10 de novembre del 2008

Cal més diàleg sobre el canal Xerta-Sénia

La veritat és que ja no sabem què pensar, ni a qui ens hem de creure. Està sobredimensionat el projecte de regadiu del Xerta-Sénia? Servirà només per regar les oliveres i els altres conreus del Baix Ebre i el Montsià, com a reg de suport, o amaga un transvasament encobert a Castelló? Fa una setmana vam assistir a una visita a les obres i la veritat és que, una vegada escoltats els tècnics i els representants de la Generalitat, però també gent tan fiable en aquest tema com Josep Maria Franquet, costa de creure que es tracte d'un transvasament. Però també són comprensibles els recels i la desconfiança, no només de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i de la Unió de Pagesos, sinó de la gent que et trobes al carrer i amb qui fas un intercanvi d'impressions. "Jo no em puc creure que aquell pirulí només sigue per regar", ens deien aquest matí al centre de Tortosa. I és que la xemeneia del Xerta-Sénia s'assembla massa a la que el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) va aixecar a l'Ampolla, i després a l'Hospitalet de l'Infant...

La saviesa popular, però sobretot l'experiència de la PDE, ha demostrat al llarg dels anys que hi ha un bon nombre de projectes relacionats amb l'aigua que, en realitat, només pretenien endur-se l'Ebre fora de les nostres comarques. Tenint en compte això, la Generalitat hauria de fer molta més pedagogia amb aquest projecte que, segons ens diuen, és fonamental per garantir el futur de la pagesia de les nostres comarques. Perquè tot i que el projecte ja no siga el mateix que durant l'època de CiU, continua sent molt sospitós que la concessió (per a un canal que va estar 30 anys sense aigua) arribés justament en l'etapa transvasista del PP. Per tant, cal més pedagogia i sobretot més transparència sobre un projecte que fins ara ha tingut molts clarobscurs, com el preu de l'aigua i saber quins i quants pagesos voldran regar. De la mateixa manera, també cal exigir a la PDE i a la Unió de Pagesos que reclamin més diàleg amb l'administració, al marge de convocar protestes com la del dia 23 de novembre. Potser el regadiu està sobredimensionat tenint en compte la demanda actual, o la dels propers 10 o 20 anys. Però aquest tipus d'obres hidràuliques es fan pensant en períodes d'ús molt més llargs, i també cal tenir en compte que els usos canvien al llarg dels anys. Els canals de la Dreta i de l'Esquerra de l'Ebre també devien semblar obres faraòniques, massa grans i per tant innecessàries, fa 150 i 100 anys, respectivament. Si el Xerta-Sénia és una obra estratègica per al territori, cal que algú ho explique, però també cal que algú ho vulga escoltar...

3 comentaris:

  1. Mira Gustau aquest es un tema, com molt altres, on les visions de reteticencia son del tot comprensibles, som un pais on les nostres institucions democràtiques son molt joves i per tant en la nostra memoria tant la propia com la transmesa tenim exemples de menysteniment , d'actuacions de prepotència , de visions totalitaries ,etc.
    En tot, ara el que toca es tenir confiança amb els que ens governen i amb els cientifics, tant el govern de Catalunya com el d'Espanya s'han compromés i estan duent a terme politiques en aquesta materia inspirades pels cientifics que defensen i han defensat la nova cultura de l'aigua.
    Peró com et deia al principi son molts anys d'enganys i molta gent del nostre territori te desconfiança, peró el projecte del Xerta- Senia es un bon projecte per l'agricultura del nostre territori i per tant bo pel desenvolupament de les nostres terres.
    Altre tema es com se superen aquestes posicions de desconfiança,amb molta més pedagogia, per supost, tant del que volen fer els nostres governs com de com i de quina forma aquestes iniciatives acaben plasman-se en realitat.
    La gent, i crec sincerament que molts polítics desconeixen, ja procediments i métodes que desconeix per complert i per tant aquest desconeixemnt fa que la por a lo desconegut els hi fa veure fantasmes del passat per totes bandes, la política actual necesita molta més PEDAGOGIA.

    ResponElimina
  2. Ens van demostrar a la primavera quina valor tenen les seves paraules, tan els politics, pero també "experts" en aigua.
    Van passar del Mai Més a vendre'ns la moto del transvasament "necessari" tan aviat com podien.
    I si firmen un Compromis Pel Regadiu ? ;)
    És una pena que no et pots fiar de ningu, que sempre han de venir experts "independents", pero cada cop que toca el tema Ebre, sembla que sempre hi ha alguna cosa més amagada.

    ResponElimina
  3. Efectivament Brian, s’estan amagant massa coses, però el dimensionament i disseny de l’obra desvetlla la seva finalitat..

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta