4 de novembre del 2005

Dues dones entraran per primera vegada a la junta de l'Arxiconfraria de la Cinta

L'entitat és una de les més tradicionals de Tortosa però també s'actualitzarà amb una pàgina d'Internet
GUSTAU MORENO
La Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta farà diumenge dues passes més cap a la modernitat, amb l'obertura d'una pàgina d'Internet i l'accés de les dues primeres dones als llocs de govern de l'entitat. El primer majordom de l'Arxiconfraria, Luis Javier Muñoz, va explicar ahir que l'objectiu del nou web és aprofitar les noves tecnologies per «mantenir viva i incrementar la devoció a la santa Cinta, de la mateixa manera que la impremta va servir per difondre la imatge de la Verge en estampetes». Per la seua banda, Teresa Lluch i Carmen Vinyes seran les primeres zeladores que tindrà l'Arxiconfraria.
Teresa Lluch i Carmen Vinyes seran les primeres zeladores que tindrà la Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta des de la fundació d'aquesta tradicional entitat tortosina, l'any 1617. Així ho va confirmar ahir el primer majordom de l'entitat, Luis Javier Muñoz, que diumenge deixarà el seu càrrec amb motiu de l'assemblea general ordinària de l'Arxiconfraria. Muñoz va detallar que diumenge només es renoven tots els càrrecs anuals de l'entitat: el primer majordom, tres majordoms, quatre capillers i quatre zeladors. És en aquest context que l'economista Jaume Grego Mayor substituirà Muñoz com a primer majordom, i que Lluch i Vinyes es convertiran en les primeres dones que accediran als òrgans de govern de l'Arxiconfraria. «La mesura no va en contra de cap tradició, simplement és un canvi de costum», va aclarir el primer majordom.Segons Muñoz, a l'acta fundacional del 1617 ja hi constava que la Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta estava formada «per homes i per dones», si bé ara es reconeix el dret de les dones a poder governar l'entitat. En aquesta línia, Muñoz va remarcar que han actualitzat els estatuts de l'Arxiconfraria, «per ajustar-los a l'últim dret canònic i també a la realitat social d'avui en dia». El primer majordom va afegir que «és evident que els homes i les dones tenen les mateixes aptituds per dirigir l'Arxiconfraria», i va detallar que el sistema per elegir els càrrecs anuals continuarà sent per sorteig i escalonat, i que l'únic que han modificat és la referència expressa que els estatuts feien sobre el sexe masculí dels dirigents. Muñoz va concretar que, com a mínim, hauran de passar deu anys perquè una dona siga primera majordoma.

www.lasantacinta.com

El primer majordom, Luis Javier Muñoz, va explicar que a l'assemblea general de diumenge presentaran la nova pàgina d'Internet de la Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta (www.lasantacinta.com). «Hem volgut que no siga una simple presentació lleugera, sinó que fos rica en contingut, amb articles i informació per als estudiosos, i tota la bibliografia sobre la Cinta», va afirmar Muñoz, que va afegir que han inclòs més de vuitanta fotografies i apartats temàtics. La pàgina, que serà operativa a partir de dilluns, recull la tradició de l'Arxiconfraria, «que té la missió de mantenir viva i incrementar l'estimació per la Mare de Déu», segons va recordar Muñoz. «Si després de l'edat mitjana la devoció es propagava amb pintures i escultures, i amb l'arribada de la impremta amb estampes i llibres, ara ho podem fer amb Internet», va suggerir. El primer majordom va defensar que l'Arxiconfraria sempre ha estat oberta a la societat, «perquè forma part de la societat tortosina». Muñoz va recordar que l'Arxiconfraria va impulsar la campanya ciutadana per restaurar la capella de la Cinta, així com l'organització de la mostra Lux Dertosae, que van veure uns 15.000 visitants.

El Punt (04-11-05)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta