El Ministeri de Medi Ambient inicia la fase d'informació pública del projecte per eliminar els residus químics del pantà
El Ministeri de Medi Ambient té previst iniciar avui el procés d'informació pública del projecte de les obres per descontaminar l'embassament de Flix, on s'acumulen més de 360.000 tones de sediments contaminats amb residus tòxics i radioactius. De fet, l'Ajuntament flixenc va rebre dimarts tota la documentació perquè els interessats puguin consultar el projecte informatiu i l'estudi d'impacte ambiental, dins d'una maleta amb vuit volums que van haver de moure entre dues persones. El projecte de descontaminació preveu la construcció d'un mur d'aïllament, una planta de tractament dels sediments i una cinta transportadora fins a l'abocador del Racó de la Pubilla, que podrà rebre fins a 200 tones de materials cada hora.
El Ministeri de Medi Ambient va anunciar ahir que el Butlletí Oficial de l'Estat publicarà avui la resolució de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) que posa en marxa el període d'informació pública del projecte de les obres per eliminar la contaminació química de l'embassament de Flix, així com el preceptiu estudi d'impacte ambiental. Les comissions científica i de seguiment ja van acordar fa quatre mesos que la millor solució era l'extracció, el tractament i l'abocament controlat dels residus, que són el resultat de l'activitat centenària de la planta d'Ercros. Per tant, el projecte informatiu que avui surt a exposició pública té l'objectiu de definir la solució més òptima per executar la descontaminació, després de l'examen de les diferents alternatives. Amb tot, el projecte no es limita únicament a l'entorn de l'embassament, sinó que té en compte les afectacions que podrien tenir els treballs de descontaminació en tot el tram inferior de l'Ebre, concretament entre Flix i Campredó, a Tortosa.
D'altra banda, el projecte preveu la construcció d'un mur per aïllar els sediments contaminats, perquè no tinguin cap contacte amb el cabal del riu. El mur, que tindrà una longitud de més d'un quilòmetre, formarà un recinte que anirà omplint-se amb materials inerts i que tindrà una alçària global de 44 metres sobre el nivell del mar. Al recinte es farà l'extracció i dragatge d'uns 760.000 metres cúbics de materials contaminats, a una profunditat màxima de 15 metres, a través d'un sistema addicional flexible que tindrà cortines de plàstic, per evitar que els materials es remoguin i se'n vagin aigües avall. Quan s'acabin aquests treballs de dragatge dels sediments acumulats, el projecte també preveu la retirada del mur d'aïllament.
D'altra banda, al marge dret de l'embassament també es preveu la construcció d'una planta de tractament dels residus, que inicialment només tindrà diferents equips de cribratge i hidrociclons, per facilitar la classificació dels sediments segons la seua grandària. Tot seguit, tres filtres premsaran i deshidrataran els materials, abans d'assecar-los i traslladar-los, a través de cintes transportadores, a un primer dipòsit en què els fangs seran tractats amb diferents tècniques d'inertització i estabilització. Paral·lelament, les aigües resultants de tot el procés també seran tractades amb altres tècniques com la floculació, la precipitació, la sedimentació i l'absorció a través de filtres de sorra i de carboni actiu. Un cop tractats, els sediments arribaran a través d'una cinta transportadora a l'actual abocador del Racó de la Pubilla, que serà ampliat.
> El Racó de la Pubilla serà la tomba dels sediments
El projecte informatiu que avui surt a exposició pública confirma que l'abocador del Racó de la Pubilla, també a Flix, serà el destí final dels fangs contaminats que ara s'acumulen al pantà. El Racó de la Pubilla és un abocador de propietat municipal que hi ha al costat de la carretera de Maials, gestionat per Ercros. Des de l'any 1988, l'empresa hi aboca els fangs resultants del procés de producció industrial del fosfat bicalci a partir de la fosforita, una roca amb radioactivitat natural. La fàbrica va vessar els residus de la fosforita directament a l'Ebre entre 1973 i 1988. Després, els va abocar al Racó de la Pubilla, però només a partir del 1996 va aplicar tractaments especials de depuració als fangs. Tot i l'alarma inicial, el Departament de Medi Ambient va garantir al setembre que els fangs dipositats al Racó de la Pubilla estan dins dels marges de seguretat. Amb tot, l'Agència de Residus de Catalunya va recomanar una sèrie de reformes a l'abocador, per segellar millor els materials.
> L'alcalde diu que el pantà quedarà net el 2010
L'alcalde de Flix, Pere Muñoz (ERC-AM), va confirmar ahir que l'Ajuntament flixenc ja ha rebut tota la documentació del projecte informatiu i de l'estudi d'impacte ambiental per a la descontaminació del pantà, que avui ha de sortir a informació pública. En concret, els diferents projectes i estudis van arribar dimarts a l'ajuntament, dins d'una maleta que incloïa un total de vuit volums, que van haver de moure entre dues persones. Muñoz va detallar que a la maleta hi ha documents com ara una memòria del projecte, un estudi dels antecedents, els informes geotècnics, i els estudis sobre la caracterització química i radioquímica dels residus. També les anàlisis de riscos, tots els plànols de la zona, els plans per expropiar algunes finques i els diferents pressupostos. «Estem molt satisfets perquè de moment s'estan seguint els terminis marcats per la comissió tècnica i la comissió de seguiment», va afirmar Muñoz. En aquesta línia, l'alcalde de Flix va remarcar que, «si tot va bé», l'embassament podria quedar completament net cap a l'any 2010. La descontaminació podria costar entre 100 i 150 milions d'euros.
D'altra banda, Muñoz va afegir que no els preocupa gaire el traçat de la cinta transportadora que ha de servir per portar els materials descontaminats fins a l'abocador del Racó de la Pubilla, que podrà rebre unes 800.000 tones. L'alcalde va recordar que la cinta transportadora, que tindrà més de 6,5 quilòmetres de longitud, serà una estructura tancada que anirà paral·lela a la carretera de Maials, lluny de la reserva natural de Sebes. Muñoz va recordar que el Grup de Natura Freixe, que gestiona la reserva, també ha participat en la comissió tècnica per a la descontaminació del pantà.
El Punt (02-02-06)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.