28 d’abril del 2006

El govern vol convèncer els alcaldes de la Ribera que ja actua contra la mosca negra

La Generalitat inicia a l’embarcador de Ginestar la prova pilot per reduir la plaga amb un producte que ataca les larves

L’embarcador de Ginestar, la població de la Ribera d’Ebre més castigada per la mosca negra, va ser ahir l’escenari escollit per iniciar la prova pilot amb què la Generalitat preveu combatre una plaga que afecta les persones, però també l’agricultura i el turisme del tram inferior del riu. El govern va convertir l’acte en un gran esdeveniment institucional, ja que el delegat Lluís Salvadó va estar acompanyat per molts alcaldes de la comarca i pels tècnics de la comissió de seguiment de la plaga. L’inici de la prova pilot va consistir en l’abocament al riu dels primers 400 litres de BTI, un producte que ataca mortalment el sistema digestiu de les larves de la mosca negra. Els tècnics esperen que el tractament amb BTI serà efectiu, però recorden que eliminar la plaga serà impossible.

L’abocament del producte BTI va fer-se finalment des de la zona de l’embarcador de Ginestar, i no a l’altura de Móra la Nova, després que els tècnics comprovessin que la densitat de larves era més elevada en el tram del riu que va de Miravet a Benifallet. El delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, va seguir de prop l’inici de la prova pilot, i l’empresa Copisa va habilitar una plataforma amb què alguns alcaldes de la Ribera d’Ebre i altres autoritats també van comprovar com treballaven els tècnics. «L’objectiu de la prova pilot és atacar directament la població de larves de mosca negra que tenim al riu», va remarcar Salvadó. En aquest sentit, el delegat va recordar que al juliol del 2005 va constituir-se la comissió de seguiment de la plaga, com a conseqüència de l’aparició d’una població molt important de mosca negra, «d’una manera relativament sobtada». De fet, Salvadó va destacar la bona feina de la comissió de seguiment, així com de la Unitat d’Ecosistemes Aquàtics de l’IRTA i del Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i del Montsià (Code).
Salvadó va afegir que les pròximes setmanes iniciaran el tractament regularment, si les proves amb el producte BTI són positives. Finalment, va agrair la cooperació de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per haver autoritzat l’avinguda controlada del riu que, a finals de març, va servir per arrossegar els macròfits, ja que les plantes aquàtiques són l’hàbitat ideal de reproducció de la mosca negra. «El compromís de la CHE és que anirà realitzant altres desembassaments, d’acord amb la capacitat dels pantans i de les previsions de pluges», va afegir Salvadó. En aquesta línia, el delegat també va destacar que la CHE havia permès que ahir l’Ebre només tingués un cabal de 120 metres cúbics per segon, «cosa que facilita la prova pilot, i que els tractaments posteriors puguin ser més eficients». Amb tot, Salvadó va advertir que l’objectiu del tractament és controlar la població de mosca negra, i que els ciutadans de les Terres de l’Ebre hauran d’assumir que no queda altre remei que conviure amb l’insecte. «Ens trobem amb un problema similar al que tenim amb el mosquit al delta de l’Ebre, però aquí també podem controlar la plaga», va precisar.

> 50 larves de mosca per cada quilo d’algues

El delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, va recordar que el pressupost anual del tractament biològic és inicialment de 120.000 euros, i que els resultats de la prova pilot condicionaran les mesures posteriors. Hi ha diferents hipòtesis, ja que els tècnics i els fabricants del producte BTI calculen que tindrà una eficiència de deu quilòmetres. Salvadó va avançar que la setmana que ve hi haurà una nova reunió de la comissió de seguiment de la plaga, per valorar els primers resultats de la prova pilot i debatre què caldrà fer durant la resta de l’estiu. L’efectivitat del tractament biològic es començarà a comprovar en les pròximes hores, segons va confirmar el cap de la Unitat d’Ecosistemes Aquàtics de l’IRTA, Carles Ibàñez. El biòleg va detallar que el primer que faran serà constatar el nombre de larves mortes per efecte del BTI, tenint en compte que als mostrejos previs van localitzar fins a 50 larves per quilo d’algues, a la mateixa zona de Ginestar.

> «A Barcelona o a la Costa Brava haurien actuat abans»

Ginestar va ser durant l’estiu passat la població més afectada per la plaga de la mosca negra, i la primera que va alertar la Generalitat de la necessitat d’emprendre mesures urgents. L’alcalde de Ginestar, Josep Brull, va valorar molt positivament l’inici del tractament biològic en la fase de proves. «Però jo només represento els veïns de Ginestar», va precisar Brull amb humilitat, abans de recordar que l’Ajuntament va adreçar-se als departaments de Salut i Agricultura perquè les «mossegades» de la mosca negra perjudicaven Ginestar i la Ribera d’Ebre en diferents aspectes. «La prova pilot és un primer pas, però de vegades cal actuar amb més rapidesa», va lamentar. En aquest sentit, Brull va afirmar que si la plaga s’hagués detectat «al Baix Camp, en alguna comarca propera a Barcelona o a la Costa Brava», l’actuació hauria estat més ràpida.
La mosca negra, a diferència dels mosquits, és un insecte que està present tot l’any, tot i que la primavera i l’estiu són els moments de màxima eclosió de les larves. La picada de l’insecte, que segons els experts pot arribar a volar uns trenta quilòmetres, és molt molesta i també pot provocar reaccions al·lèrgiques. El Departament de Salut ja ha elaborat un mapa per localitzar les diferents poblacions afectades, a partir dels casos de picades de mosca negra que s’han atès als consultoris i als centres d’assistència primària entre juny i febrer. A les Terres de l’Ebre es van atendre més de 2.000 casos, el 62% dels quals només a la Ribera d’Ebre, però el nombre total de persones afectades és molt superior.

El Punt (28-04-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta