31 de maig del 2013

El dia que Franco va visitar la Ràpita i el dia que va deixar de ser alcalde 'honorari i perpetu'

SANT CARLES DE LA RÀPITA (Montsià).- El ple de Sant Carles de la Ràpita va aprovar aquest dijous a la nit, per unanimitat, una moció del grup municipal del PSC per revocar el títol d'"alcalde honorari i perpetu" al general Francisco Franco. El dictador tenia aquest títol honorífic des que l'Ajuntament rapitenc, en sessió extraordinària celebrada el 31 de març de 1964, commemorava els anomenats "25 años de Paz". Així, aquella moció del 1964 explicava que la pau es devia exclusivament a l’obra de Franco, “home providencial que amb tant d’encert i visió regeix els destins de la nostra Pàtria, majorment encomiable la seva tasca quan per circumstàncies diverses ha tingut, amb forta virilitat i indiscutible encert, l’haver de resoldre situacions difícils la capacitat de bon governant ha estat reconeguda en l’àmbit internacional". Més de 49 anys després, el ple de la Ràpita ha revocat aquest reconeixement per a l'anterior cap de l'Estat. 

Una altra dada històrica curiosa és que aquella moció del 1964 també proposava que el carrer de la Pau s'anomenés "carrer de la Pau de Franco". En realitat, l'acord no només es va aprovar a la Ràpita, sinó també en molts ajuntaments de la demarcació i també de tot l’Estat i es tractaria, segons exposa la moció, d’un acord imposat des del Govern Civil. “Està clar que el caràcter de la moció inicial de 1964, com també aquesta mateixa proposta, tenen un caràcter simbòlic, però des del nostre punt de vista no és procedent que en ple 2013, i d’acord amb la llei de la Memòria Històrica, el poble de la Ràpita encara tingui en vigor aquest text", ha explica el portaveu del PSC rapitenc, Josep Pitarch.




Segons Pitarch, el manteniment de la distinció “atemptava contra l’ordenament jurídic” i és un dels casos que preveu l’article 15 de la Llei 52/2007 de 26 de desembre “per la qual es reconeixen i amplien drets i s’estableixen mesures a favor dels qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la Dictadura “, coneguda popularment com a Llei de la Memòria Històrica, que insta la retirada de la simbologia” d’exaltació de la Guerra Civil i la dictadura.

Un No-Do amb les imatges de la visita de Franco a la Ràpita

D'altra banda, des de fa uns mesos és possible veure al web de Ràdio Televisió Espanyola (RTVE) les imatges del No-Do del 13 de juny de 1949, amb la visita que Franco va fer a Sant Carles del a Ràpita. El dictador va tenir una primera rebuda a Vinaròs, i més endavant va ser el protagonista d'un gran acte multitudinari a Sant Carles de la Ràpita, on va entregar terrenys de conreu a 218 pagesos. En total, 62 parcel·les, juntament amb 1.000 pessetes en metàl·lic a cadascuna de les famílies. "Dos viejecitos beneficiarios besan la mano de Su Excelencia", explicava la premsa de l'època. Finalment, i després d'un pas molt fugaç per Tortosa, Franco va arribar fins a Flix per inaugurar les obres de la presa de Fecsa.

15 comentaris:

  1. Que fem a Tortosa? Esperem un dia de vent de dalt, o posem les piles i treiem fora el Monument de Franco abans que siguessem els ultims? Em sembla que el premi per guardar l'ultim monument de Franco guanyaran al Valle dels Caidos, per tant natros ja podriem anar fent via ...

    ResponElimina
  2. No fa gaires setmanes la delegada del govern central Llanos de Luna va ser justament ( de justícia ) criticada per fer un reconeixement a un voluntari de la División Azul. Tothom, o casi, ens vam estripar les vestidures. Tampoc és menor el detall que qui ho fes era del PP, val a dir-ho. Aquí, mentrestant tenim el monument que tenim i " lo que te rondaré morena ". També, mentrestant, hem ( plural majestàtic, per no dir CiU ) anat fent alcalde ( per ser votat, democràticament -cal acceptar-ho- primer algú l'havia de presentar ) a un altre voluntari de la División Azul. O no ho recordem ? . Amb motiu del "gest" de Llanos de Luna, a Catràdio, Salvador Cot, implorava a l'alcalde de Terrasa perquè llevés una placa que encara hi havia ( ara ja no ) recordant un altre voluntari de la D.A. De l'alcalde "nostre", aquell del gall que molestava quan cantava, recordeu ?, i del monument de Tortosa ni piu. En este cas, potser millor que no se'n recorden de natros.

    ResponElimina
  3. Les preses historicament sempre han sigut males concelleres, está demostrat que lo monument molesta a una minoría que fá molt de soroll i gasta una magrajada demagoia que fot pudó.

    ResponElimina
  4. La pudor, no cal patir, per Internet, no es nota. Ara, jo, segons quin efluvi si que el noto.
    Només un petit detall "sense importància": la dignitat ( cadascú té la seua, també és cert ) no entén de majories i minories. La dignitat, i la valentia: No en calen d'excuses de mal pagador, només cal dir...Vull que continuï al seu lloc, per recordar als morts del bàndol nacional ( " los que hallaron gloria " ), per humiliar als altres, perquè defenso l'aixecament, perquè m'agrada el franquisme, perquè vull recordar els guanyadors. No cal dir...encara és prompte, costaria diners, fan electoralisme, fan demagògia, és història, fan pudor; no home no, perquè em dona la gana i punto ! Ah, i si 47 des de la inauguració i 74 des del motiu, no són prou....pos bé.

    ResponElimina
  5. Xec tinc que contestar perque fá masa anys que tot este rotllo de roijos, negres o blaus o del color que siguigue, cansa tio, cansa i com diem a Tortosa, "la merda si mes la remenes mes pudor fá", no revindico cap postura de cap color, pero sembla que no es tingue que acabar mai, com molt bé anomenes l,any proper fará el setanta cinc aniversari d.aquella desgracia humana de aconteximent vegonyos per tots els protagonistes, el que varen deixar la pell, el que tingueren que soportar les consecuencies en primera persona, els que varem viurer el dia después o els anys inmediats que vingueren, es a dir repeteixo vergonyos i encara ara avui en dia seguim tocan la mateixa solfa i fonli omplin el temps de revindicacions que no portaran a cap lloc, la historia es la que es i no la esborrarem ja mos podem escarrasar que no mon sortirem, collons, collons, en la que esta caient i estem empleant temps en aquesta mena d,assumptes, si ja sé cadascú omple el seu temps com vol, faltaría mes, no et pases tampoc escrivint respecte a lo que tu penses que es el meu criteri respecte al meu escrit, o dic, perque es la millor forma de que te equivoques, tots sabem que el paper te aguant per tot.

    ResponElimina
  6. També vull afegir que per escriurer amb valentía i dignitat tú no ho fas ni dignament ni molt menys en valentía, identificante amb el nom que creus adhient i amb la foto d,ua part del rostre que es clar no se sap a qui correspon, bé noi sense malicsia pensó que ningú es ningú per donar lliçons a ningú, tots estem per respectarmos i apendrer uns dels altres, la meva pretensió tampoc té la intenció de alliçonar de veritat, lo que pasa que ja tinc uns cuants anys i me les han colat de tots el colors, salut.

    ResponElimina
  7. Simbolisme del monument:
    Obelisc:
    -estripades a la base=caos
    -creus ascendents= imposició catòlica a la guerra
    -estels+llums=il·luminació divina (luceros)
    -astrònom amb estel = clàssica obra de Saumells que els hi va embolicar amb ves a saber quina mentida.
    -creu llatina = nord d'Espanya=Catolicisme (palau del Bisbe)
    Afegitó
    Àguila = heroi solar que vola prop de Déu i baixa, amb les garres obertes, per complir els seus designis. Pos si, Franco.
    Prou de rotllos!
    Fora monument franquista!
    D'altres més petits ja no estan. I este es la vergonya de Tortosa, que fa anys i anys que no aixeca el cap degut a la seva ombra enverinada.
    Llei Wert educació = nacionalcatolicisme per imposició = creuada.
    Consistoris tortosins = patetisme més absolut!

    ResponElimina
  8. A veure, jorge, jo de falta de dignitat no t'he acusat ( m'ha passat pel cap, però no he fet ) fins i tot he dit que cadascú té la seua ( tu també, nebot ) . El que dic és que -arribat el cas- si una majoria acceptes la permanència del monument, per a mi, no el faria més digne. Això volia dir. Si tu assegures que defenses la permanència per raons que res tenen a veure amb el reconeixement explícit a les víctimes d'un bàndol, pos, per cortesia, m'ho hauré de creure. Ara, potser t'hauries de plantejar perquè han de desaparèixer, com han desaparegut pràcticament a tot arreu, el jou i les fletxes i no el monument.... També era història !
    Parlant de temps omplert, Aquí a La Marfanta és toquen molts de temes i, Oh casualitat ? , perds el teu temps amb això i en altres no et prodigues massa. " Amb la que està caient ".
    quant al a meua valentia. El nom que "crec adient", no, el meu. Si, com sembla, estàs prou instruït en navegar per la xarxa, només cal pitjar sobre el nom i a partir d'aquí, anar fent. Però vaja, al nom, li afegeixes Barberà, ho poses al cercador, vas a imatges, i alguna te'n sortirà. Si la foto no et sembla prou encertada, m'ho dius.
    Permetem el to. Val més així, no ?

    ResponElimina
  9. Tortosa, segueix sent la ciutat dels Fabres, Baus, ... Ni quan governanven les "esquerres" van atrevir-se a tocar-ho. Ni ara on Bel casi s'ha menjat tot l'electorat conservador tortosí. No ho faran.
    El monument sí que molesta, és una ofensa a la democràcia i la llibertat.

    ResponElimina
  10. Adeosdad, i als morts i emigrats d'aquestes terres.
    Que un p. colpista assassí tingue un monument tant clar de la seva exaltació com a "Heroi diví" clama al cel dels creients, dels no creients i de tots els habitants d'aquesta ciutat morta i enterrada per uns polítics indecents i aprofitats.
    Delenda est Dertusa!
    Amén!

    ResponElimina
  11. Un dels arguments que he sentit dir a favor de no tumbar aquesta ofensa al sentit comú, és que els turistes en fan fotos! Cosa que es nota amb els embussos de transit col·lapsat al R/Felip Pedrell mentre la gent es pega per tenir la millor vista ....
    ... pero trobo que , agafant aquest mateix concepte, encara podriem posar Tortosa al mapa. Deuen haver ben pocs monuments d'aquesta mida a tot Europa dedicat a un dictador i la victoria d'un cop d'estat .. si l'ajuntament ho juga bé a nivell mediatic, estic segur que poden atreure interes periodistic (i despres turisme) de tota Europa el dia que el tallem. Proposta que passo als "caps pensants"... ;)

    ResponElimina
  12. Mentrestant, espero que aviat podem gaudir de l'esplendor del monument en el nou anunci de Tortosa que acaben de gravar amb Pere Ponce i cia ....

    ResponElimina
  13. Que l'han llogat als del renaixement?
    Com el monument del Colom al Barça?
    Igual si lo Bel contracta un director de marketing fem la primera pela en lo monstrument.
    L'Espanyol, lo Madrid, Sevilla, València, etcs li volen penjar samarretes a l'heroi de la falange.
    De fatxes està ple això que li diuen Egpanya.
    Fins i tot els torys i la Merkel hi penjarien coses. Sense descartar l'Erdogan, o al Assad.
    Tortosa podria ser un atractiu mundial del fatxerio.
    :-D

    ResponElimina
  14. Contesto a Ximo, sense malicsia, abans dic que acepto plenament el teu to, faltaría mes Ximo, es el teu i som nosaltres els que ens "retratem" cuant deixem escrit els nostres criteris, també es cert que el rectificar es de sabis, que tingues la cortesía de creurem es de agrair, es així, tampoc tinc aquest objectu en les meves intervencions aquí y amb totes les altres on solc fer.ho, insisteixo en cridar l,atencio envers d,aquest afany per treurer, per destruir en definitiva perque i sento si et molesta, tot el que tingue minimament referencia al anterior regim, Ximo no aconseguirem mai que s,oblidin aquells anys tan desgraciats, en el meu cas personal tinc raons suficients i en moriré sentin aquesta angoixa intima que sento cuant pensó en el meu tiet que era bancari del desaparegut Banc de Tortosa i tan sols amb veintires anys era soldat de la Republica el varen ametrallar per la espatlla els seus propis companys per algún cuadre de rangunia o enveija, ningú es vá preocupar de averiguar on el varen enterrar, el vaig trovar a una finca de Mediana de Aragón, nombro aquest fet no com exemple, es un entre milers i milers, entenc que desde 1975 sobre tot els primers anys rebifés tot un conjunt de sentiments que havien estat vius pero sotmesos, vaig viurer els vintisis anys anteriors al 75 i estic vivint els actuals que vull dir amb aixó, dons que tinc una perfecta visió de les dos epoques i tant en tenim per donar com per vendrer, o sento Ximo, per altra banda permetem que et digui que el monolit del mitg del riu esta inventariat como a bé del patrimoni, aixó no vol dir que tingui la patent de permanencia, tot es pot recorrer, simplement es que jó meu entomo d,un altre caire i pensó que d,alguna manera es un homentage no tan sols pels que varen trovar la gloria que una versión molt subjectiva i mes pensan en el momento historic que el varen inaugurar, l,any 45 Regiones Devastadas tenia un projecte amb la seva maqueta per tornar a construir un nou pont de formigó reutilizant la mateixa pilastra del antic pont de la Cinta, no vá prosperar perque qui siguigue va o varen decidir ubicar el monolit vintiun anys despres, Ximo gracies per les tevés respostes.

    ResponElimina
  15. Veig que alguns monuments si que es poden retirar - per exemple, lo de les Brigades Internacionals a Madrid. Per a llogar cadires ...

    http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/05/spanish-civil-war-monument-court?INTCMP=ILCNETTXT3487

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta