Va ser la Guerra Civil espanyola, i en concret la Batalla de l'Ebre, una guerra d'extermini? D'això tractarà avui el programa El laberinto español, que el periodista i historiador Jorge Martínez Reverte presenta i dirigeix cada divendres a la nit, a La 2 de TVE (23.30 hores). De fet, al marge d'una tertúlia amb especialistes, el programa emetrà la primera entrega del documental “La batalla del Ebro", que ha dirigit el mateix Jorge Martínez Reverte.
“La Batalla del Ebro I” és un documental en dues parts, construït a partir de la mirada personal dels combatents, i no des d'una anàlisi sociopolítica de la contesa. La sinopsi és la següent: al juliol del 1938, la República espanyola ja semblava condemanda a la derrota, mentre l'exèrcit de Franco assetjava València. Però la nit del 25 de juliol, després d'una intensa i ràpida preparació, l'exèrcit de la República executava el pla que havia concebut el general Vicente Rojo. Uns 100.000 soldats republicans van creuar l'Ebre i van sorprendre les tropes nacionals que dirigia el general falangista Juan Yagüe. L'efecte sorpresa va durar poc més d'un dia, però va ser suficient per aturar durant un temps les posteriors ofensives de Franco.
El primer capítol recorda aquest xoc de trens amb què la República va intentar guanyar temps, mirant de reüll la tensa situació europea i l'imminent esclat de la Segona Guerra Mundial, i detalla com van ser els primers trenta dies de lluita. En concret, el documental també remarca les díficils condicions amb què van lluitar els homes que s'havien fet forts a les serres de Cavalls i Pàndols, i la terrible carnisseria que castigava els soldats atacants.
Els convidats al debat posterior seran:
-Carlos Blanco Escolá, coronel de cavalleria, llicenciat en Història i autor dels llibres "La Academia General Militar de Zaragoza" (1928-1931); "El general que humilló a Franco: Vicente Rojo” y "La incompetencia militar de Franco".
-El periodista i articulista Miguel Ángel Aguilar, redactor del diari "Madrid" fins el tancament del rotatiu pel govern deCarrero Blanco i exdirector del "Diario 16", l'agència "Efe" i "El Sol”. Actualment és columnista al diari “El País” i també ha estat autor dels llibres “Las últimas Cortes del Franquismo”, “El vértigo de la Prensa” i “Terrorismo y sociedad democrática”.
-Julián Casanova Ruiz, catedràtic d'Història de la Universitat de Saragossa, ha fet i publicat diferents investigacions com “La República abatida” i “Choque entre católicos y republicanos”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.