19 de gener del 2006

L'Ebre està contaminat amb una vintena de fàrmacs que arriben al riu pels vàters

Un informe del CSIC registra concentracions importants d'analgèsics, antiinflamatoris i antibiòtics

L'Ebre és un riu malalt, encara que l'aigua estiga plena de medicaments. Un informe científic ha confirmat la presència d'una vintena de fàrmacs a l'aigua del riu, sobretot analgèsics, antiinflamatoris, antidepressius i antibiòtics. Aquests medicaments arriben al riu a través dels excrements humans, i el cabal de l'Ebre és incapaç de diluir-los, fins al punt que el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha detectat concentracions que podrien tenir efectes adversos sobre els peixos i altres organismes aquàtics. Siga com siga, al tram català de l'Ebre és on s'han registrat els nivells més baixos.

L'estudi del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) sobre la presència de fàrmacs a l'aigua de l'Ebre l'ha dirigit Damià Barceló, del Centre d'Investigació i Desenvolupament de Barcelona. En declaracions a El País, Barceló va explicar que hi ha molts medicaments amb un compost actiu resistent al metabolisme humà, i que després apareixen als excrements en unes proporcions molt elevades. A més, les campanyes informatives de les administracions no acaben de funcionar, i un 25% de la població europea continua llençant els fàrmacs a través del lavabo o del vàter. Segons Barceló, el problema és que les plantes depuradores d'aigües residuals no estan preparades per tractar aquestes substàncies, i només eliminen un 10% dels fàrmacs contaminants.
Per tant, per seguir la pista dels medicaments, l'equip de Barceló va instal·lar 18 punts de mostreig al llarg de tota la conca de l'Ebre, entre Àlaba i Tortosa. Les estacions de la capçalera del riu, però sobretot les de Navarra i Saragossa, van registrar els nivells més alts, amb concentracions de fins a 600 nanograms per litre. Per contra, el curs mitjà i baix de l'Ebre és el que estava més net de medicaments, amb valors inferiors als 200 nanograms per litre. És el cas de l'estació de Torres de Segre, a Lleida, i també del punt de mostreig de Tortosa. Els investigadors estan preocupats pels efectes secundaris del còctel de fàrmacs sobre els sers vius, ja que els antibiòtics poden afectar la resistència dels microorganismes, i els estrògens poden provocar mutacions sexuals als peixos i alteracions metabòliques a les persones. Amb tot, afirmen que hauríem de beure un milió de litres d'aigua del riu per assimilar la quantitat d'una sola pastilla d'ibuprofè.

> El projecte Aquaterra

L'informe sobre la contaminació farmacològica de l'Ebre forma part del projecte europeu Aquaterra, que també estudia la situació d'altres sistemes fluvials com el del Danubi i l'Elba. Els científics afirmen que les concentracions registrades fins ara a l'Ebre no són excepcionals, sinó que es corresponen al nivell mitjà europeu. L'estudi és pioner a l'Estat espanyol, però fa anys que científics com Damià Barceló reclamaven una investigació exhaustiva sobre l'impacte ambiental dels medicaments i les possibles solucions. Per exemple, Barceló demanava un estudi sobre les zones en què l'aigua estiga contaminada per purins, ja que podrien trobar-se els residus dels antibiòtics subministrats als porcs. D'altra banda, l'envelliment de la població fa augmentar el consum de fàrmacs, i l'Estat ja és al setè lloc del rànquing mundial.

El Punt (19-01-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta