20 d’agost del 2008

Oskorri, «Botifarra» i El Pont d'Arcalís, plats forts del quinzè Tradicionàrius de Roquetes

El festival convoca el primer concurs nacional de jota per descobrir nous talents

La lliçó col·lectiva de jota escenificada, a càrrec dels amfitrions Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, serà un dels moments més importants de L'Hort de la Música, la quinzena edició del festival Tradicionàrius a les Terres de l'Ebre, que Roquetes organitza enguany del 29 al 31 d'agost. Aquesta sessió de jota col·lectiva tindrà la participació del cantant valencià Pep Gimeno Botifarra, però altres actuacions destacades del festival seran la d'El Pont d'Arcalís i la del grup basc Oskorri.

L'Ajuntament de Roquetes organitza el festival de música popular i tradicional L'Hort de la Música, el Tradicionàrius a les Terres de l'Ebre, que enguany arribarà a la seua quinzena edició. Per celebrar-ho, el certamen se centrarà en la promoció i la recuperació de la jota de la regió de l'Ebre, tant de la jota ballada com de la cantada. En aquest sentit, l'organització ha convocat el primer concurs nacional de jota, dedicat al mític cantador Pepe García, lo Canalero, que va morir fa quatre anys a Roquetes, població que li va dedicar un carrer quan encara era viu. El concurs nacional de jota tindrà lloc l'últim dia del festival, i els participants hauran d'improvisar tres cançons de sis versos al voltant d'un tema que se'ls proposarà amb una antelació de només mitja hora, amb l'acompanyament de la Rondalla de Joseret, un dels hereus de la tradició jotera del Canalero. A més de la lletra improvisada, el jurat també valorarà la gesticulació i la tonada, i atorgarà premis de 300, 200 i 100 euros als millors cantadors. A més, l'organització del festival també s'ha compromès a donar a conèixer els guanyadors i promocionar els nous cantadors de jota arreu de les Terres de l'Ebre.
De fet, per aconseguir una elevada participació al concurs, l'organització de L'Hort de la Música ha organitzat un curs de formació de jota, en què ja s'han inscrit una quinzena de persones per aprendre les bases de la jota improvisada. El regidor de Cultura de Roquetes, Sisco Ollé, va recordar ahir que l'edició de l'any passat estava dedicada a la recuperació de la jota ballada, i que enguany han volgut apostar per la jota cantada. Segons Ollé, la jota és «un dels símbols identificadors del territori ebrenc», i el Tradicionàrius no podria deixar de banda la jota.
Per la seua banda, Artur Gaya, representant de Túbal Espectacles i membre del grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, va destacar la gratuïtat de les actuacions i activitats del Tradicionàrius de Roquetes, que el 2007 ja va doblar l'assistència de públic. Així, l'any passat van assistir-hi unes 4.000 persones, 2.500 de les quals van fer-ho a la nit de dissabte. Enguany, en la marató de música popular i tradicional hi participaran els Grallers de Roquetes, Joseret i Rondalla, els Quicos, Amanida Folk, el grup basc Oskorri amb la Banda de Música de la Lira de Roquetes, i l'actuació d'El Pont d'Arcalís amb la formació Les Violines, que tocaran un repertori conjunt compilat per Artur Blasco.

El Punt (20-Agost-2008)

>Consulta clicant aquí el programa complet del festival a L'Hort de la Música de Roquetes
Foto: El Pont d'Arcalís i Les Violines a Vesc.cat

1 comentari:

  1. No discutiré la categoria de pont d'Arcalis ni d'Oskorri, però es una llàstima que no hagin programat al botifarra per a la nit del dissabte.
    Em permeto convidar-vos a veure un vídeo al meu bloc:
    http://baldana.blogspot.com/2008/08/botifarra.html

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta