13 de gener del 2006

El tripartit confirma que el Cpide acumulava una despesa de 4,1 milions

PSC, ERC i ICV critiquen el «malbaratament» fet per CiU i PP durant l'època dels governs anteriors

El PSC, ERC i ICV de les Terres de l'Ebre van donar ahir a conèixer les xifres de la liquidació del Consorci per a la Protecció Integral del Delta (Cpide), uns números definitius que el govern tripartit coneix des del desembre. El consorci que havia de fer les obres compensatòries del transvasament va fer una despesa que va ascendir a 4,1 milions d'euros, però només l'11% d'aquesta quantitat va destinar-se a estudis relacionats amb el Plan Hidrológico Nacional (PHN). Per contra, la despesa en sous de vuit treballadors del Cpide, participat pels anterios governs de CiU i del PP, era d'uns 450.000 euros anuals.

Durant els tres anys i mig que va durar el consorci creat pel govern de l'Estat i el de la Generalitat, amb l'objectiu de fer les obres compensatòries i correctores dels efectes del transvasament sobre el Delta, els responsables del Cpide van fer una despesa de 4,1 milions d'euros. Però només l'11% de la despesa del Cpide va destinar-se a estudis relacionats amb el PHN, mentre que els salaris de vuit treballadors ascendien a un global de 450.000 euros anuals. Però a la mitjana de 4.000 euros de sou mensual que cobrava cadascun dels vuit treballadors també cal afegir els 65.000 euros anuals que va cobrar el secretari del Cpide, per un contracte de serveis per a la tramitació i defensa jurídica de l'organisme. El secretari del Cpide va ser l'advocat Antonio Faura, actual portaveu del PP a l'Ajuntament tortosí.
Els dirigents del tripartit van concretar que els estudis sobre el PHN només van representar una despesa de 448.000 euros. També van gastar-se 13.000 euros anuals en restaurants i hotels, amb la majoria de factures per detallar, i 250.000 euros anuals en la contractació de vuit empreses de comunicació i costos de publicitat, de la qual El Punt va ser un dels pocs mitjans que va quedar-ne al marge.


> Autocrítica sobre el fracàs del Cosec

El primer secretari del PSC a l'Ebre, Antoni Sabaté, va afirmar ahir que el Cpide no va complir els seus objectius fundacionals, i va carregar contra els anteriors governs (PP i CiU), per haver fet una gestió «agosarada» i «malbaratar» diner públic. «Les dades deixen clar que el Cpide era un caramel per al territori, a canvi de l'aigua», va remarcar. Sabaté va assegurar que les quantitats gastades en publicitat, restaurants i hotels «s'apropen a l'escàndol», i va culpar CiU i PP d'haver-se «confabulat» per enganyar el territori amb un «instrument de propaganda electoral». Per la seua banda, el membre d'ICV i director dels serveis territorials de Medi Ambient, Víctor Gimeno, va destacar que la liquidació del Cpide no ha estat fàcil, ja que el Ministeri de Medi Ambient no va posar-hi «ni un euro», i les despeses anaven fent-se a partir de crèdits que ara han estat liquidats. Segons Gimeno, els responsables del Cpide van ser «irresponsables i frívols», però va reconèixer que no se'ls pot imputar cap responsabilitat penal, si bé s'han detectat algunes irregularitats en factures. En aquesta mateixa línia, el president ebrenc d'ERC, Gervasi Aspa, va garantir que la fi del Cpide és «la mort d'un model propi de cacics». Finalment, els tres dirigents del tripartit a les Terres de l'Ebre van aprofitar per fer autocrítica sobre el fracàs del Consorci per a la Sostenibilitat de l'Ebre Català (Cosec), l'organisme que va substituir el Cpide. Abans de recordar que hi haurà un nou pla integral, Aspa va admetre que no van saber reconduir la situació per «ingenuïtat» i «desconeixement».

El Punt (13-01-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta