3 d’agost del 2015

Compromís d'Agricultura per aconseguir l'informe ambiental que desbloquejarà la darrera fase del reg de la Terra Alta



BATEA (Terra Alta).- El conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, ha visitat aquest dissabte les obres de la darrera fase d'ampliació del reg oriental de la Terra Alta. A peu de terreny el conseller s'ha compromès amb els regants a treballar per desencallar la segona fase dels treballs que no poden executar-se fins que no hi hagi un informe d'impacte ambiental. El tràmit s'ha allargat perquè els regants volen aprofitar aquest mateix estudi per demanar, a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) l'ampliació de la concessió d'aigua de reg de les 9.000 hectàrees actuals a 14.000. El regants volen que la segona fase pugui començar en pocs mesos i l'obra estigui llesta la propera campanya de reg, abans de la primavera.

El reg oriental de la Terra Alta abasta els municipis de Batea, Bot, Caseres, Corbera d'Ebre, la Fatarella, Gandesa, la Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs. Les primeres obres es van fer l'any 1997. L'objectiu és transformar amb reg de suport gairebé 9.000 hectàrees de conreu, sobretot de vinya i olivera, i també d'ametller i alguna zona de fruiters. Actualment hi ha 7.016 hectàrees en disposició de regar i se n'hi sumaran gairebé 500 més (338 parcel·les regables) en aquesta darrera actuació que s'intenta executar.

Es tracta de la última optimització d'aquesta xarxa que la Comunitat de Regants de la Terra Alta (Regzota) ha començat a transformar en regadiu en un nou sector als termes municipals de Caseres i Batea. És l'etapa 3 de l'àrea dominada per la bassa 2.2 i es divideix en dues fases. La primera fase estarà llesta a finals d'aquest any, tot i que han patit un retard d'uns tres mesos a causa d'unes prospeccions arqueològiques que es va haver de fer a la zona. El president de la comunitat, Joan Baptiste Esteve, ha agraït la celeritat amb què han actuat els tècnics de la Generalitat amb aquesta actuació que havia fet tèmer un llarg endarreriment dels treballs.

El problema però és l'estudi d'impacte ambiental que es necessita per posar en marxa la segona fase tenint en compte que la finca on s'estan fent les obres està situada en una zona del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN). Els regants han demanat que l'informe serveixi també per a la petició a la CHE d'una ampliació de la concessió de captació d'aigua de manera que s'ampliïn les 9.000 hectàrees regables autoritzades actualment fins a les 14.000.

Comprimís del conseller

El conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, que ha visitat les obres aquest dissabte a Batea, s'ha compromès a fer tot el que sigui possible perquè s'acabin tots els tràmits i que la segona fase d'obres pendents es pogués començar paral·lelament o a continuació de la primera, tal com li han demanat els regants de la comarca terraltina. D'aquesta manera, els treballs haurien d'estar enllestits abans de la propera campanya de reg, que es farà cap als mesos de febrer o març de l'any que ve. "Em comprometo a fer tot allò necessari perquè sigui així i que a l'inici de la campanya tothom pugui utilitzar l'aigua. La complexitat de gestions, quan acaben sent entre diferents administracions, fa que no pugui assegurar que serà així segur però agafo el compromís de fer la feina que ens pertoca perquè pugui ser", ha assegurat Ciuraneta.

El conseller ha remarcat la importància d'unes obres acordades amb el Govern perquè els diners dels regants "revertissin en l'execució del reg". "És una manera de fer que demostra que el Govern creu en el territori i podrem tirar endavant un reg que la gent d'aquí espera i molt", ha destacat el conseller. Ciuraneta ha detallat que el reg oriental de la Terra Alta ha tingut una inversió de gairebé 5 milions d'euros, 2 milions i escaig en la darrera etapa i ho ha assenyalat com "una política de benestar" dirigida a generar riquesa perquè la gent pugui continuar vivint a la Terra Alta i el jovent pugui prendre les regnes perquè l'agricultura a la Terra Alta tingui projecció de futur.

Inversió en millors materials i visió de futur

Com ha remarcat Esteve, aquestes obres per a la transformació al reg de 500 hectàrees es farà amb tubs de polietilè. Es tracta d'un material que ja s'havia fet servir a la zona de la Fatarella i que en ser més modulable, permet no malmetre els cultius per on passa la xarxa i evitar l'orografia més complicada. A més, el material té més resistència i durabilitat i causa menys problemes i incidències que altres, com el PVC. L'aigua pr regar prové del riu Algars, al seu pas per Batea. Hi ha tres ramals executats des d'on s'estendrà amb canonades a pressió per gravetat fins a la zona de bombeig. també s'instal·laran hidrants compartits i situats estratègicament i punts de captació a cada finca. La xarxa tindrà capacitat per regar fins a 700 hectàrees en una àrea d'unes 1.000, aproximadament.

Com ha apuntat el president de Regzota, la xarxa oriental de reg només té pendent la transformació de la zona més elevada de l'altiplà nord de la comarca. Fa uns 7 anys es va descartar el projecte que preveia una bassa per rebombament a la zona del Coll del Moro perquè només un 20% de la superfície regable es va interessar pel projecte i la inversió no era rendible amb aquestes xifres. Esteve ha explicat que no es descarta però, reprendre aquest projecte ara que els avantatges del reg a la comarca comencen a ser valorats. "A la Terra Alta no teníem cultura de reg i des de fa uns anys, el sector vitivinícola i els agricultors s'han adonat que el reg és una eina necessària per tirar en davant el futur de la comarca. Amb el reg de suport fem que l'agricultura tiri endavant", ha destacat Esteve./ via ACN i Canal 21 Ebre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta