26 de juliol del 2013

Agrofruit llança un missatge de tranquil·litat i anuncia la redacció d'un pla de viabilitat

TORTOSA (Baix Ebre).- Després de presentar el preconcurs de creditors i destituir Xavier Guarner com a director general i gerent aquesta mateixa setmana, els responsables d'Agrofruit han volgut llençar aquest divendres un missatge de tranquil·litat als més de 1.700 socis de l'empresa exportadora de cítrics. Agrofruit ha contractat una auditora externa perquè concreti la situació financera de l'empresa, després que Guarner no pogués esclarir els comptes anuals en el darrer Consell d'Administració. Com ha explicat l'advocat i portaveu d'Agrofruit, David Domènech, amb les xifres de l'auditoria sobre la taula es redactarà un pla de viabilitat per seguir amb l'activitat de l'empresa. "No hi ha indicadors que això no sigui factible", ha dit.

Com va avançar l'Agència Catalana de Notícies (ACN) aquest dijous, l'empresa exportadora de cítrics Agrofruit, una de les més grans del sector a les Terres de l'Ebre i a Catalunya, ha presentat un preconcurs de creditors davant el jutjat Mercantil de Tarragona, després que les entitats bancàries que financen l'empresa advertissin del tancament de l'aixeta de crèdit i la companyia es trobés amb dificultats de liquiditat per poder pagar proveïdors i socis. Aquesta és només una de les conseqüències de la falta de transparència i concreció dels comptes anuals que el director general i gerent, Xavier Guarner, va presentar en l'últim Consell d'Administració. 

Segons ha explicat aquest divendres l'advocat i portaveu d'Agrofruit, David Domenènch, Guarner va presentar un balanç econòmic positiu de l'any, amb beneficis, en un primer Consell a primers del mes de juliol. Uns dies després, el mateix director general va reunir de nou el Consell d'Administració per explicar que algunes partides no eren correctes i no coincidien amb la realitat de la situació financera de la companyia, però no va poder concretar ni els motius ni les quantitats d'aquesta indefinició. 

Davant aquesta situació, a més de la presentació del preconcurs de creditors, el Consell d'Administració va decidir destituir de manera fulminant Guarner com a gerent i director general després de 18 anys en el càrrec, tot i que continua com a membre del Consell. Per poder resoldre quina és la situació econòmica d'Agrofruit, també s'ha contractat els serveis d'una auditoria externa, ubicada a Reus. "S'acorda que sigui una auditoria diferent de la qual ha estat auditant des de fa anys els comptes anuals de l'empresa perquè, si aquesta no ha detectat mai res, s'estima que ho faci una altra", ha concretat Domènech. 

Pla de viabilitat

Un cop es tinguin els resultats d'aquesta nova auditoria, els responsables d'Agrofruit preveuen redactar un pla de viabilitat perquè l'empresa pugui seguir amb la seua activitat. "No hi ha indicadors que això no sigui factible", ha assegurat l'advocat. Per aquest motiu han volgut fer arribar un missatge de tranquil·litat als més de 1.700 socis de la companyia. "Estem en fase d'esbrinament però, en principi, la voluntat plena és que en l'inici de la campanya -a la tardor-, sapiguem com estem. Es farà el que sigui perquè això tiri endavant", ha dit el portaveu d'Agrofruit. 

Accions judicials

Els responsables d'Agrofruit no descarten emprendre accions judicials contra l'exdirector general, Xavier Guarner, i l'auditoria dels comptes, si es detecta alguna irregularitat. I és que, segons han apuntat, des de l'any 2000 els comptes oficials presentats per Guarner, i auditats posteriorment, s'havien tancat amb beneficis. Fins i tot els primers comptes presentats a principis d'aquest mes de juliol al Consell d'Administració presentaven un benefici en fruita a liquidar de 2,6 milions d'euros. L'empresa ha facturat els darrers anys entre els 36 i els 46 milions d'euros anuals, depenent de la campanya. 

Els deutes 

Malgrat que Domènech no ha pogut precisar quin seria el forat que pot haver en els comptes de l'empresa fins que es coneguin els resultats de l'auditoria encarregada, s'ha reconegut un deute de 10 milions d'euros, aproximadament, amb les entitats financeres. Justament, la Generalitat ha avalat l'empresa perquè aconseguís finançament -directe o a través de l'Institut Català de Finances- per a les seues iniciatives. 

Domènech també ha volgut desmentir que en les darrers dies i davant aquesta situació d'incertesa, alguns dels socis i proveïdors hagin acudit al magatzem de l'empresa per emportar-se material i també que no s'hagin pagat les nòmines dels treballadors. Agrofruit compta amb una vintena de treballadors fixes durant tot l'any, però en dates punta de la campanya es pot arribar a la xifra de 1.000 treballadors, sobretot temporers. 

Via ACN (Anna Ferràs)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta