18 d’agost del 2015

La PDE, Seo/Birdlife i el GEPEC rebutgen el projecte per construir tres assuts al tram final de l'Ebre


TORTOSA (Baix Ebre).- La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i les entitats ecologistes Seo/Birdlife i Gepec han demanat l'aturada "immediata" de les gestions que s'estan duent a terme per reactivar un projecte per construir tres assuts amb tres centrals hidroelèctriques al tram final del riu Ebre. Les entitats volen que s'inclogui la llera del tram català del riu a la Xarxa Natura 2000 per evitar que es puguin tirar endavant projectes com aquest, i han demanat al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que porti a debat aquesta iniciativa a la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre. El projecte, impulsat per una empresa privada, compta amb el suport del Govern i està pendent de les autoritzacions del Ministeri.

Primeres veus crítiques davant la reactivació, per part de l'empresa SERCOSA, del projecte -de fa més de 15 anys- per construir tres petits assuts amb centrals hidroelèctriques al tram final de l'Ebre. Les tres entitats: PDE, SEO/Birdlife i Gepec han fet un comunicat conjunt per demanar l'aturada de les gestions per tirar endavant el projecte assegurant que és "innecessari, anacrònic, imprudent i destructiu del paisatge i del patrimoni natural ebrenc".

Segons han denunciat és un projecte "incompatible" amb la millora ambiental que necessita el riu per acomplir les seves funcions naturals d'aportació de sediment al Delta i de nutrients al mar. També alerten que els arguments que s'han donat que anirà bé per a la lluita contra la mosca negra i l'eliminació d'algues són "fal·làcies" per "col·locar" el projecte. "La desnaturalització del riu afavoreix radicalment totes les espècies invasores i perjudica les autòctones, es destruiria el que queda de bosc de ribera en tot el tram afectat. Voler una làmina estable a un riu mediterrani es com voler convertir-lo en una piscina", afegeixen.

Les entitats, que han demanat al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que porti a debat aquest projecte a la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre, asseguren que és una proposta "imprudent" i "fora de lloc", tenint en compte el treball que s'ha fet des del territori pel cabal ambiental en el marc del Pla de conca. Segons han advertit, "aquest projecte perjudica greument la posició sobre els cabals ambientals de la Generalitat amb respecte el Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i la comissió europea".

En aquesta oposició al projecte, les entitats també demanen que es demani l'opinió dels gestors de la Reserva de la Biosfera, ja que consideren que els assuts són "incompatibles" amb aquesta figura.

El projecte
El projecte de l'empresa Societat General de Serveis a Col·lectivitats SA (SERCOSA) preveu una inversió de prop de 100 milions d'euros amb la construcció de tres assuts amb centrals hidroelèctriques a Campredó (Tortosa), Benifallet (Baix Ebre), i Garcia (Ribera d'Ebre). L'obra permetria tenir una làmina d'aigua el més uniforme possible al llarg del riu per mantenir l'estabilitat dels marges i facilitat la navegabilitat al riu. El projecte no ha comptat fins ara amb el suport de la CHE però ara està pendent de les condicions del Ministeri de Medi Ambient per executar-se.

Els assuts projectats tindrien una potència estimada d'entre 11 i 15 MW amb una mitjana de producció d'entre 50 i 70 GW. Segons van explicat els promotors del projecte al Consell Econòmic i Social de les Terres de l'Ebre, la inversió de l'empresa seria de 99 MEUR amb la creació d'uns 800 llocs de treball directes mentre es construeixen els assuts i les centrals hidroelèctriques simultàniament, entre dos i tres anys. / Via ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta