El segon canal de Televisió de Catalunya ens proposa avui una nit molt ebrenca. En primer lloc, i a partir de les 22.00 hores, el Canal 33 dedica una part del programa Thalassa a donar a conèixer el projecte internacional d'observació dels ocells marins al delta de l'Ebre. El camí dels ocells mostrarà una de les descobertes més importants sobre els costums dels ocells marins, que s'alimenten i dormen a la mar: la fidelitat a unes zones concretes de cria o d'hivernada. Els ocells marins també trien unes rutes concretes per desplaçar-se a través de la immensitat del mar. El valor d'aquesta informació és evitar, finalment, el perill d'extinció que actualment amenaça diferents espècies marines.
La segona proposta ebrenca és el reportatge La Camarga, dins de l'espai Taller.doc, que començarà a les 23.55 hores. La Camarga és una producció del documentalista ampostí Santi Valldepérez, que ha descrit el seu treball així:
"Entre les dècades de 1950 i 1970, molts habitants de les poblacions del Delta de l'Ebre van emigrar a la Camarga francesa, al delta del Roine, contractats per a les feines de l'arròs. El transvasament humà d'aquella experiència va produir vivències, amistats i relacions sentimentals, fins al punt que alguns dels que emigraren, s'hi van acabar quedant. Es calcula que unes 2.000 ebrencs van emigrar per períodes a la Camarga francesa, on van coincidir amb padans (italians de la conca del Po), portuguesos, marroquins o algerians. Mig segle després, l'arròs continua essent el principal conreu al Delta del Roine, si bé la superfície dedicada a aquest conreu és un 65 % del que representava en els períodes de màxima emigració. Les explotacions agrícoles s'han reconvertit majoritàriament en allotjaments rurals, i les colònies, en habitatges.
A més d'un viatge cap al record, La Camarga és un mosaic de testimonis que pretèn esbossar un retrat del sud de Catalunya a principis del segle XXI, explorar els vincles humans i socials entre el Delta de l'Ebre i el Delta del Roine i, en darrer terme, analitzar el fenomen de les migracions. Com a tants indrets de Catalunya, a l'Ebre català la immigració ha alterat la fotografia social. Poblacions com Ulldecona -el municipi català amb un major percentatge de població immigrant- han revifat amb els nouvinguts. Els immigrants fins i tot han passat a ocupar-se de les feines del camp que 50 anys abans els ebrencs van anar a fer a França.
L'emigració ebrenca a la Camarga francesa és un tema bastant inèdit. No hi ha publicades investigacions sobre aquest tema, i es pot dir que el documental ha estat pioner en revelar els vincles humans entre el Delta de l'Ebre i el Delta del Roine. Arran del projecte de transvasament d'aigua del Delta del Roine a Catalunya (2001-2002) vaig començar a interessar-me pel tema, tot i que la fase d'investigació com a tal no va començar fins l'estiu de 2003. La idea inicial consistia en detectar alguns dels antics emigrants del Delta de l'Ebre i portar-los en minibús fins la Camarga, on visitaríem les finques i els masos que els havien acollit, retrobaríem familiars, visitaríem els antics amos i els encarregats de les finques. Però les despeses que suposava organitzar un viatge així em van fer replantejar la perspectiva narrativa. El projecte va prendre un altre caire a partir de contactar amb Amado Cebolla, locutor de Radio Delta (Deltebre) i voluntari del Parc Natural del Delta de l'Ebre, que mig any abans havia visitat la Camarga en un viatge organitzat. Amado havia visitat la Camarga en els darrers anys de l'emigració i es va engrescar moltíssim en el projecte. Al documental, Amado assumeix el paper d'entrevistador. És innegable que la figura de l'entrevistador permet estructurar narrativament la història i donar-li un esquelet suficient com per equilibrar totes les experiències relatades. Fins al final del rodatge (setembre de 2005) hi ha comptabilitzades 40 hores de gravació. El procés de postproducció va iniciar-se el juny de 2005 i ha acabat aquest mes de gener. Tot i que el projecte de documental fou presentat aquest passat mes de setembre en el marc del Festival del Riu (Tortosa), el muntatge definitiu encara no s'ha difòs ni projectat. A partir de la seva emissió al Taller.doc, hi ha previstes projeccions a les Terres de l'Ebre (sobretot durant la primavera i l'estiu de 2006), i també la participació al Festival del Riu (setembre) i al Docupolis (octubre), en la modalitat d'audiovisual català. A nivell internacional, hi ha prevista la traducció i subtitulat al francès per promoure'l en mostres i festivals francesos."
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.