27 de juliol del 2013

La indignació de Flix i Ascó per l'augment de la mosca negra a l'Ebre fa reaccionar els dos ajuntaments

FLIX / ASCÓ .- La presència excessiva de mosca negra al tram final de l'Ebre ha provocat la reacció dels ajuntaments de Flix i d'Ascó. D'una banda, el consistori flixenc s'ha vist obligat a emetre una nota informativa, en el qual desmenteix que l'augment de la mosca negra durant aquest estiu tinga res a veure amb la reserva natural de Sebes. Per la seua banda, el govern d'Ascó ha reclamat al govern de la Generalitat que estudie definitivament com acabar amb aquesta plaga, ja que l'insecte és "força perjudicial" per a la salubritat dels veïns i l'economia de la zona. De fet, l'Ajuntament d'Ascó ha instat la Generalitat a actuar amb la mateixa celeritat i efectivitat que ho ha fet en altres zones del país, per lluitar contra els mosquits dels Aiguamolls de l'Empordà o la Costa Brava, o contra el mosquit tigre a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Amb motiu del rumor que s'ha estès entre la població, el qual relaciona l'augment de la mosca negra a Flix amb l'àrea de Sebes, l'Ajuntament ha emès una nota informativa per donar a conèixer les actuacions que s'han dut a terme a la mateixa reserva per combatre la proliferació d'aquest insecte i dels mosquits. "És absolutament fals que a Flix no es facin tractaments contra la mosca negra per la presència de la zona de Sebes, perquè hi ha les cigonyes, els cavalls o per qualsevol altra excusa que hom pugui imaginar", han deixat clar des de l'Ajuntament.  De fet, el consistori ha volgut fer saber que enguany "la zona de Sebes és l'única de l'Ebre on s’han fet tractaments amb el BTI, producte que s'utilitza contra les larves de la mosca i mosquit, des de fa ja més de tres mesos".

El tractament amb el producte biològic i antilarvari BTI és fa des de fa quatre anys a Sebes, per controlar la proliferació de mosquits que pateix la reserva a causa dels canvis de nivell de l'aigua a l’embassament, unes alteracions que creen zones entollades on crien els mosquits. "Recentment s´han fet nous tractaments a l´Ebre, i també a la zona de Flix", han dit des de l'Ajuntament.. "La proliferació de la mosca negra aquest any ha estat general afectant a Flix i a la resta de municipis de les Terres de l´Ebre. Demanem a la gent seny i no contribuir a escampar rumors que no tenen cap fonament, i que, a més de no afavorir al nostre poble, en cap cas contribueixen a aportar cap solució al problema, sinó a crear-ne de nous", conclou la nota informativa de l'Ajuntament de Flix.

Per la seua banda, la junta de govern de la població veïna d'Ascó ha aprovat una moció en què insta el Govern de la Generalitat a fer un pla d'actuació per estudiar com eradicar la mosca negra de les comarques de l'Ebre. Al text de la moció es demana que es doti el pla de pressupost suficient per combatre la mosca negra, que ja s'ha detectat en poblacions allunyades del riu com la Terra Alta i fins i tot en alguns pobles del Priorat. Al mateix text es denuncia que fins ara s'han fumigat les zones limítrofes amb el riu, atès que fins ara es pensava que aquesta espècie hi vivia, però que el fet que se n'hagin trobat a poblacions com Gandesa o altres de la Terra Alta ha demostrat la ineficàcia de la mesura.

De la mateixa manera, en la moció d'Ascó també s'adverteix que la mosca negra s'estén "amb rapidesa" per les Terres de l'Ebre i que no hi ha un programa per estudiar, controlar i eliminar aquesta plaga, a diferència del que s'ha fet amb altres plagues com les eclosions de mosquits als Aiguamolls de l'Empordà i la Costa Brava, el mosquit tigre a Barcelona i poblacions de l'àrea metropolitana, i fins i tot el caragol poma al Delta. Finalment, es remarca que la mosca negra ha incidit "molt negativament" en la qualitat de vida dels habitants de les comarques de l'Ebre, amb "forts problemes sanitaris derivats de la mossegada" d'aquest insecte; en els sectors productius de l'agricultura, i en el sector turístic.

L'últim punt de la moció d'Ascó implica comunicar-la al Delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, a la Comunitat de Regants, als municipis i consells comarcals de les Terres de l'Ebre i fins i tot del Priorat, perquè hi donin suport i també la facin arribar a les administracions central i autonòmica, amb la "ferma voluntat" d'exigir "un tracte equitatiu" amb altres zones del país on s'han dut a terme "importants esforços i inversions" per eradicar plagues amb un impacte "molt inferior" al que suposa la plaga de la mosca negra.

Imatge ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta