança amb la posició del Ministeri, però l'acord d'avui és molt important", ha manifestat.

Precisament pels dubtes sobre el posicionament del govern espanyol, la PDE ha demanat a la Generalitat que demani la convocatòria de reunió de la comissió del Pla Integral de Protecció del Delta de l'Ebre (PIPDE), òrgan on hi ha representants del Govern i el Ministeri. "No tenim clar qui la de convocar però la Generalitat ha de posar aquesta proposta sobre la taula i que quedi ben clar que no són els competents per convocar-la", ha manifestat Abella. Preguntat per aquest organisme, el conseller Vila ha assegurat que no és necessària aquesta reunió.

Cabals detallats

La nova proposa de cabals s'ha dut a terme incorporant nous condicionants i paràmetres com les noves sèries hidrològiques calculades posteriorment al 2007 i emprades en la determinació de recursos i la planificació de la conca de l'Ebre. Com ha explicat el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Jordi Agustí, s'han utilitzat nous models matemàtics que avaluen el règim natural dels rius sense les presses i que el redueixen dels 18.000 hectòmetres cúbics als 14.000 hectòmetres. "Aquesta baixada l'havíem de descomptar i, a més, hem incorporat criteris científics en relació a les espècies de fauna, cabal ecològic i la falca salina", ha detallat.

A partir dels nous càlculs es planteja un volum anual de 5.871 hectòmetres cúbics en anys secs, 7.732 en anys considerats pluviomètricament normals, i 9.907 hectòmetres cúbics en anys humits. El règim de cabals varia també segons els mesos de l'any. En aquest cas, en anys secs, es preveuen cabals de 84 metres cúbics per segon al seu pas per Tortosa en un mes d'octubre, de 153 al novembre, de 204 al desembre, de 143 al gener, de 166 al febrer, de 212 al març, de 329 a l'abril, de 303 al maig, de 268 al juny, de 147 al juliol, 107 a l'agost i 120 al setembre.

Per a anys normals, els cabals són de 124 metres cúbics per segon al seu pas per Tortosa en un mes d'octubre, de 410 a l'abril i de 132 a l'agost. En cas d'anys humits, els cabals mínims es fixen en els 192 metres cúbics al seu pas per Tortosa a l'octubre, 396 al desembre, 475 a l'abril, i 166 a l'agost.
/ Via ACN


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta